fbpx

”Om samhället inte vill ha gruvan får vi avveckla”

KAUNISVAAARA: Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten, vill avslå Kaunis Irons nya tillståndsansökan. Utredningarna anses som bristfälliga. ”Visar det att samhället inte vill ha gruvan måste vi avveckla den, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.

De tre myndigheterna vill de att Kaunis Irons tillståndsansökan avslås, utredningar för över 50 miljoner och på drygt 8000 sidor anses bristfälliga.
– Visar prövningen av vårt nya tillstånd att samhället inte vill ha kvar gruvan vore det en förlust för regionen, svensk industri och framför allt Sveriges bidrag i den globala omställningen, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.

Är stolta
Åsa Allan, vice vd, Kaunis Iron, berättar att man tagit hjälp av ledande expertis, nationellt och internationellt.
– Jag förvånas att detta arbete och vår ansökan skulle som bristfälligt. Vi är stolta över vår miljöprestation och den ansökan vi lämnat in, säger hon.
Enlgt Åsa Allan kan man konstatera att Kaunis Iron klarar alla krav som ställs enligt nuvarande tillstånd, de överskrider inga gränsvärden och de analyser som löpande görs redovisar inga föroreningar. Målsättning ligger fast, en hållbar gruvverksamhet ska byggas för kommande generationer.

Allt som krävs
– Vi vill fortsätta värna miljön och parallellt bidra med arbetstillfällen och tillväxt. Vi är – som sagt – beredda att göra allt som krävs. Men om det inte räcker, om samhället inte vill att gruvverksamheten ska fortsätta, då är det självklart över, säger Åsa Allan
Klas Dagertun förstår att myndigheter med fokus att värna om miljön är kritiska, att det är deras uppdrag. Han ser det mera bekymmersamt är det att länsstyrelsen som också har ett socialt och ekonomisk regionalt ansvar inte gör en mera samlad bedömning av Kaunis Irons verksamhet och att enbart miljöaspekter är i fokus.

Ligga i framkant
– Tyvärr har det blivit en vardag för oss och våra branschkollegor. Jag tror inte att länsstyrelsen i Norrbotten varit positiv till en enda storskalig industriell satsning i regionen de senaste 30 åren.
– Vi vill absolut ligga i framkant när det gäller miljö- och hållbarhetsfrågor. Vi strävar efter en fossilfri gruva redan 2025. För Tornedalen är vår verksamhet en viktig pusselbit i samhället. Vi har skapat mer än 500 jobb direkt i verksamheten och bidrar med flera hundra miljoner kronor i skatteintäkter.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

36 kommentarer på “”Om samhället inte vill ha gruvan får vi avveckla”

 1. Det här med skattepengar till pajala kommun som ni alltid tar fram, det stämmer inte. Flesta pajalabor som jobbar i gruvan betalde skatt innnan dom började i kaunis. Det var veckopendlare till malmfälten. Vart betalar cheferna skatt som jobbar i luleå. Flytta Kontoret från Luleå till Pajala så ger det en skatteökning med 5 mille direkt. Säg mig vart dom här som jobbar i gruvan som har en reg. bil som på nummerplåten har en prick i mitten? Är dom från Kaunis?

  • SNICKARN: Precis, det är många som bor på andra orter än Pajala som jobbar i Kaunisvaara. Jag jobbar i Kalix men bor och betalar skatt i Haparanda.

 2. Helt bedrövligt.
  Lägg ner norrbotten, Tornedalen och allt.

  Här har vi krafter som vill utveckla bygden. Ta allt vidare mot en ljus framtid. Dock negativa krafter verkar mot en utveckling arbetstillfällen, framitd. Hoppas gruvan och dess ägrare kommer att hålla ut och vilja gå vidare. Låt oss hoppas på att tillstånden faller på plats. Inget annat vore accepterbart.

  Tomas

  • Kaunis Irons ovilja att ta tag i det grundläggande problemet med in-läckage av yt- och grundvatten från Kokkovuma in i dagbrottet samt åtgärda problemen med sandmagasinet och utöka volymen i klarningsbassäng är obegripligt. Torrdeponi av anrikngsand skulle också minska vattenvolymerna avsevärt. Att åtgärda det löser många av miljöproblemen, flertalet myndigheter har påtalat och gjort förfrågningar om detta, men inget händer.
   Dags för KIAB och göra en pudel?, eller är det bara rovdrift som gäller.

 3. Om gruvan stoppas och läggs ner så är det slutet för denna kommun, är bara att se på utvecklingen dom senaste 60åren. Man kan inte bo och leva här om det inte finns några jobb.
  Nu när det äntligen finns möjlighet för unga (och äldre) att jobba och leva kvar här hemma så vill myndigheter dra undan mattan totalt så enormt tragiskt.
  Jag är själv en av dom som måste lämna hus och hem om Sahavaara öppnar, det är tråkigt så klart men det ser jag som en självklarhet för kommunens överlevnad,
  det här är så mycket större än så.

  Dom flesta som jag vet som är emot gruvan är 60+ som inte behöver bry sig om det finns arbeten här utan som redan har gjort sitt och har eller får pension snart vilket är extremt självinsikt enligt mig.

  Vem sparar vi den orörda miljön åt om ingen kan bo här pga arbetsbrist???

   • Nä givetvis INTE och det förstår du också om du tänker till lite, jag är själv natur intresserad fiske mm, men det måste finnas en balans. Det är självklart att miljöpåverkan ska hållas mere men helt orört går ju inte det förstår vem som helst. Annars måste vi ju stänga all industri inte bara Kaunis gruvan utan LKAB,AITIK,SSAB mm mm och så tar vi kollektivt självmord så får naturen vara i fred.
    Låter det som en bra idé?
    Det tycker inte jag iallafall.

 4. Miljömupparna sågar av den gren de sitter på. Höga skatter som leder till för många tyckare med makt att förstöra med påhittade miljöargument. Sätt lallarna i riktigt hårt arbete .

 5. svår fråga de här. redan nu har ju en viss förorening redan konstaterats i torneälven. och bolaget vill ha tillstånd för att utöka och vidja produktionen. frågan är kommer torneälven att ytterligare förorenas? skräcksenariot är ju en i framtiden helt förorenad älvdal med inget djur(fiske.liv i framtiden. i finland har ju katastrofen redan skett i samband med gruvbrytning i samband med utvinning av guld. man får bara hoppas att berörda myndigheter gör sina bedömningar på bästa sätt.

 6. Konstigt att många är så emot gruvan i Pajala och är villiga att motarbeta dom. Självklart ska Kaunis Iron följa dom lagar och regler och ta hänsyn till miljön och att allt är i sin ordning. Men som det låter på många så skulle det inte spela någon roll om gruvan skulle stängas, ett enormt misstag tycker jag. Pajala och norra Sverige skulle gå miste om nånting stort – jobb, utveckling och befolkning om gruvan stängdes ner. Förhoppningsvis så blir det ordning och reda och att gruvan kan fortsätta som vanligt.

  • Ingen pessimist: Jag är inte emot gruvan men vi måste ha en viss miljökontroll. När man anrikar järnmalm, guld, etc så lakas det ur oönskade gifter som varken vi människor eller djur mår bra av.

 7. Lägg ner gruvan omedelbart å låt minst 500 personer med sidoeffekter flytta från Pajala med alla skatteintäkter konsumering mm . Bygg Europas största äldreboende intill eller ännu närmare gruvan

  • Det är ju redan en realitet, varenda by är ju ett äldreboende som det är nu och snart öde stugbyar om jobben inte finns. Hehe men jag förstod din idé

 8. Typiskt industrin att gå ut och gråta direkt när man inte får som man vill. Det är riktigt av myndigheterna att säga nej om det finns risk att verksamheten kommer att påverka miljön negativt .

 9. Bolaget argumenterar för att utsläppet från verksamheten är så litet pga. den höga
  utspädningen. Det är naturligtvis mängderna till Torneälven som är av intresse. Att åberopa utspädningseffekt för att inte minimera pumpning till älven och andra utsläpp är ett omodernt sätt att se på miljöprövningen och dess syften. Utsläpp ska mätas vid utsläppspunkt inte 1,2 km nedströms. Uran halten till älven var hög under konkursperioden, varför?? Stor risk att vi ser det igen efter gruvan lagt ner.

 10. Hur mycket exploatering tål våran planet? Jag tycker att vi alla ska fundera på det. Vi har trots allt bara en planet att förbruka.

 11. Har bott i Kiruna på sjuttio talet och passerade många gånger ”skita bäcken ” som går under E10 Sjön Ala Lompolo och denna bäck är förgiftade av LKABs gruvbrytning och ingen miljömupp har reagerat Varför, jo för att det är statligt och ger miljard vinster åt staten Kaunis är ju privat ägt och dom kan man förelägga med en massa restriktioner Och nu verkar alla vara så pålästa inom miljön och klimatet
  Det senaste veckorna har man kört med en skrämselpropaganda utan dess like och detta är sanktionerat av S och MP

  • Rm: Skitabäcken är utsläpp från reningsverket. Det vill säga mänskligt avfall. I dagensläge får man inte föra ut orenat avloppsvatten rätt ut i ”skitabäcken” som man gjorde på 70- och 80-talet.

 12. Ni som ser er som experter varför hjälper ni inte gruvföretaget istället för att fördöma, Ni vet ju och kan allt om detta med gruvbrytning mm.

  • Fördöma vad menar du, tror inte du begriper något inom detta sammanhang ??
   Om du är inom företaget vet du att det är fullständigt lönlöst att komma med ideer och förslag. De kör över en ändå och skiter i dina förslag. Här handlar det om att på snabbast möjligaste sätt fylla sin kassa innan locket stängs pga otillåten.
   Likna vid fångarna på fortet och guldmynten förstår du varför bilarna rullar som vildar genom byarna.

    • Hur du än vrider och vänder på saken är det ren rovdrift och inget annat, man skiter i det mesta bara pengarna trillar in. Rätt var det är blir det stopp och då försvinner hela skiten på någon sekund.

 13. Det är bara att se gruvor som startats och lagts ned i västerbotten. Med alla skyltar om förgiftade sjöar och vattendrag som finns där. Det finns en anledning till att kontrollerna för gruvdrift är hårda.

  • lätt att dra alla över en kam, är det så ila att folk inte vill ha jobb få får dom väl stänga gruvan.

 14. Ja Ja, först nu har myndigheternas muppar vaknat. Som i Lorry, oj det tänkte vi inte på för många år sedan. Men nu slår vi till, lite sent, men det tänkte vi inte heller på.

 15. Detta är typiskt sverige,

  Alla vill ha allt och hellst gratis och ser allt som en naturlig att allt skall komma och man inte skall ge något tillbaks.

  Här har vi entreprenörer som skapar sysselsättning, skapar jobb i det hårda klimatet som finns i landet för att inte tala om norrbotten som har tex en hög arbetslöshet. Sen kommer samhället och jobbar mot dem själva. Det blir staten som kommer att finansiera de arbetslösa. Det kommer inte att komma in skatteintäkter. Det är samhället som måste förändras och endast möjlighet med en ny regering. Detta är en konsekvens av sossarnas vanstyre och miljöpartiet i slutändan. Tack och lov är det val snart och då kommer sverige att erhålla en bra och slagraftig regering som inte kommer att tillåta liknande missöden. Hoppas att gruvan och dess ägare och ledning kommer att orka hålla ut innan dess. Tänker även på alla anställda och kommande anställda om ett projekt skulle bli av. Tänker även på alla kommande arbetslösa om gruvan skulle lägga ner.

  • Jag tänker mer på naturen.
   Som ferrum skriver så finns det anledningar till att kontrollen av gruvor är hårda.

 16. Det är så man skäms. Degertuns femårings retorik på bl a Facebook, är ju löjligt. Tänk om Bolidens och LKAB’s ledning grät ut på det där sättet?
  Får jag inte som jag vill, så går jag hem!
  Lågvatten märke i högsta grad.

  • LKAB har ju gråtit ut på det här sättet angående cementa. Och får inte kaunis tillståndet godkänt så måste dom ju lägga ner och gå hem då det inte finns något dom kan göra åt saken.

 17. Gruva utför ren rovdrift både mot miljön och stora delar av sina anställda genom att förnedrad vissa yrkesgrupper som anses mindre värda.
  Gruvan är en skam och inte en tillgång vi borde skämmas för gruvan både hur de behandlar folk och miljön.
  Skäms på er !

  • Vänligen utveckla lite hur du menar att Gruvan förnedrar sina anställda. Jag jobbar där och har aldrig stött på något av det du nämner, snarare tvärtom.

   • Använd huvudet titta runt och tänk på allting som en helhet så faller lösningen på plats.
    Antar att du har normala färdigheter och analysförmåga.

  • då är ju allt som är gjort här är rovdrift, sluta och svamla öppna dina ögon och se vad som hänt här senaste 60-70 åren, jag tycker att gruvan är det bästa som hänt i pajala kommun, den ger många jobb åt unga och gamla annars blir det siste man släcker ljuset.

 18. Jaha, KIAB drog fram krokodiltårarna direkt 🙂
  Miljödomstolen måste omg. Vandelspröva Kaunis Irons huvudmäns lämplighet att driva gruvverksamhet. Har de några som helst kunskaper om hur deras verksamhet riskerar att ge irreversibla skador på miljön runt gruvan och i Torneälven som kommande generationer surt får betala. Är det verkligen socioekonomiskt hållbart? De ansöker om att fördubbla avbördning till älven och avser att använda hundratals ton xantater för att rena Sahavaara malmen.

 19. Lägg ut länsstyrelsens uppdrag på entreprenad istället! Där sitter de fullt med akademiker som inte har en blekaste aning om verklighet, se bara hur de blivit i fisket

 20. Ja vad ska man säga… kvalificerat svammel, bortförklaringar och undanflykter som vanligt från Gruvans sida. Det enda som gruvan egentligen bryr sig om är pengar och ständig tillväxt – på bekostnad av natur, djurliv och miljö.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.