fbpx

Osäker befolkningsutveckling

Kriget i Ukraina gör den framtida befolkningsutvecklingen i Sverige extra osäker. Enligt SCB:s senaste framskrivning kan befolkningen öka med 900.000 till 1,7 miljoner invånare till 2040 beroende på hur asylinvandringen från Ukraina utvecklar sig.

I SCB:s senaste framskrivning beräknas Sveriges folkmängd öka med knappt 900.000 personer fram till år 2040 och då vara nära 11,4 miljoner. Det motsvarar en genomsnittlig ökning på 0,5 procent per år, vilket är lägre än tillväxttakten hittills under 2000-talet.

Årligen publicerar SCB en framskrivning av Sveriges befolkning, kortsiktigt kan den ses som en prognos. Men på längre sikt ska framskrivningen ses som en beräkning som utgår från att dagens beteenden, trender, regler och allmänna förutsättningar förblir desamma i framtiden.

Invandringen är alltid svår att förutse och det är osäkert hur många som kan komma att söka skydd i Sverige och få uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Det är även mycket osäkert hur lång tid de kan behöva skydd, och vad som händer när direktivet upphör att gälla, enligt SCB.

I fem kompletterande scenarier görs antaganden med olika nivå på den asylrelaterade invandringen från Ukraina och eventuellt från närliggande länder. I dessa antas också olika längd på konflikten, vilket kan få betydelse för hur många som stannar kvar i Sverige på längre sikt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Osäker befolkningsutveckling

 1. Men dom stannar väl inte kvar här, bara tills kriget är över? Jag skulle då vilja åka hem sen och återuppbygga mitt land.Eller har vi en våg av folk som ska leva gratis på oss för en bra tid framöver?

 2. Herr fakta! Det är för att vi inte är/varit anpassade. Men hellre SD i makten än Sossarna som bedriver diktatur i Sverige. Det är ganska uppenbart vid det här laget. Göra karriär och framförallt sätta så mycket pengar i egen ficka som möjligt. Och hur går de till då? Jo genom korruption 🙂 Det som är hemskt samt riktigt skrämmande att dem gett blanka f i invandringen. Och var är resultatet, jo det många nertystade forskare/professorer varnat för om för 5år sen minst. Ett inbördeskrig har satts igång! Men kom inte o säg att du inte såg det komma. Mvh! Realist/och såg det komma! Glömde de viktigaste. Putin är inte den som vi ska vara rädda för som propaganda tidningarna Aftonbladet och Expressen försöker framföra. USA däremot som printar ut pengar i form av lån som aldrig betalas tbx är värsta hotet. Smutsigaste folket i högre eliten som även äger andelar i bla Aftonbladet! Och sen att staten börjar minimera mer o mer vad vi får läsa på internet Är ett stort hot mot demokratin och ett redan mer eller mindre avskaffat yttrandefrihet, dock inte på papper än! Men det kommer ska du se!
  återstår o se hur mkt dem redigerar av mitt inlägg. Hoppas orörd. Hatten av för jobbet ni gör!

 3. SD:s Åkesson har skanderat att Sverige är ”fullt” redan för 1 år sedan!! Verkligheten visar att SD:s politik enbart är ren propaganda att minska invandringen!

  • sverige har länge haft en ohanterbar migration från nord-afrikanska länder
   om det nu är krig i europa ska vi väl förf*n kunna ta emot folk som behöver skydd o inte kommer hit bara för o leva på bidrag o bränna polisbilar mm.

  • Fakta . Helt klart ska de så kallade ”flykting”invandringen minskas helst till 0 personer. Vi ser ju vilka problem vi fått… Först ska vi ta hand om de egena folket och våra behov innan vi börjar dela ut allmosor till ekonomiska flyktingar.

 4. Historien upprepar sig.
  Putin är som Hussein.
  Moskva Lavrov är som Bagdad Bob.
  Få se om Putin tvingas gömma sig i en jordhåla?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.