fbpx

Omfattande fibersatsning till Norrbotten

Sverige och Skandinavien har de senaste åren blivit hemvist för några av världens största digitala bolag och allt fler techjättar vänder blickarna norrut för placering av datacenters och serverhallar. GlobalConnect kraftinvesterar nu i Nordens framtida digitala infrastruktur.

Med start under hösten bygger bolaget en ny digital E4:a från Berlin via Stockholm, Piteå, Luleå, vidare till Haparanda för att möta de höga krav som finns från några av världens största bolag, uppger GlobalConnect i ett pressmeddelande. Bolaget uppger även att det är största digitala infrastruktursatsningen som genomförts i Sverige på tio år. Det omfattande projektet innebär utrullning av fiberkabel som kan hantera tre miljoner gånger mer data än vad som är möjligt via en vanlig fiberuppkoppling till ett privat hushåll. Digitala motorvägar är centrala för att kunna transportera stora mängder data in och ut genom hela Sverige, till Europa och resten av världen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Omfattande fibersatsning till Norrbotten

  1. Haparanda får nu en ypperlig chans som måste tillvaratas. Handelssektorn är utbyggt och på plats, flera intressenter knackar på dörren inom industrisektorn. Nu finns även möjligheten att erbjuda tjänstesektorn en plattform som gör att de kan etablera sig här i Haparanda. Spelar man korten rätt, kan framtiden vara mycket ljus för Haparanda.

  2. Nu har det mest landsbygdsfientliga partiet, centern, fått igenom sitt förslag om att i stort sett privatisera arbetsförmedlingen. för center liberal politik går ju ut på att staten inte ska ”äga” nått utan att oseriösa företagare ska ta över verksamheten. hur många (AF) företag kommer att etableras i Haparanda, övertorneå, pajala osv. svaret är nada. tycker att sossarna skulle ha sagt nej till centerns svammelreform. Lilla partiet verkar få igenom allt. låt högern styra landet i ett år. vilket fiasko de skulle bli. och sen att sossarna med mp och v vinner valet nästa år. bättre med högerpolitk i ett år än i fyra.

    • Men högern styrde väl landet i flera år, för några år sedan, och som jag minns det var det mycket som gick mycket bättre då än nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.