Pajalas fullmäktige återremitterade budgeten

PAJALA: – Förslaget kan liknas vid ministerstyre med politiker som ska detaljstyra tjänstemännen, säger Linda Jonsson i (V) och när fullmäktige i Pajala återremitterade budgeten
– Jag har sällan upplevt sådana utfall och ser inte är Pajala blir mer attraktivt efter det här, säger Leif Gramner (KD) i den styrande majoriteten.

Efter en inledning av Vattenfall som redogjorde hur de jobbar med de planerade vindkraftverken i Käymävaara och Selkävaara, antog man på fullmäktigemötet utan diskussioner bland annat en reviderad pensionspolicy för förtroendevalda, godkände ansökningar av nya partistöd, antog förslag om taxa avseende handläggning av transportdispenser samt att en revidering sker av handlingsplanen för minoritetsspråken.

Göra Pajala attraktivt
De förtroendevalda högg efter lunchen tänderna i budgeten för 2020. Ulrica Hammarstöm (S) inledde med att presentera en preliminär budget som de tillsammans med de övriga i den styrande majoriteten (KD) och (Sjvp) tagit fram. Hon använde sig just av frågan hur att göra Pajala attraktivt i sin inledning och några av lösningarna enligt Ulrica Hammarström var att behålla den befintliga skolstrukturen i Pajala samt att ge äldre som vill bo kvar möjlighet till det.

Inte förstått
Detta fick Johny Lantto (Fs) att vilja raljera då han tyckte att historien upprepar sig och att Ulrica Hammarström inte förstått ännu att hon sitter i ledningen och i stället för att fråga ska hon ge svar på vad man vill in sin budget.
– Jag undrar om det är rimligt att tala om en budget utan att ha visioner. Budgeten är fulltankad med bromsolja, säger Johny Lantto.

Inte heller Linda Jonsson var nådig i sin kritik.
– Detta är politikerförslag som detaljstyrs till tjänstemannanivå, ett egenmäktigt detaljstyre som fack och tjänstemän reagerat på. Det går inte att anta budgeten som den ser ut idag, säger Linda Jonsson.

En boxningsmatch
Denna kritik fick Leif Gramner att tycka att de kraftfulla utfallen mot budgetförslaget var att likna vid en boxningsmatch som inte gagnar kommunen.
– De flesta förslag till denna preliminärbudget vi filar på har kommit från tjänstemännen, säger Leif Gramner.

För att få återremiss av budgeten till nästa fullmäktige i september behövde oppositionen samla en tredjedel, eller sju röster för återremiss. Det var vad som hände och med röstsiffrorna sju för återremiss och elva för ett antagande av budgeten, blev det nu något överraskande återremiss.
Enligt Ulrica Hammarström var det en återremiss utan åtgärdsförslag, hur oppositionen vill att den framtida budgeten ska se ut. På frågan om resultatet i fullmäktige om budgeten var en misstroendeförklaring mot den styrande konstellationens budget svarade hon att; ”Fråga dem”.

Inga förändringar
– Jag tror inte det blir större förändringar i budgeten fram över. Det är förvaltningarna som nu får lida men de får försöka förhålla sig till de föreslagna budgetramarna, säger Ulrica Hammarström.
Enligt Johny Lantto blev det återremiss för att det inte fanns någon konsekvensanalys i budgetförslaget.
– De hade tagit bort verksamhetsplanen för 2020 och de strategiska visionerna fram till 2026, från budgeten. Plan och budget ska gå hand i hand, säger Johny Lantto.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Pajalas fullmäktige återremitterade budgeten

  1. Luktar snarare förhalning och sabotage från de som förlorade makten. Skolans förfall hade man all chans att ta tag i men gjorde det inte.
    Nuvarande chef som tillsattes tf under en period av svag ledning både gällande kommunalråd,kommunchef och nämndsordförande klarade aldrig av att fylla sina skor. Kostsamt och förödande för kommunen!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Kaunisanställd buskör

JUNOSUANDO: På jobbet hanterar han bland annat säkerhetsfrågor för malmbilarna. På fritiden gör han burnouter och buskör på byn. Nu har invånarna i Junosuando fått nog.

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.