Oroas över det minoritetspolitiska systemet

TORNEDALEN: Nyligen genomförde Europarådet landsbesök och under veckan träffade representanter för meänkielitalande expertkommittén i Luleå. Svenska Tornedalingars Riksförbund upplever ett ökat intresse för meänkieli men som det nuvarande svenska minoritetspolitiska systemet inte klarar av att hantera.

Kerstin Salomonsson, ordförande i Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, säger i ett pressmeddelande att förbundet har meddelat Europarådet att många av de tidigare utmaningar som framförts i tidigare rapporter kvarstår samt att de är djupt oroade över att regeringen inte klarar av att hantera utbildningsfrågan i meänkieli.

I ett pressmeddelande har Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset listat de viktigaste kommentarerna i ämnet och de utgörs bland annat av följande.

Sverige saknar en utbildningsstrategi för minoritetsspråk.

Nationella minoritetsbarns rätt till sitt språk brister fortfarande efter 19 år, två skolgenerationer av barn har inte kunnat uppnå högre läs- och skrivkunnighet i sitt minoritetsspråk. 

Inga förbättringsåtgärder är föreslagna när det gäller revitalisering av meänkieli.  Inga språkcenter med andra ord. 

Uppföljningsmyndigheterna Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget brister i sina uppgifter. Kommuner behöver stöd, vilket de inte får. Sverige saknar fortfarande tillsyn och sanktioner.

Vi kräver en ny uppföljningsmyndighet och ser positivt på den utredning som pågår.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Oroas över det minoritetspolitiska systemet

 1. Nej, håller med att vi är svenskar med svenska som modersmål. Av födsel och miljön hörde dålig finska och lika dålig svenska pratas omkring mig..Tillräckligt kunnig i varken finska eller svenska blir språkförbristningarna erkända som ett eget språk. – Brrrr, eget språk låter som en konservering av språkförbristningarna för all framtid. Något av riksfinskan gör en förstådd i Finland med hjälp av engelskan i nutid. Det blir inte bättre att ha bott nära Finland språkkomplexen finns där av oförstående finländare. Med större självsäkerhet och med ålderns erfarenhet har förlikat mig med svenska.

 2. Minoritetsspråk?????
  I Sverige pratas det svenska, i Finland finska, i Norge norska och i Ryssland ryska.
  Vad är meänkili eller Tornedalsfinska för språk?
  Möjligen en dialekt tillhörande Finland, hörs ju på namnet tornedalsfinska eller på ordet meänkieli.
  Men ett eget språk? NEJ
  Dialekt? JA

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.