fbpx

Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun

Enligt Lärarförbundets rankning är Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun 2020.

Lärarförbundet tittar varje år sedan år 2002 på hur landets 290 kommuner  skapar förutsättningar för lärare och elever att lyckas i skolan. Utifrån statistik från offentliga källor och tio olika kriterier presenteras en rankningslista, som i år toppas av Övertorneå.

Övertorneå, som förra året låg på plats 31, har fått bra resultat i följande kriterier: hög lärartäthet, resurser till undervisning, friska lärare, meritvärden i årskurs nio och utbildade lärare.

Vad gäller Tornedalskommunerna hamnar Haparanda på plats 86 mot förra årets placering som var 74. Lärarförbundet skriver: ”Hög andel som fullföljer gymnasiet och hög andel barn i förskola gör Haparanda till en högt rankad skolkommun”.

Pajala kommun ligger på 197:e plats, och har därmed halkat rejält från förra året (plats 60). Lärarförbundet skriver: ”Hög lärartäthet och höga lärarlöner tillhör Pajalas styrkor som skolkommun”

Arvidsjaur är nästbästa skolkommunen i länet och fjärde bäst i Sverige.

I östra Norrbotten återfinns Kalix på plats 75 och Överkalix på plats 203.

Syftet med att kora en Bästa skolkommun uppges vara att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun

  1. Ja och senast igår tackade man nej till en miljon kronor till barn och utbildningsnämnden. Nu sparar man på specialpedagog och kurator. Vilket fint sätt att satsa på barnen. Fy fan! Men sina egna arvoden höjer man. Allianspolitik som bäst.

  2. Det är tack vare gamla skolchefen och personalen som detta blivit möjligt. Senast igår hörde vi ordf Börje Rytiniemi tacka nej till mer pengar till skolan. Höll på att spilla kaffet när jag följde fullmäktigemötet. Dom besparningar som gjorts under Börjes tid är politiska beslut som sedan skolchefen måste verkställa. Det funkar så i en politiskt styrd organisation. Allt annat är bara påhitt för att smutskasta en duktig kvinnlig ledare.

    • Grattis till all personal som sliter och jobbar hårt för elevernas bästa!! Även ett tack till politikerna i barn- och utbildningsnämnden som styrt undan tokiga sparkrav som tidigare skolchefen ville genomföra.. Hade det gått igenom hade kommunen aldrig vunnit pris.. Härliga nyheter och äntligen lite positivt!!!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.