fbpx

Ökad risk för rabies

Risken för rabies i Sverige och i Norrbotten har ökat i och med att flyktingar från Ukraina kan ta med sig sällskapsdjur.

Det säger veterinären Linda Larsson, vid Lapplands djurklinik i Boden, för P4 Norrbotten. Hon uppger också att rabies kan smitta innan djuret har fått symtom.

Sverige och EU har en flexibel hållning gällande personer på flykt från Ukraina som innebär att de kan ta med sällskapsdjur även om de inte uppfyller införselkraven.

I och med detta ansvarar Jordbruksverket för att kostnadsfritt kontrollera och registrera djur som anländer till Sverige.

Eftersom Ukraina är ett högriskland för rabies ska djur som anländer till Sverige hållas på avstånd från andra djur och människor till dess att det har blivit undersökta av veterinär.

Eftersom Rabies är en dödlig sjukdom som kan drabba både människor och djur uppmanar Jordbruksverket att  omedelbart kontakta veterinär om ett djur uppvisar symtom på rabiessjukdom, så som förändrat beteende, förlamning eller rörelsestörningar.

”Om du blir biten av ett djur från Ukraina ska du tvätta såret noggrant och genast ta kontakt med sjukvården. Ring 1177 för att komma i kontakt med närmaste vårdmottagning”.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar rabiesvaccination i förebyggande syfte i första hand till de som kan komma i kontakt med rabies i yrket, till exempel vissa personer inom karantänsverksamhet, veterinärkliniker, viltvårdare, tullväsendet och vid laboratorier som bedriver rabiesdiagnostik.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.