fbpx

Oerhört ansträngt läge i vården

På grund av den höga smittspridningen är sjukhusen i Norrbotten nästan helt fullbelagda med patienter. Nu vänder sig Region Norrbotten till Västerbotten för att få hjälp, uppger Region Norrbotten i ett pressmeddelande.
– Sjukhusen i Sunderbyn, Gällivare och Kiruna har ytterst få lediga vårdplatser oavsett om det gäller vanliga patienter eller patienter med covid-19, säger Anna Alm Andersson, chef för division Närsjukvård.
I Kalix och Piteå finns några få lediga vårdplatser och nu kommer patienter från de andra sjukhusen att flyttas dit. Sjukdomsförloppet för patienter med covid-19 har förändrats under pandemin. Tidigare hamnade de flesta som behövde sjukhusvård först på vårdavdelning för att ibland sedan behöva intensivvård. Att fler personer blir svårt sjuka snabbare än tidigare gör att läget på länets sjukhus på kort tid kan förändras till det värre. De enda som kan stoppa smittspridningen är länsborna själva.
– Om du inte redan gör allt du kan för att undvika att sprida covid-19 måste du göra det nu. Träffa ingen annan än de du bor med, håll avstånd i alla situationer och stanna hemma om du känner dig minsta sjuk, säger Anna Alm Andersson.
Under torsdagen vårdades 48 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav 14 på C-IVA, dessutom två på C-IVA utomläns

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Oerhört ansträngt läge i vården

 1. avser kommunpolitiken i övertorneå. verkar vara i samma läge som politiken inom sossarna var i pajala inför valet 2018, i övertorneå verkar sossarna redan före valet ge straffpark åt centern att vinna valet, och de kommer att medföra att centern och k-råd Grape får hand om styret- och ingen puheja lahtaha har han. nä ni sossemän som inte delar nåmer socialdemokratiska värderingar bilda ett nytt parti som i pajala. framtid övertorneå! men vad ska jag som har vänstervärderingar rösta på? ja inte är de på vänsterpartiet som delar fullt ut på liberal centerpolitik. Vänstern borde skämmas i övertorneå.

  • Raja-boende, vad har detta svammel med coronapandemin att göra? Jag är så trött på att läsa all dynga du skrivit genom åren, oavsett vad du har för alias, men samtidigt är jag nöjd med att jag genom att stötta hb som prenumerant, och rösta på ett parti som inte är för åsiktsbrott, låter alla-även du, komma till tals…

 2. Tonåringarna träffas dessutom i skolan och ser därför inte vitsen med att hålla sig borta från varandra på fritiden. De flesta föräldrar verkar heller inte bry sig utan låter sina tonårsbarn göra som de själva vill vilket resulterar i det gamla vanliga ”men alla andra får ju” i övriga familjer. Då gäller det att kunna säga ”nej” ändå som förälder.

 3. Vissa tror att man kan släppa alla regler bara för att man fått vaccin

 4. Nämen, räcker det inte nu? Rubriker i Aftonbladet förtäljer: ”Sverige flest fall i Europa, 10 ggr. fler än Finland, (som är på väg att öppna upp pga de låga smittalen😳) medan Sverige fortsätter med sin fantastiska ”strategi”som bevisligen inte fungerar, och som inte är något annat än en enkelriktad väg till Dödskuggans dal. Det funkade inte under 1:a, 2:a o 3:e vågen, och in’t fan kommer det att fungera även om 100 coronavågor till skulle rulla in över Sveriges avlånga land.
  Gårdagens siffror: Norrbotten- 269 fall, Hela Finland- 400 fall, Finska Lappland- 1 fall, Sverige-…..wait for it …..8600 fall!! Herra Jumala ,ännu ett praktfiasko, ännu en bitter repris, ännu mera lidande…
  Uppmaningar om avstånd, löjliga restriktioner är bevisligen totalt lönlösa, det är numera bara verkningslösa ord och luft för folket. Det vi behöver är en riktig, reell fysisk plan med handgripliga åtgärder. Följ länderna som fattat allvaret- Stäng ner för i helvete och bryt smittkedjorna, nu får det sannerligen vara nog!

  • Nä, det räcker tydligen inte med rubriker! Folk är korkade. Man träffar bekanta, handlar gärna med sällskap, och tonårsbarnen umgås med polarna. Nä, det räcker inte med rubriker…idioter!

  • Håller med helt. Jag har sagt det ända sedan epidemin började. En tids nedstängning för att bryta smittan är bättre än en betydligt längre tid av elände.
   Tyvärr är ”våra” styrande handlingsförlamade och helt Inkompetenta.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103