fbpx

Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun

Enligt Lärarförbundets rankning är Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun 2020.

Lärarförbundet tittar varje år sedan år 2002 på hur landets 290 kommuner  skapar förutsättningar för lärare och elever att lyckas i skolan. Utifrån statistik från offentliga källor och tio olika kriterier presenteras en rankningslista, som i år toppas av Övertorneå.

Övertorneå, som förra året låg på plats 31, har fått bra resultat i följande kriterier: hög lärartäthet, resurser till undervisning, friska lärare, meritvärden i årskurs nio och utbildade lärare.

Vad gäller Tornedalskommunerna hamnar Haparanda på plats 86 mot förra årets placering som var 74. Lärarförbundet skriver: ”Hög andel som fullföljer gymnasiet och hög andel barn i förskola gör Haparanda till en högt rankad skolkommun”.

Pajala kommun ligger på 197:e plats, och har därmed halkat rejält från förra året (plats 60). Lärarförbundet skriver: ”Hög lärartäthet och höga lärarlöner tillhör Pajalas styrkor som skolkommun”

Arvidsjaur är nästbästa skolkommunen i länet och fjärde bäst i Sverige.

I östra Norrbotten återfinns Kalix på plats 75 och Överkalix på plats 203.

Syftet med att kora en Bästa skolkommun uppges vara att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun

  1. Ja och senast igår tackade man nej till en miljon kronor till barn och utbildningsnämnden. Nu sparar man på specialpedagog och kurator. Vilket fint sätt att satsa på barnen. Fy fan! Men sina egna arvoden höjer man. Allianspolitik som bäst.

  2. Det är tack vare gamla skolchefen och personalen som detta blivit möjligt. Senast igår hörde vi ordf Börje Rytiniemi tacka nej till mer pengar till skolan. Höll på att spilla kaffet när jag följde fullmäktigemötet. Dom besparningar som gjorts under Börjes tid är politiska beslut som sedan skolchefen måste verkställa. Det funkar så i en politiskt styrd organisation. Allt annat är bara påhitt för att smutskasta en duktig kvinnlig ledare.

    • Grattis till all personal som sliter och jobbar hårt för elevernas bästa!! Även ett tack till politikerna i barn- och utbildningsnämnden som styrt undan tokiga sparkrav som tidigare skolchefen ville genomföra.. Hade det gått igenom hade kommunen aldrig vunnit pris.. Härliga nyheter och äntligen lite positivt!!!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger