fbpx

Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun

Enligt Lärarförbundets rankning är Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun 2020.

Lärarförbundet tittar varje år sedan år 2002 på hur landets 290 kommuner  skapar förutsättningar för lärare och elever att lyckas i skolan. Utifrån statistik från offentliga källor och tio olika kriterier presenteras en rankningslista, som i år toppas av Övertorneå.

Övertorneå, som förra året låg på plats 31, har fått bra resultat i följande kriterier: hög lärartäthet, resurser till undervisning, friska lärare, meritvärden i årskurs nio och utbildade lärare.

Vad gäller Tornedalskommunerna hamnar Haparanda på plats 86 mot förra årets placering som var 74. Lärarförbundet skriver: ”Hög andel som fullföljer gymnasiet och hög andel barn i förskola gör Haparanda till en högt rankad skolkommun”.

Pajala kommun ligger på 197:e plats, och har därmed halkat rejält från förra året (plats 60). Lärarförbundet skriver: ”Hög lärartäthet och höga lärarlöner tillhör Pajalas styrkor som skolkommun”

Arvidsjaur är nästbästa skolkommunen i länet och fjärde bäst i Sverige.

I östra Norrbotten återfinns Kalix på plats 75 och Överkalix på plats 203.

Syftet med att kora en Bästa skolkommun uppges vara att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som huvudmän för skolan.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Övertorneå korad som Sveriges bästa skolkommun

  1. Ja och senast igår tackade man nej till en miljon kronor till barn och utbildningsnämnden. Nu sparar man på specialpedagog och kurator. Vilket fint sätt att satsa på barnen. Fy fan! Men sina egna arvoden höjer man. Allianspolitik som bäst.

  2. Det är tack vare gamla skolchefen och personalen som detta blivit möjligt. Senast igår hörde vi ordf Börje Rytiniemi tacka nej till mer pengar till skolan. Höll på att spilla kaffet när jag följde fullmäktigemötet. Dom besparningar som gjorts under Börjes tid är politiska beslut som sedan skolchefen måste verkställa. Det funkar så i en politiskt styrd organisation. Allt annat är bara påhitt för att smutskasta en duktig kvinnlig ledare.

    • Grattis till all personal som sliter och jobbar hårt för elevernas bästa!! Även ett tack till politikerna i barn- och utbildningsnämnden som styrt undan tokiga sparkrav som tidigare skolchefen ville genomföra.. Hade det gått igenom hade kommunen aldrig vunnit pris.. Härliga nyheter och äntligen lite positivt!!!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka