fbpx

Övertorneå kommun bestrider överklagan

ÖVERTORNEÅ: I måndags beslutade kommunstyrelsen i Övertorneå om yttrande gällande överklagan om den så kallade Pelloaffären.Kommunstyrelsen beslutade enligt yttrandet av advokaterna.

Enligt yttrandet, som finns i kallelsen till ks-mötet, ska jäv inte ha förekommit och kommunstyrelsen hävdas ha haft befogenhet att fatta det överklagade beslutet.

Beslutet, som överklagades av vissa (S)-ledamöter, gäller köp av värmeanläggningen vid det särskilda boendet och förskolan i Pello samt slutreglering för utförda extra arbeten.

Överklagan till Förvaltningsrätten i Umeå skrevs under av Bente Moen Åkerholm, Birgitta Emanuelsson, Monika Krypsjö och Inga Savilahti Häggbo, samtliga tillhörande (S), och den hävdade jävsituationen gäller Tomas Mörtberg.

Det slutliga beslutet fattas av förvaltningsrätten, som tidigare stoppade verkställandet av det överklagade beslutet innan ärendet är utrett.

Tomas Mörtberg (C), Roland Kemppainen (S) och Bente Moen Åkerholm (S) deltog inte i beslutet om yttrandet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

16 kommentarer på “Övertorneå kommun bestrider överklagan

 1. Torniodalskan varför flytta snurrorna till centrala Torneå. Blir inte fler människor lidande där än om man placerar dom i höjd med Risudden ?. Faktum är att snurrorna hinner byggas och lämna ifrån sig el och troligen hinna bli nedplockade igen innan konsthallen i Risudden blir verklighet.

 2. Helt rätt ”Knox”!

  Stoppa korruptionen i Ötå och alla dessa kompisaffärer för skattepengar! Bra att några politiker vågar ifrågasätta!

 3. Det kommer aldrig bli nån konsthall. bara svammelretorik. Så låt finnarna göra sina framtidsinvesteringar i fred. Mörtberg måste ju hålla med svammlet med konsthallen för att inte på nått sätt komma igenom hans åsikt som är de motsatta. Det är retorikpolitik på högsta nivån- det låter konstigt med i verkligheten är de ju så!

 4. Svar till Knut Omark. 200119 står i media att sjvp lämnar alliansen på grund av att centern inte backar kring beslutet om köpet av värmepannan. Har du då lämnat sjvp eller kör du eget då du säger att du står bakom beslutet av köpet? Har ni svårt att veta vart ni i sjvp står i frågan eller är det bara du som utifrån egna intressen gått emot ditt eget parti när du röstat för ett köp i ks när sjvp sedan valde att lämna alliansen på grund av köpet? Det är lite förvirrande just nu med dina inlägg och hela ditt och ditt partis handlande. Kanske du kan klargöra så det blir lite tydligare?

 5. Håller med demokrat. Vi måste sätta stopp för vansinnet med dessa vindsnurror. Dags att gå ut på gatorna och torg. Dom kan flytta propellerna till centrala Tornio.

 6. Bravo ”nickdname” du har helt rätt. Ötå-politik är märkligt – de försöker störta de egna först.

 7. Vilka beslut bör tas i Pellopannfrågan?. Svaret har kommunens tekniska chef lämnat till styrande politiker och gensvaret är att offentligt håna honom. Om det är så att Övertorneå har så duktiga och kompetenta politiker i näst intill alla frågor, varför behöver man tjänstemän överhuvudtaget?

 8. Sanningens kärna. För den som följt debatten har med all säkerhet fångat upp att det finns en dold handling. Denna handling är nyckeln för att förstå hela affären. Det finns dock ett problem kring handlingen. Att begära ut denna handling är inget problem. Det är grundlagsskyddat. Men, det är ytterst osäkert och i lagstiftningen en grå zon hur mycket och på vilket sätt denna information kan föras ut. Detta är orsaken till att de få som sett handlingen fört ut informationen på ett försiktigt och genomtänkt sätt.

 9. Alliansens kalkyler kring pannfrågan. I ett antal inlägg har ett fåtal politiker försvarat pannköpet med argument att det är en”god affär för skattebetalarna”. Dessa politiker borde vara ärliga med var dom fått denna kalkyl! Återigen är det ett fåtal som vet hur det ligger till. Min uppmaning till dessa politiker är att visa lite heder och etik. Gör som sjukvårdspartiet gjort. När partiet insåg vidden av Pelloaffären och alla illa dolda sanningar, tog dom ansvar för detta och lämnade alliansen. Att göra fel är en sak, att fortsätta göra fel är oförlåtligt.

 10. Pelloaffären och Pellopannan. Redan när projektet inleddes fanns det rakryggade kvinnor som varnade för att ingen risk och konsekvensanalys var genomförd och ordentliga kalkyler från objektiva sakkunniga saknades inför beslutet. Idag vet ett fåtal sanningen. En katastrof för kommunens skattebetalare och pensionärer. Mörtberg gör som han alltid gör, ser till att någon annan står för fakturan. Det senaste är att kommunen (skattebetalarna) står för de bästa advokater pengar kan köpa för att komma runt jävsfrågan.Det är lätt att leka företagare och visionär med andras pengar.

 11. Politikerna borde ägna sig åt vindsnurrorna som kommer att byggas på finska sidan.
  160 meter höga torn kommer att byggas inom kort om inget görs.
  Politikernas förakt mot medborgarna är perverst i frågan. Korruptionen är ett gissel i hela Tornedalen. Inte minst när det gäller gruvdrift och vindkraftsbyggen. Elitismen inom partierna är ett hot mot demokratiska spelreglerna. Demokratin är det viktigaste vi har i ett samhälle. Dags att gå ut och protestera mot vansinnet angående vindkraftsbygget.

 12. Styrelsen för Sjukvårdspartiet i övertorneå har inte överklagat PELLO pannan, det är en enskild medlem i styrelsen som gjort det.
  Jag har varit med i Ks och röstat för köp av PELLO pannan, Med vänlig hälsning, Knut Omark

 13. Instämmer. Våra politiker borde verkligen ha viktigare saknar att fokusera på. Eller så har de väldigt mycket tid över..

 14. Sååå sant! Tack för detta inlägg.
  Nu är det hög tid att vi medborgare också medverkar till att föra positivare anda framåt i kommunen. Det är en del i vår överlevnad. Pandemi till trots.

 15. Håller med Nickname.
  Allt ifrågasättande och överklagningar som S-pollitikerna och sjukvårdspartisterna verkar fortsätta med kostar pengar och andra resurser för kommunen. Det finns betydligt större problem för kommunen än en panna i Pello.
  Jaga inte företagare! Var istället tacksam för att det finns företag som vill satsa här. Företagen genererar flera hundra arbetstillfällen och många, många miljoner i skatteintäkter.
  Övertorneå är chanslöst utan företagare.

 16. Tänk om politikerna la energin på att utveckla kommunen istället för att motverka varandra och utvecklingen av kommunen. Energin som politikerna lagt på värmepannan kunde ha värmt hela Pello i flera år. Den arbetstid som man lagt ner på att tjafsa om värmepannan skulle nog ha bekostat två nya värmepannor till Pello. Övertorneå kommun verkar ha gott om pengar som har politiker som kan i flera månader jobba med frågan om en liten värmepanna. Man skulle ju kunna tro att det är ett av de olösliga världsproblemen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.