fbpx

Översvämningarna värst vid Juoksengi

Vårfloden orsakar översvämningar längs med Torneälv. Just nu är Juoksengi i Övertorneå mest drabbat. Bilden är från Hedenäset under torsdagen. Foto: Marianne Berglund

Översvämningarna i Övertorneå kommun är värst vid byn Juoksengi. Räddningstjänsten har funnits på plats under dagen och tekniska avdelningen arbetar för högtryck.

– Väg 98 över till Finland, var delvis översvämmad vid nio – tio tiden imorse, när jag åkte därifrån vid 12.30-tiden var hela vägen täckt  men den var fortfarande öppen. Det sista vi har hört är att vattnet stiger fortfarande och att Trafikverket hotar med att stänga vägen till Pajala, säger Roland Mäki, räddningschefen vid Övertorneås räddningstjänst.

Sedan tidigare har Trafikverket, på grund av översvämning, stängt av väg 856 från Juoksengi kyrka till Mäntyvaara, vägen är avstängd i båda riktningarna cirka 2,5 kilometer från Juoksengi.

Riksväg 99 från Niskanpää norra till Juoksengi är även den avstängd på grund av stora mängder vatten på vägen. Välj alternativ väg uppmanar Trafikverket

Fler avstängda vägar att vänta

Fler avstängningar av vägar kan bli aktuellt säger räddningschefen som har kontinuerlig kontakt med Trafikverket:

– Trafikverket måste kunna garantera säkerheten på vägen. De funderar på att stänga vägen till Finland, men de har inte fattat något beslut än.

I Juoksengi har under dagen har kommunens tekniska avdelning arbetat febrilt för att försöka förebygga och minimera skadorna från översvämningen.

–  De pumpar ur och försöker hålla så att VA-systemet fungerar och så proppar de igen rör för att inte vattnet inte trycks in in bakvägen i fastigheterna, säger Roland Mäki, räddningschefen vid Övertorneås räddningstjänst.

Kommunen uppmanar boende i Juoksengi att själva täppa igen avloppsrör och toaletter för att undvika översvämning i sina bostäder.

Inte nått kulmen än
Än så länge är inga fastigheter direkt i fara bedömer Roland Mäki, men alla beror på hur länge översvämningen fortsätter och hur högt vattnet stiger.

– Vi har någon fastighet som är på gränsen och SMHI spår ju kulmen till måndag. Frågan är hur mycket vattnet stiger, blir det 2 centimeter eller stiger det 12, 22, eller 30 det är ingen som vet. Det är vädrets makter som styr över det där, säger räddningschef Roland Mäki.

Räddningschefen närvarar ikväll när det ska hållas möte för att samordna så att kommunala angelägenheterna.

– Jag ska träffa socialchefen, tekniska chefen och säkerhetschefen. Vi måste se till att våra kommunala åtagande fungerar oavsett hur det ser ut. Hemtjänsten måste ta sig fram till brukarna, de flesta är äldre och de behöver fortfarande mat, mediciner och tillsyn. Det måste fungera, fast vägarna stängs av måste de få sin hjälp, går det inte att ta sig fram på vägen får vi skaffa båt. Det ska lösas på ett eller annat sätt. I värsta fall får vi flytta dem någon annanstans, men det ska nog inte behövas, säger räddningschef Roland Mäki.

Samordning  sker löpande mellan räddningstjänsten, Trafikverket, polisen, kommunen och andra berörda myndigheter.

Trafikverket skriver på sin sida att medan de tillfälliga begränsningarna pågår omleds trafiken. Trafik till Vyöni och Perävaara hänvisas till väg 856.2 från Niskanpää skriver Trafikverket. Informationen finns även på Övertorneås hemsida, där finns även SMHI:s varningar att läsa.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN