fbpx

Outinens Potatis försatt i konkurs

HAPARANDA: Outinens Potatis AB med 30 anställda försattes på fredagen i konkurs av Haparanda Tingsrätt. Ansökan om konkurs hade samma dag inlämnats av styrelsen för bolaget efter att ett rekonstruktionsförsök hade misslyckats. Advokaten Anders Bergman vid Ackordscentralen i Umeå utsågs till konkursförvaltare.

Bolaget ansökte om rekonstruktion strax före jul 2021. Man hade dessförinnan på grund av pandemin drabbats av kraftigt minskad försäljning framför allt till restaurangerna, som i sin tur hade drabbats av enorma minskningar av matgäster. Samtidigt avvecklade en av företagets största kunder ett så kallat EMV-avtal, vilket innebar ett stort tapp för Outinens Potatis.

Stora investeringar

Till saken hörde också bolaget hade gjort stora investeringar i maskinutrustning för att effektivisera produktionen och på sikt sänka kostnaderna. Per sista december 2020 hade man långfristiga skulder på 57 miljoner kronor. Bokslutet för 2021 är inte klart ännu.

Ledsen

Rekonstruktören advokat Peter Olofsson, bördig från Haparanda, är märkbart ledsen över att man inte lyckades med rekonstruktionen.

– Vi hade hittat flera seriösa intressenter som funderade på att gå in i bolaget med kapitaltillskott. Bankerna ställde upp allt vad de förmådde och bolagsledning och personal jobbade mycket hårt för att få allt att gå i lås, säger han.

Ukrainakriget startade

– Vi har gemensamt lagt ner ett oerhört hårt jobb. Men vi lyckades inte knyta ihop säcken i slutändan. Det handlade om stora pengar för intressenterna och de tvekade att ta beslutet. Till saken hör också att Ukrainakriget startade mitt i rekonstruktionsarbetet och det innebar att investerare i alla branscher blev väldigt försiktiga.

”Goda förutsättningar”

– Men jag är ändå glad över att det finns goda förutsättningar att verksamheten kan finna nya ägare efter konkursen och att produktionen kan fortsätta. Min analys är att verksamheten har goda förutsättningar att bli framgångsrikt med helt nya ekonomiska förutsättningar efter en konkurs, säger Olofsson.

– Det handlar om hållbar matproduktion med hög kvalitet och effektivitet.

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Outinens Potatis försatt i konkurs

 1. Verkligen synd för familjen Outinens gamla familjeföretag,,
  Men efter en nystart och med en ny produkt som ingen annan kan konkurera med som komplement till deras nuvarande sortiment som t e x ”Mandel potatis chipps”
  Med låg fetthalt (22 %) kunde man lyckas med i Tornedalen,,
  Handlingar på hela tillverkningskedjan och receptet har
  jag kvar i abaspas arkiv efter 40 år i Överkalix,,
  Bara att höra av Er så kan Ni få överta detta, Själv är jag nu för gammal (76)

 2. Ett omöjligt uppdrag ! Konstigt att rekonstruktionen trodde på detta .

 3. Jättetråkigt och en förlust för haparanda .. nya arbetslösa i en stad som redan har stor arbetsbrist ..

  • Äldreomsorgen anställer med bra timlön dessutom , utbildning endast 3 timmar …..passa på nu allihopa

 4. Nu är det bara för någon att köpa konkursboet för en spottstyver och göra upp ett avtal med någon av de större livsmedelskedjorna och starta upp verksamheten igen.

  • GAMEN,,,,,Du affe, kan kanske lösa detta med dina kunskaper. Jag tror på att du vet hur en slipsten skall dras. Som konsult/rådgivare är nog bra. Lycka till

   • jari Olsson:
    Fungerad ju klockrent för dom nya investerarna för gruvan i Pajala så det är ju bara att kopiera.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.