fbpx

Övertorneå åter bästa skolkommun

För andra året i rad har Lärarförbundet rankat Övertorneå till Sveriges bästa skolkommun.

Rankningen baseras på officiell statistik framtagen av fack och arbetsgivare (SKR) samt förbundets egna undersökningar. Undersökningen bygger  på tio kriterier, bland annat behöriga lärare, lärartäthet och resultat.

Övertorneås styrkor uppges vara höga betyg och hög lärartäthet.

Kalix ligger på plats 13 av landets 290 kommuner, och här gör hög andel behöriga lärare och hög andel barn i förskola Kalix till en topprankad kommun.

Överkalix återfinns på plats 34. Höga betyg och friska  lärare är kriterier som har rankat kommunen högt.

Pajala återfinns på plats 58. Styrkorna uppges vara hög lärartäthet och hög andel elever som fullföljer gymnasiet.

Haparanda har placerats på 119:e plats, och här uppges styrkorna vara höga lärarlöner och hög andel godkända  elever.

Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun sätter fokus på kommunernas roll som huvudmän för skolan. I 20 år har förbundet utsett Sveriges bästa skolkommuner, och syftet uppges vara att uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar.

Lärarförbundet har bestämt sig för att lägga ned undersökningen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Övertorneå åter bästa skolkommun

  1. enkel fråga till högern som vill förstatliga skolan. gäller det även alla friskolor i form av aktiebolag? nä så klart??!!!!

  2. Bra jobbat av den förra skolchefen! Och bra fortsättning av den nya. Tur att kommunalrådet inte orkar pilla i skolfrågorna för då hade det gått illa.

  3. Har det något att göra med att det inte finns många elever från onämnbara kretsar. Vissa frågeställningar i demokraturen är tabu.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.