fbpx

Öppnar för långväga godstransporter

Ett pilotprojekt som inleds efter årsskiftet kommer att testa permanenta godstransporter mellan Narvik och Haparanda/Kiruna. På sikt kan detta öppna upp för gröna transporter mellan Nordland och Asien.

Pilotprojektet kommer att pågå under 18 månader från och med den 1 februari 2022. Utgångspunkten är två avgångar, tur och retur, per månad, och kapaciteten är satt till 20 containrar i vardera riktning. Nordlands fylke ger upp till 3 miljoner norska kronor till Narviks hamn pilotprojektet.

Svein Øien Eggesvik, vice ordförande i Nordlands fylke har i ett pressmeddelande uppgett att satsningen ger möjligheter på en helt annan nivå än tidigare, och att förhoppningen är att man inom en snar framtid kommer att kunna skicka varor med tåg från Narvik till Kina.

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg ser mycket positivt på satsningen. – Det är spännande tider. För några veckor sedan så inledde det finska trafikledsverket projektet med att elektrifiera banavsnittet Laurila-Torneå-Haparanda och nu får vi goda nyheter från Norge, säger Tornberg i ett pressmeddelande.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Öppnar för långväga godstransporter

 1. Det är spännande projekt och ökar säkert något behov av omlastning till järnvägsstationen. Här vore bra läge söka mer tillverknings industri till Haparanda. Om allt satsas bara till försäljning så händer det inte värst mycket tillväxt i Haparanda. Så kommun politiker ta nu och ragga hit industriella arbetstillfällen..

 2. Att det börjar transporteras mer gods via järnvägen och att dom transporterna åker förbi Haparanda lär nog inte leda till nån utveckling i allmänhet för Haparanda och helt säkert inte nån utveckling i synnerhet för näringslivet. Vilka är dom här ”vi” som ska följa projektet ?
  Vad kan det vara för typ av erfarenheter som kan tas tillvara av att det åker godståg förbi Haparanda ?
  Kan hända att jag är lite för dum för att se allt fint som ska hända i Haparanda bara för att godstrafiken på järnvägen ökar 😀

 3. Ett mycket spännande pilotprojekt som startar upp i februari 2022 och 18 månader framåt. Vi ska med stort intresse följa projektet och ta vara på erfarenheterna. Framgång i projektet kan ge Haparanda många möjligheter till utveckling i allmänhet men till näringslivets utveckling i synnerhet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.