fbpx

Overshoot day infaller allt tidigare

Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Nu har jordens ”naturliga budget” förbrukats för i år. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Igår, den 29 juli inträffade ”Overshoot Day” och det innebär att jordens befolkning har förbrukat naturens lager av förnybara resurser. ”Overshoot Day” för hela planeten infaller tre dagar tidigare än i fjol. 

För varje år som går så kommer dagen allt tidigare i kalendern. 1987 inföll den 23 oktober, år 2000 den 23 september och 2017 den 3 augusti.

Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande, och i Sverige som om vi hade cirka 4 planeter, enligt WWF. 86 procent av världens invånare bor idag i länder med ett för högt ekologiskt fotavtryck.

Avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar är ett resultat av människans överkonsumtion.

WWF har listat ett antal tips gällande hur man kan anamma ett mer miljövänligt leverne. Åk mer kollektivt, dra ner på resor med flyg och bil, ät mindre men bättre kött, handla mer hållbart, se över hemmets elkonsumtion samt spara och investera klimatsmart.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Overshoot day infaller allt tidigare

  1. Är det därför folk försöker gömma sopor i skogarna tror dom att statestiken blir annorlunda då vi har fortfarande billig sophantering använd energin på att betala för det istället så det inte blir dyrare ställ ut sop tunnan och betala för det vad det kostar eller är det bara dum snåla som bor i haparandakommun

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).