Oroas över det minoritetspolitiska systemet

TORNEDALEN: Nyligen genomförde Europarådet landsbesök och under veckan träffade representanter för meänkielitalande expertkommittén i Luleå. Svenska Tornedalingars Riksförbund upplever ett ökat intresse för meänkieli men som det nuvarande svenska minoritetspolitiska systemet inte klarar av att hantera.

Kerstin Salomonsson, ordförande i Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, säger i ett pressmeddelande att förbundet har meddelat Europarådet att många av de tidigare utmaningar som framförts i tidigare rapporter kvarstår samt att de är djupt oroade över att regeringen inte klarar av att hantera utbildningsfrågan i meänkieli.

I ett pressmeddelande har Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset listat de viktigaste kommentarerna i ämnet och de utgörs bland annat av följande.

Sverige saknar en utbildningsstrategi för minoritetsspråk.

Nationella minoritetsbarns rätt till sitt språk brister fortfarande efter 19 år, två skolgenerationer av barn har inte kunnat uppnå högre läs- och skrivkunnighet i sitt minoritetsspråk. 

Inga förbättringsåtgärder är föreslagna när det gäller revitalisering av meänkieli.  Inga språkcenter med andra ord. 

Uppföljningsmyndigheterna Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget brister i sina uppgifter. Kommuner behöver stöd, vilket de inte får. Sverige saknar fortfarande tillsyn och sanktioner.

Vi kräver en ny uppföljningsmyndighet och ser positivt på den utredning som pågår.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Oroas över det minoritetspolitiska systemet

 1. Nej, håller med att vi är svenskar med svenska som modersmål. Av födsel och miljön hörde dålig finska och lika dålig svenska pratas omkring mig..Tillräckligt kunnig i varken finska eller svenska blir språkförbristningarna erkända som ett eget språk. – Brrrr, eget språk låter som en konservering av språkförbristningarna för all framtid. Något av riksfinskan gör en förstådd i Finland med hjälp av engelskan i nutid. Det blir inte bättre att ha bott nära Finland språkkomplexen finns där av oförstående finländare. Med större självsäkerhet och med ålderns erfarenhet har förlikat mig med svenska.

 2. Minoritetsspråk?????
  I Sverige pratas det svenska, i Finland finska, i Norge norska och i Ryssland ryska.
  Vad är meänkili eller Tornedalsfinska för språk?
  Möjligen en dialekt tillhörande Finland, hörs ju på namnet tornedalsfinska eller på ordet meänkieli.
  Men ett eget språk? NEJ
  Dialekt? JA

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.