fbpx

Pajala kommun kan ha hotat rikets säkerhet

PAJALA
Pajala kommun ska betala en sanktionsavgift om 1,8 miljoner kronor till Länsstyrelsen på grund av att man orsakat en sårbarhet för Sveriges säkerhet.
Som SR Norrbotten P4 under förmiddagen meddelade ska Pajala kommun betala 1,8 miljoner kronor i sanktionsavgift till Länsstyrelsen i Norrbotten. Detta för att kommunen enligt Länsstyrelsen, orsakat en sårbarhet för Sveriges säkerhet på grund av brister enligt säkerhetsskyddslagsstiftningen.

Enligt Länsstyrelsen kan dessa brister leda till allvarliga konsekvenser för rikets säkerhet. Hur bristerna uppstått är uppstått är oklart då delar av materialet är belagda av sekretess. Bristerna upptäcktes efter en tillsyn under slutet av 2022.

Under eftermiddagen är HB i kontakt med kommunalrådet Ulrica Hammarström som svarar att man på Pajala kommun inte anser sig ha skadat Sveriges säkerhet och att kommunens säkerhetsskyddschef Elisabeth Kostenius som bäst håller på arr skriva en överklagan om ärendet.

– Vi kan idag inte kommentera orsaken eller andra omständigheter kring ärendet då det är hemligstämplat. Vi får återkomma när vi blivit färdiga med vår överklagan, säger Ulrica Hammarstöm, som som idag inte kan säga när det blir.

På Pajala kommuns hemsida finns ett tydliggörande om sanktionsavgiften att den tillkommit på grund av dokumentation som Pajala kommun inte lämnat in i tid.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Pajala kommun kan ha hotat rikets säkerhet

 1. Lönar det sig kanske att leta efter Pajalas handlingar på Donald Trumps toalett i Florida? Bland andra hemliga handlingar som har hittats där, menar jag..

 2. Oj 1,8m som jag/vi/alla får betala istället för att personen i fråga ställs till svars. Korrupta samhälle vars demokratur härskar jippie! När ska svenska folket vakna haha. Skrämmande….

 3. Vad handlar detta om, att lilla Pajala Kommun hotar rikets säkerhet?? Detta är bara svammel. Att Kommun i så fall måste betala 1,8 mille ökar ju s.k. ”rikets säkerhet”. Man har inga pengar att åtgärda s.k. bristerna!

 4. tror nån att kommunerna i sverige får uppgifter från försvaret eller säpo som rör landets säkerhet. nonsens! Det här rör bara tex antal skyddsrum som kommunen har tillgängligt som dom även har rapporterat, men för sent. vad säger högern genom framtid s om detta?

 5. Jxxla fiasko kommun man bor i! Total lekstuga på kommunkontoret! Pengarna hade kunnat användas till bra mycket bättre saker! Skäms!!

 6. Jag skulle gissa att det handlar om att någon lagt upp sekretessbelagda uppgifter, som är av betydelse för totalförsvaret, på antingen intranätet eller på webbsidan. Det vore i så fall inte första gången som sekretessbelagda uppgifter sprids på det sättet.

  • Från artikeln:
   ”På Pajala kommuns hemsida finns ett tydliggörande om sanktionsavgiften att den tillkommit på grund av dokumentation som Pajala kommun inte lämnat in i tid.”

   • Det där var väl någonting som lades till i artikeln efter min kommentar?
    Det påverkar, hur som helst, inte det faktum att det på kommunens hemsida funnits uppgifter som definitivt inte ska ligga uppe till allmän beskådan.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN