fbpx

Övertorneåbornas mående ska mätas

Genom ett samarbete med näringslivet följer Övertorneå kommun varje vecka hur invånarna mår. Mätningen ska ge ett nyckeltal som underlag till beslut i kommunen.

Ett tiotal företag i Övertorneå är engagerade i pilotprojektet.

– Ett av de viktigaste uppdragen för en kommun är att bidra till invånarnas livskvalitet. Vi har länge haft ekonomiska nyckeltal men insåg att vi saknar ett sätt att följa det viktigaste av allt – hur våra invånare faktiskt mår. Om vi inte vet hur Övertorneåborna mår, kan vi omöjligt säga om våra insatser ger den effekt vi önskar, säger Anna Andersson, kommundirektör Övertorneå kommun, på kommunens hemsida.

Medarbetare på ett flertal företag verksamma i kommunen samt enheter på Övertorneå kommun får varje fredag genom ett digitalt verktyg svara på frågan “Hur var din vecka?”. Även en idrottsförening deltar i piloten.

Kommunen får sedan varje månad en helt anonymiserad sammanställning av måendet i kommunen.

Initiativet innebär också att respektive arbetsplats direkt får en notis om någon inte mår bra.

”Det är extra roligt att vi göra detta i tillsammans och att vi kan göra skillnad för alla Övertorneåbor”, säger Leif Lahti, direktör på Utbildning Nord, som är med i projektet.

Vidare uppger kommunen att det nya initiativet möjliggörs ”tack vare North Sweden Green Deal – ett projekt som utforskar nya vägar för att bygga framtidens hållbara Norrbotten”.

– Övertorneå kommer troligtvis vara en av de första kommunerna i världen att varje vecka mäta måendet bland våra invånare. Det sänder en tydlig signal att Övertorneå prioriterar de mjuka värdena som höjer människors livskvalitet och välbefinnande. Något som vi hoppas attraherar både individer och företag flytta till Övertorneå, säger Stina Almqvist, Projektledare North Sweden Green Deal – Attraktion och kompetens.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN