fbpx

Overshoot day infaller allt tidigare

Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Nu har jordens ”naturliga budget” förbrukats för i år. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Igår, den 29 juli inträffade ”Overshoot Day” och det innebär att jordens befolkning har förbrukat naturens lager av förnybara resurser. ”Overshoot Day” för hela planeten infaller tre dagar tidigare än i fjol. 

För varje år som går så kommer dagen allt tidigare i kalendern. 1987 inföll den 23 oktober, år 2000 den 23 september och 2017 den 3 augusti.

Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande, och i Sverige som om vi hade cirka 4 planeter, enligt WWF. 86 procent av världens invånare bor idag i länder med ett för högt ekologiskt fotavtryck.

Avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar är ett resultat av människans överkonsumtion.

WWF har listat ett antal tips gällande hur man kan anamma ett mer miljövänligt leverne. Åk mer kollektivt, dra ner på resor med flyg och bil, ät mindre men bättre kött, handla mer hållbart, se över hemmets elkonsumtion samt spara och investera klimatsmart.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Overshoot day infaller allt tidigare

  1. Är det därför folk försöker gömma sopor i skogarna tror dom att statestiken blir annorlunda då vi har fortfarande billig sophantering använd energin på att betala för det istället så det inte blir dyrare ställ ut sop tunnan och betala för det vad det kostar eller är det bara dum snåla som bor i haparandakommun

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.