Nytt medborgarlöfte är undertecknat

HAPARANDA: I måndags undertecknades nya medborgarlöftet ämnat för Haparanda under perioden 2020-2022. Kommunalrådet Sven Tornberg (C) och chefen för lokalpolisområde Östra Norrbotten signerade dokumentet. 

Medborgarlöftena innehöll bland annat fokus på polisiär närvaro, trygghet och grannsamverkan, droger och folkhälsa, trafiksäkerhet och våld i nära relationer.

Medborgarlöftet innebär också fysiska aktioner i lokalsamhället. Polisen och kommunen ska ;

 • Genomföra minst fyra riktade insatser i kommunen per år för att förebygga och minska narkotikamissbruk bland ungdomar såväl som vuxna.
 • Genomföra sök med hund i skolmiljö vid minst två tillfällen per år.
 • Kommun och polis ska samverka via PSS-gruppen (polis, skola och socialtjänst).
 • Kommunen åtar sig att utbilda lärare, elever och vårdnadshavare i narkotikans skadeverkningar
 • Polisen ska jobba mot trafikbrott gällande A-traktorer och mopeder vid minst två tillfällen per år.
 • Polis och kommun ska samverka för att hjälpa våldsutsatta att anmäla våld i nära relation.

Källa: Haparanda stad

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Nytt medborgarlöfte är undertecknat

 1. Ja det håller jag med SÄPO!

  Idag vågar man knappt öppna käften så är pk maffian där med sina anmälningar.

  Det ska inte heller bli aga men någon konsekvens borde man ju kunna ge barnen!

  En ganska effektiv straff till en början idag är att ta bort mobilen, surfplatta, dator och att ha utegångsförbud!

 2. Till Resultaten: Helt rätt, uppfostran har stor del i problemet. Många föräldrar har helt överlåtit uppfostran till skolan vars uppgift är att LÄRA. Många mentorer och lärare vågar dessutom inte använda sin auktoritet när någon leker allan i klassrummet pga. rädsla för att bli utskälld av uppfostransmästare till föräldrar. Lärarna måste få tillbaka rätten att bestämma och använda sin auktoritet under skoltid. Eloge till alla inom skolan som orkar kämpa på.

 3. I många fall är det för sent med uppfostran.

  Men än värre lär det bli om man inte gör någonting åt saken.

  Sedan är det inte ungdomens och barnens fel, men det är dagens hårda klimat.

  Det är det man måste göra något åt. Uppfostran, Utanförskapen, Mobbning, Knark, Skolan, Skapa jobb och framtidstro.

  Men idag är det så att dessa som är t ex barn till missbrukare lär själv missbruka systemet på olika sätt. Sedan har ingen utanför något att säga till utan blir själva anmälda och utnyttjade.

 4. Håller med er båda lite.

  Vi ska inte hålla på klaga när avtal skrivs och de säger öppet att det ej ok med brott.

  Sedan håller jag med om att det är fel att man meddelar i förväg och att det kan komma hinder på vägen.

  Men är situationen bättre i till exempel USA där polisen har rätt skjuta en person på plats? Finns dödsstraff, ändå begås grova brott.

  Den som begår brottet har ju inte som mål åka fast. Förutom i några små fall.

  Har brottsligheten heller minskat med ökad bevakning då tänker jag på larm och kameraövervakning.

  Jag tror mer vi måste uppfostra barnen rätt och att utvisa kriminella från utland.

 5. Till Less: Sen, när och om polisen med sina knappa resurser skulle ta sig till skolan med knarkhunden OCH någon skulle börja föra ett jävla liv. Så givetvis skulle den som för ett jävla liv få rätt i stället för polisen som gör sitt jobb. Så fungerar det i Sverige, tyvärr. Man måste avtala, meddela och få det godkänt av alla t o m. fan och hans moster.

 6. Till Less: Förra året hade sverige 334 skjutningar 42 dog. Och 257 sprängningar, våra grannländer har inte haft ens bråkdelen av det sammanlagt räknat. Problemet är när man börjar prioritera brotten, då ger man signal till ungdomarna de blivande kriminella att det är ok när polisen inte ens besvärar sig med att komma till plats. Och det andra problemet…i vilket annat land ger man rabatt för brott??Ungdomsrabatt, mängdrabatt i form att man samlar på brott innan man ens åtalar. Åter igen låt mig skratta. Avtalen hjälper inte.

 7. Till Säpo: Vi säger att polisen inte hade gått ut med detta medborgarlöfte. Då hade det varit ett jävla liv att polisen är i skolorna med hund osv. Istället för att vara kritisk så var glad att polisen och kommunen vill försöka beivra brott i lilla Haparanda. Samt att det är bra att man går ut med det så att de som begår brott förstår att både polis och kommun kommer vara där och stoppa dem. Först så klagar man att polisen inte gör något, men när något väl händer så klagar man. Herregud.

 8. Oj vilken överraskning!
  Polisen skriver på ett papper där dom lovar göra insatser mot kriminaliteten!?
  Trodde det var självklart!

 9. Allt möjligt i brottslingarnas paradis sverige. Låt mig skratta, allt detta tillhör ju redan i polisens uppgifter utan avtal. Detta är bara svammel. Polisens uppgift är att minska brottsligheten och öka människors trygghet. Det sker genom att förebygga brott och verka för att fler brott klaras upp. Fattas bara att polisen annonserar i förväg om sina avtalade och riktade insatser så langarna och buskörarna vet å hålla sig undan då…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Hon blir ny skolchef

Det har stått klart att ny barn- och utbildningschef, tillika skolchef, skulle anställas under sommaren. Av totalt tiotalet sökande fastnade kommunen för Marie Simonsson.

Gropen är till salu

Ägarbolaget till gropen, Destination Gränsstaden Fastigheter ab, hittar inga aktörer som är villiga att satsa på en etablering i Haparanda.

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.