fbpx

Pajala marknad hotad av corona

PAJALA: Pajala marknad som har anor från 1700-talet hålls alltid den andra helgen efter midsommar. Men i år är det inte alls sagt att den på grund av det hotande virusläget i landet, och i Tornedalen, kan anordnas.– Vi har naturligtvis fått frågor från företagare, knallar och ortsbor om hur det blir. Jag kan bara säga att vi jobbar utifrån de lagar och förordningar som finns, säger Ingela Ylinenpää.
Inlett processen
Pajala turism och evenemang har inlett processen med att skicka in ansökningar om erforderliga tillstånd till polismyndigheten. Samtidigt uppger Ingela Ylinenpää att man har att förhålla sig att myndigheterna inte tillåter mer än 500 personer att samlas och att mellan 40.000 – 50.000 personer varje år besöker marknaden.
– Polismyndigheten vill ha in ansökningarna senast i början av maj för att hinna med att ta beslut efter det läge som gäller då. Vi har kontaktat dem men de kan heller inte ge några förhandsbesked. Våra ansökningar är klara men de kan inte processas innan restriktionerna har hävts.
Svåra beslut
Även knallarna har svåra beslut att ta. Vanligtvis kör de Norrlandsturen, en knalle åker inte bara upp till en marknad utan de kör hela turen med marknader på de olika norrlandsorterna.
– Mycket står och faller med virusläget då besluten ska tas. Men alla ska ta sitt ansvar. Vi har i kommunen en pandemigrupp som jobbar på fantastiskt och vi för samråd med dem. Om restriktionerna släpps kommer inte kommunledningen att utgöra någon flaskhals. Flaskhalsen kommer i så fall att vara statlig, säger Ingela Ylinenpää.
Inte förstår
Pajala turism och evenemang har lagt ut information på sociala medier om det nuvarande läget. Men enligt Ingela Ylinenpää finns det fortfarande folk som inte förstår att man har lagar att följa efter.
– Skulle det inte bli någon marknad i år ger vi inte upp för det. I så fall har vi otroligt gott om tid att ordna med en extra ordinär marknad under nästa år. Man kan inte oroa sig över det man inte kan påverka. Vi har gjort det vi kunnat och känner oss trygga med det. Beslutet är inte upp till oss längre. Vi är vana att lösa alla problem – de är bara utmaningar, säger Ingela Ylinenpää.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Pajala marknad hotad av corona

  1. Nåt positivt med Corona, lägg ner skiten när man inte kan ens sammarbeta kvällsnöjen så detta blir mer attraktivt för människor och komma till Pajala som de var förut, kolla förra marknaden vi är strax över 100 personer på smedjan och andra nöjesstället knappt nån och vem betalar , är de vi SKATTEBETALARE????

  2. Tycker inte att det är så viktigt om Pajala marknad kommer att gå av stapeln eller inte på grund av Corona-viruset, även om den verkar vara årets viktigaste händelse för vissa. Koncentrera mer på viruset som sprider sig i samhället och hotar människoliv…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.