fbpx

Outokumpu planerar satsning på nytt smältverk i Torneå

TORNEÅ: Stålbolaget Outokumpu utreder möjligheten att bygga nytt smältverk till anläggningen i Torneå.

Det planerade verket beskrivs som unikt och skulle producera ferrokrom-nickellegering av bland annat restprodukter i huvudsak från fabrikerna i Torneå.

– Ett nytt slaggsmältverk skulle möjliggöra effektiv återvinning av biproduktflöden, vilket skulle förbättra resurseffektivitet av Outokumpus produktion på ett betydande sätt, skriver bolaget på sin hemsida.

Beslutet gällande bygge av detta smältverk kommer att fattas tidigast 2020 och beslutet påverkas bland annat av den globala ekonomin, utveckling av marknaden för rostfritt stål samt tillgänglighet till finansiering och möjliga investeringsstöd.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Outokumpu planerar satsning på nytt smältverk i Torneå

 1. Nestor Mcglide

  Gick inte hem när du skrev så kryptiskt.

  Jag håller dock med att vi kan INTE ta in hur mycket folk som helst.
  Sedan om man fortsätter skita ner i Kina blir det så småningom obeboeligt och då är dagens invandring en piss i havet om kineser börjar flytta och de kommer nog se som att det är vårat fel deras land förstörts.

  Men är väl inte det den här artikeln nu handlar om.

  Visst till en början blir det väl så. Men dom måste ju även modernisera den befintliga så småningom.

 2. Det vore väldigt intressant att återigen få en riktig genomgång av de verkliga utsläpp som Outokumpu har på verket i Toprneå.
  Vad jag förstått tidigare så är det ett av de mest förorenade stålverk i hela Europa. Reningsmetoder finns både för kvicksilver och kromet,för att inte tala om osmium.
  Men nu går väl LS resurser åt till att bevaka löjfiskarna och betydligt enklare är det.
  Hemska tanke om det skulle visa sig att Kalix löjrommen innehåller dessa gifter som dessutom är ett registrerat varumärke.
  LS måste våga ställa rejäla krav på Outokumpu!

 3. Resultaten: Ok jag menade import av människor om det inte gick hem hos dig;)
  Hursomhelst så skriver du att det blir en ny anläggning istället för den befintliga. Menar du att den nuvarande nermonteras och en ny byggs upp? Jag tror att det byggs en ny bredvid den befintliga som det står i artikeln. Då blir det ju mer utsläpp direkt.. Inge bra mao eller hur.

 4. Sedan förstår jag inte var du får att jag vänster.

  Du verkar själv vara det när du vill att privata arvetsgivare ska försvinna till Ryssland.

  Jag är för den delen inte någon M eller C heller.

  Allt måste ju ha en balans. Sverige går under om vi börjar importera hit allt och även så om vi stoppar all export.

  För den delen gillar inte jag heller att man skiter ner naturen. Men är inte en nyare anläggning även ur miljösynpunkt bättre?

 5. Nestor Mcglide

  Det är väl klart andra länder skiter ner Sverige. Vi lever ju på samma jordklot, men det har vissa svårt att förstå.

  Var just det jag menade.
  Det skräpas ner i andra länder drabbar oss ändå i slutändan. Vare sig vi vill det eller inte.

  Jag tycker också att det här klimatpratet går ibland för långt! Det är oftast en dubbelmoral och det irriterar mig.

  Irriterande med människor som bryr sig inte om miljön men sedan när det gäller ens närmiljö då blir det gap, gråt och skrik.Man skolkar från jobb och skola.Ändå klarar man inte promenera till skolan eller vara utan senaste mobil.

 6. Resultaten: Haha vad jobbig du är! Jag vill kunna äta torneälvslax men det kan du få fortsätta med i mitt ställe då jag väljer annat. Jag ser hellre mer skit i Ryssland än här givetvis! Skiter Sverige ner i Kina och har Kina slutat bygga kolkraftverken de håller på med? Andra länder skitar redan ner Sverige om du inte blundat eller öppnat ögonen vill säga men du är väl för mycket vänster och fattar nada..

 7. Blir mycket gifter säkerligen. Inte bra för folket. Mycket döda fiskar kring Outokumpu. Men mammon styr.
  Med spänning följer vi utvecklingen.

 8. Nestor,
  Du har rätt i att Outokumpu har sina nackdelar, men att Östersjön är förorenad beror på i princip alla länder som har kustlinje med Östersjön. Dioxinlax finns det gott om i Östersjön. Kring Sundsvall finns Sveriges mest förorenade områden, då flera årtionden tillbaka så dumpades avfall direkt i havet. Leningrad släpper ut gigantiska mängder, samt Polen och Baltländerna. Så fortsätt äta dioxinlax i fortsättningen också, för föroreningarna är här för att stanna.

 9. Håller med om utsläpp, men samtidigt är det väl lite överspelat. Finns företag i Sverige också som skiter ner naturen.

  För den delen tycker du det rätt skita ner mot Ryssland. Du tycker väl det ok att svenska företag skiter ner i bla Kina också?

  Så det länge det inte berör oss så är det alltså okej?!

  Någon dag kanske det vänder och dessa länder börjar skita i Sverige nör deras naturresurser är slut och de stora jättebolagen märker oss fattiga svenskar att utnyttja!

 10. Minska utsläppen först och främst! Vi vill kunna äta lax och andra fiskar i större utsträckning än idag. Nä fy fn vilken dålig idé att ha ett nytt verk här! Bygg vid ryska gränsen istället!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.