fbpx

Oro om strålrapport

Finländarna har köpt rekordmånga paket jodtabletter under det senaste dygnet, sedan strålsäkerhetsmyndigheter i Ukraina rapporterade om förhöjd strålning i närheten av Tjernobyl. Jodtabletterna är slut på många apotek i Finland.

Finska huvudstadbladet rapporterar om nyheten att jodtabletterna är slut hos Finlands största nätapotek Yliopiston apteekki. Tittar man på läget i apotekskedjans butiker finns det bara enstaka paket kvar i apoteken i Tölö, Malm och Vik i Helsingfors, samt i Joensuu, Lahtis och Villmanstrand. Helt slut är jodtabletterna i centrum av Helsingfors, i Mattby i Esbo samt i Kemi.

Strålsäkerhetscentralen Stuk säger i ett pressmeddelande att det inte finns någon orsak att skaffa jodtabletter i Finland. Man varnar för att finländarna inte ska äta jodtabletter för säkerhets skull. Man får inte inta jod på eget initiativ, utan först efter rekommendation från myndigheter. Det är viktigt att jodtabletterna tas vid rätt tidpunkt, för om man äter jod för tidigt eller för sent förlorar den sin effekt.

Stuk bedömer att de förhöjda strålningsvärdena som myndigheterna i Ukraina har uppmätt omkring Tjernobyl beror på att tunga militärfordon har kört i skyddszonen omkring det havererade kärnkraftverket och rört upp gatudamm som tillfälligt höjt strålningsnivåerna. Strålningen utgör inget hot i Finland, intygar Stuk.

Även på svenska nätapotek verkar jodtabletter vara slutsålt. Det finns inga rapporter eller varningar från den svenska strålsäkerhetsmyndigheten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Oro om strålrapport

  1. Myggsäsongen börjar snart och då blir det rusning efter malariatabletter i republiken Finland.

  2. Skönt att vi fått något nytt att vara hysteriska över tillsammans, nu när vi inte har corona restriktioner för att dela upp oss nå mer. Finns väl kanske en risk att vi får jod motståndare nu då istället?

    • Jag tror snarare att det är samma folk som hamstrade Tamiflu under svininfluensapandemin och Ivermektin under coronapandemin som också har sett till att ha jodtabletter hemma sedan länge. Jodtabletter är ju inte direkt någon nyhet utan faktiskt någonting som många hade hemma under 80-talet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF