fbpx

Öppnar för långväga godstransporter

Ett pilotprojekt som inleds efter årsskiftet kommer att testa permanenta godstransporter mellan Narvik och Haparanda/Kiruna. På sikt kan detta öppna upp för gröna transporter mellan Nordland och Asien.

Pilotprojektet kommer att pågå under 18 månader från och med den 1 februari 2022. Utgångspunkten är två avgångar, tur och retur, per månad, och kapaciteten är satt till 20 containrar i vardera riktning. Nordlands fylke ger upp till 3 miljoner norska kronor till Narviks hamn pilotprojektet.

Svein Øien Eggesvik, vice ordförande i Nordlands fylke har i ett pressmeddelande uppgett att satsningen ger möjligheter på en helt annan nivå än tidigare, och att förhoppningen är att man inom en snar framtid kommer att kunna skicka varor med tåg från Narvik till Kina.

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg ser mycket positivt på satsningen. – Det är spännande tider. För några veckor sedan så inledde det finska trafikledsverket projektet med att elektrifiera banavsnittet Laurila-Torneå-Haparanda och nu får vi goda nyheter från Norge, säger Tornberg i ett pressmeddelande.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Öppnar för långväga godstransporter

 1. Det är spännande projekt och ökar säkert något behov av omlastning till järnvägsstationen. Här vore bra läge söka mer tillverknings industri till Haparanda. Om allt satsas bara till försäljning så händer det inte värst mycket tillväxt i Haparanda. Så kommun politiker ta nu och ragga hit industriella arbetstillfällen..

 2. Att det börjar transporteras mer gods via järnvägen och att dom transporterna åker förbi Haparanda lär nog inte leda till nån utveckling i allmänhet för Haparanda och helt säkert inte nån utveckling i synnerhet för näringslivet. Vilka är dom här ”vi” som ska följa projektet ?
  Vad kan det vara för typ av erfarenheter som kan tas tillvara av att det åker godståg förbi Haparanda ?
  Kan hända att jag är lite för dum för att se allt fint som ska hända i Haparanda bara för att godstrafiken på järnvägen ökar 😀

 3. Ett mycket spännande pilotprojekt som startar upp i februari 2022 och 18 månader framåt. Vi ska med stort intresse följa projektet och ta vara på erfarenheterna. Framgång i projektet kan ge Haparanda många möjligheter till utveckling i allmänhet men till näringslivets utveckling i synnerhet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.