fbpx

Oroas över det minoritetspolitiska systemet

TORNEDALEN: Nyligen genomförde Europarådet landsbesök och under veckan träffade representanter för meänkielitalande expertkommittén i Luleå. Svenska Tornedalingars Riksförbund upplever ett ökat intresse för meänkieli men som det nuvarande svenska minoritetspolitiska systemet inte klarar av att hantera.

Kerstin Salomonsson, ordförande i Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, säger i ett pressmeddelande att förbundet har meddelat Europarådet att många av de tidigare utmaningar som framförts i tidigare rapporter kvarstår samt att de är djupt oroade över att regeringen inte klarar av att hantera utbildningsfrågan i meänkieli.

I ett pressmeddelande har Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset listat de viktigaste kommentarerna i ämnet och de utgörs bland annat av följande.

Sverige saknar en utbildningsstrategi för minoritetsspråk.

Nationella minoritetsbarns rätt till sitt språk brister fortfarande efter 19 år, två skolgenerationer av barn har inte kunnat uppnå högre läs- och skrivkunnighet i sitt minoritetsspråk. 

Inga förbättringsåtgärder är föreslagna när det gäller revitalisering av meänkieli.  Inga språkcenter med andra ord. 

Uppföljningsmyndigheterna Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget brister i sina uppgifter. Kommuner behöver stöd, vilket de inte får. Sverige saknar fortfarande tillsyn och sanktioner.

Vi kräver en ny uppföljningsmyndighet och ser positivt på den utredning som pågår.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Oroas över det minoritetspolitiska systemet

 1. Nej, håller med att vi är svenskar med svenska som modersmål. Av födsel och miljön hörde dålig finska och lika dålig svenska pratas omkring mig..Tillräckligt kunnig i varken finska eller svenska blir språkförbristningarna erkända som ett eget språk. – Brrrr, eget språk låter som en konservering av språkförbristningarna för all framtid. Något av riksfinskan gör en förstådd i Finland med hjälp av engelskan i nutid. Det blir inte bättre att ha bott nära Finland språkkomplexen finns där av oförstående finländare. Med större självsäkerhet och med ålderns erfarenhet har förlikat mig med svenska.

 2. Minoritetsspråk?????
  I Sverige pratas det svenska, i Finland finska, i Norge norska och i Ryssland ryska.
  Vad är meänkili eller Tornedalsfinska för språk?
  Möjligen en dialekt tillhörande Finland, hörs ju på namnet tornedalsfinska eller på ordet meänkieli.
  Men ett eget språk? NEJ
  Dialekt? JA

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.