fbpx

Ökad risk för rabies

Risken för rabies i Sverige och i Norrbotten har ökat i och med att flyktingar från Ukraina kan ta med sig sällskapsdjur.

Det säger veterinären Linda Larsson, vid Lapplands djurklinik i Boden, för P4 Norrbotten. Hon uppger också att rabies kan smitta innan djuret har fått symtom.

Sverige och EU har en flexibel hållning gällande personer på flykt från Ukraina som innebär att de kan ta med sällskapsdjur även om de inte uppfyller införselkraven.

I och med detta ansvarar Jordbruksverket för att kostnadsfritt kontrollera och registrera djur som anländer till Sverige.

Eftersom Ukraina är ett högriskland för rabies ska djur som anländer till Sverige hållas på avstånd från andra djur och människor till dess att det har blivit undersökta av veterinär.

Eftersom Rabies är en dödlig sjukdom som kan drabba både människor och djur uppmanar Jordbruksverket att  omedelbart kontakta veterinär om ett djur uppvisar symtom på rabiessjukdom, så som förändrat beteende, förlamning eller rörelsestörningar.

”Om du blir biten av ett djur från Ukraina ska du tvätta såret noggrant och genast ta kontakt med sjukvården. Ring 1177 för att komma i kontakt med närmaste vårdmottagning”.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar rabiesvaccination i förebyggande syfte i första hand till de som kan komma i kontakt med rabies i yrket, till exempel vissa personer inom karantänsverksamhet, veterinärkliniker, viltvårdare, tullväsendet och vid laboratorier som bedriver rabiesdiagnostik.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.