fbpx

Pelloaffären: Roland Kemppainen får sparken

ÖVERTORNEÅ: Socialdemokraterna i Övertorneå sparkar Roland Kemppainen från samtliga politiska uppdrag och uppmanar honom att frivilligt avsäga sig platsen i kommunfullmäktige. UPPDATERAD

Beslutet fattades vid ett extraordinärt styrelsemöte under lördagen. Enligt ett pressmeddelande som skickades ut under lördagskvällen har en enig styrelse beslutat att ”entlediga Roland Kemppainen från samtliga politiska uppdrag inom styrelsens besluts mandats område.”

Styrelsen uppmanar honom också att frivilligt avsäga sig sin plats i kommunfullmäktige.
Beslutet togs av en enig styrelse och anledningen uppges vara att han på ett ”osolidariskt sätt bedrivit politik som står i motsatsförhållande till partiets inriktningsbeslut”.

Bakgrunden är Roland Kemppainens inblandning i den så kallade Pelloaffären. I ett tidigare utskick från S i Övertorneå nämns ett möte ”Där Roland Kemppainen får frågor kring hans delaktighet i Pelloaffären. Det svar Roland Kemppainen gav var att han pratade om en sammanställning som han inte ville lämna över till S-styrelsen. Anledningen var att handlingen inte får komma i offentlig cirkulation.”

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

41 kommentarer på “Pelloaffären: Roland Kemppainen får sparken

 1. Ska vi betala pannan flera gånger. Den ingår väll i tidigare köp.
  Ska vi nu betala avgångsersättning till tjänstemannen som upplyste om detta. Bra att någon rensar i alla tokigheter.
  Förstår att tidigare politiker ej vill ha granskning.

 2. Hela Pelloaffären är/kommer att bli dyrt för kommunen. Binda sig för 20 år ! Varit klokare att bygga själv.
  Haparanda kom undan med blotta förskräckelsen. Varför denna mani för privatisering. Privata företag vill bara tjäna på allt. En undran bara, var finns alla hederliga personer ?
  Svar: De finns utanför politiken!

 3. Oletta teet hulluja siellä Matarengissä🙃
  Slåss om allt istället för att jobba för allas bästa!
  Ta nu in nytt fräscht folk i kommunhuset och börja om på nytt.
  Så här kan ni ju inte hålla på!!
  Ni sticker ju kniven i varandra…
  Hur ni än vrider och vänder på steken är ni alla förlorare…🤔

 4. Hur kan en ostraffad vanlig med borgare som Kemppainen blivit på nått sätt övertygad av extrem politik av centerns typ. Verkar som att du är den enda som inte vad centerns politik går ut på. Jo, att vi ska utarma samhällsservicen till max i glesbygden. det är ju fakta- se på fk. af, polisen, bilprovningen. skattemyndigheten. sjukvården. Sveaskog. apoteken, centern vill att allt de här ska privatiseras.

 5. sSm jag trodde om dig som en reko ostraffad person med sunt förnuft men ditt handlande med Mörtberg har visat att ditt sunda förnuft har övervägt åt det osunda.

 6. Lehto som ägare kan inte själv plötsligt bestämma om höjning av eltaxan med typ 1 kr, som utgör ca 270 tkr per per år-. Våra inkompetenta och ovissa politiker vet inte ens om att det är energimyndigheten som bestämmer en skälig taxehöjning. Nä här går man med på allt Lehto bestämmer för Lehto kanske annars går ut med att en engångsbetalning från lantgården ska ske omedelbart. Jäv? Roland vad säger du? varför blandar du dig i Mörtbergs soppa! Jag fattar inte varför!

 7. Ett övertagande av en värmepanna i motsats till andra kommuner som vill sälja sina pannor låter mycket vettigare. Och till Boby så är det inte det enda utköpet av tidigare anställda i kommunen. Det har säkert spenderats flera Pellopannor i dessa utköp!

 8. Märkliga turer inom S om man kan tro det man läser i pressen. Att kalla till möte utan att kalla alla medlemmar måste väl ändå betraktas som lite suspekt, oavsett om man stöder hött eller mött?!

 9. Signaturen MAX så går det när man inte kan hålla sig till regler och det är ju tur att någon vågar säga ifrån. eller ska man hålla tyst när man ser att det leks med skattemedel?? vissa verkar ju hellre att man inte säger något för det är ju så jobbigt med bråk. Sluta fuska alla gubbar så blir det mindre bråk..

 10. Märkligt att en litet samhälle som Övertorneå med omkringliggande byar utmärker sig som ett samhälle med tjafs och bråk.

 11. Oj vad BMÅ snurrar till det, nu är det fråga om 21-26 miljoner som kommunen spenderar. Heder till Camilla som försöker rätta till det på BMÅ.s inlägg på Facebook. Men upprepar man en lögn nog många ggr så blir det en sanning till slut. Kommunen hyr och hyresvärden bygger. Och hur var det med JK i SJVP (S) och hans entledigande från sitt uppdrag från kommunen för ngt år sedan? Vad föranledde det att han löstes ut. Hur mycket kostade det kommunen? Finns mycket och gräva i om man orkar. Pannan är en bisak i sammanhanget. Hyresavtalet i sig med optioner är klanderfritt!

 12. Vattengubben. Det handlar inte om en värmepanna. Det handlar om att affären inte gått rätt till vilket även förvaltningsrätten fastslagit. Släpp värmepannan och kom med i matchen. Om du tycker det är ok att ett kommunalråd bryter mot regler, skiter i tjänstemännens kompetens och blandar privata affärer med kommunens…ja, då får det stå för dig och då kanske ärlighet inte är så prioriterat i ditt liv. Jag anser det är fruktansvärt! Jag är glad att Bente och co lyfter detta till ytan och även vågar rensa i eget bo.

 13. Allmänheten? Det är lika okänt begrepp för Mörtberg och Kempainen som ordet demokrati. Nåväl till slut så slår det tillbaka och herrarna får betala priset. Tog några år för länge bara. Hoppas man granskar allt dom har gjort sista 10 åren nu bara.

 14. Är de verkligen så att rep. av hotellet är på löpande räkning?
  Vad är arrendet ?
  Inget av detta har redovisats öppet för allmänheten.

 15. Här surrar sossar och sjukvårdspartister om en sketen liten panna på en miljon i Pello som i kommunalt ägo skulle ge mindre uppvärmningskostnader på ca 270.000 Kr per år för kommunen medan man satsar 5.000.000 Kr på rep av hotellet i centralorten på löpande räkning utan att ngn säger ett käft om det och kommunen får bara en bråkdel i arrende från den som ska driva hotellet. Fy på er!!

 16. Det är hemskt hur enskilda väljare låter sig vilseledas med allmänna val, skulle politiker gå medborgarna och kommunen till nytta. Överallt, upp till regeringsnivå handlar inte om svenska medborgares bästa. Politik går på regeringsnivå ut på att statsminister med co ivrar efter politiska poäng för utlänningar, utomlands. Inom kommunerna handlar politik om att två sig själv, skaffa sig personliga fördelar på medborgarnas bekostnad under politisk förevändning. Så gör de i Luleå till slut avviker i hemlighet med svansen mellan benen, när den till slut blir avslöjad. Lönande företagsamhet fortsätt

 17. Ska vi ha en kommun där politiker (TM och RK) tar över rollen som tjänstemän och bereder frågor, och sedan står i andra änden och tar beslut i samma frågor?

  Dessutom tar över frågor där de själva (TM) har skulder till motparten?

  Och håller sin amatör-utredning hemlig (RK) för dem som ska besluta om den?

  Ska amatör-politiker ta över utredningar från utbildade specialister när det passar politikernas egna intressen?

 18. Min åsikt är att man entledigar även den 3:e personer
  om man inte följer demokratiska beslut
  har man inget att göra i socialdemokraterna, man kan flytta till
  sambo partiet.

 19. Sjukvårdspartiets agerande att inte hålla ingångna avtal är märkligt. Även ni andra som yttrar er här, läs igenom hyresavtalet innan ni gapar här med era fantasier. Vidare hoppade även S på det tåget förutom några som förstått innebörden av hyresavtalet. Värmepannan som också hamnat i denna röra skulle med kommunalt ägande ge stora besparingar eftersom kommunen kan köpa in pellets till så mycket lägre kostnad än nuvarande ägare av pannan.

 20. Bra Roland, Tomas och ni andra som röstade för. Kommunen sparar 2,7 miljoner på 10 år och har själv kontrollen över värmepriset.

 21. Hvad hvilja Moen och hennes söstrar? Många av söstrarna har vi ju sett och hvet hvad de hvilja men ikke når. Hvad hviljen I,Moen?

 22. Hehe 🙂 alla politiker driver ju bara allt för egen vinning :). Har ni inte sett de förrän nu?. Tycker också lite att om man inget gör åt saken ska vi inte klaga.t

 23. Ja det där ”mig” är väldigt störande i detta fall. RK verkar ha drivit bara sin politik, inte partiets, inte hade dom väl sparkat honom annars från uppdragen. Som det ser ut nu så försöker TM kvitta sin skuld till AL med kommunens pengar. Han får väl betala sina skulder själv.

 24. Nickname. Flytta hem och hjälp till istället för att gnälla på bortaplan.
  Det händer massor av positivt i Tornedalen, men just här debatteras misstänkt jäv, och att vissa politiker driver egen agenda istället för att jobba för sina väljare.
  RK säger i en annan tidning att han driver ”den politik som passar mig och S”. Han nämner inte väljarna utan ”mig”. Det säger en hel del.

 25. Bra att det är anmält. Då kan vi invänta rättens utslag. Visst är ni som bor i kommunen införstådda med att kommunen snart riskerar att försvinna helt i och med befolkningsutvecklingen. En värmepanna, Mörtberg och Kemppainen kommer snart att vara bagateller i sammanhanget. Ni har verkligen större utmaningar som står och bankar på er ytterdörr. Bäst ni agerar eller så slår utmaningarna in er ytterdörr och då hjälper det inte ens att ropa på mamma. Det skulle vara kul att någon gång läsa någonting positivt om min gamla hemkommun.

 26. Nickname. Det ligger två anmälningar hos Förvaltningsrätten. Avgörs inom kort. Det har stått i media upprepade gånger.

 27. Nickname. Två anmälningar har gjorts och ligger hos Förvaltningsrätten. Avgörs inom kort. Det har stått i media upprepade gånger. Bra att S tar tag i detta. Agerar man i egen sak, mot gällande beslut, om och om igen har man inte i en lokal partitopp att göra.

 28. Till Nickname, Värmepannor är en viktig fråga! MEN inte på det sättet som S och Sjukvårdspartiet driver det!

 29. Värmepannor verkar vara Tornedalingarnas viktigaste fråga. Jag såg att det till och med fanns en tråd i HB om värmepannan i Helsingborg. Jag gillar de som bor i Övertorneå kommun och som på valdagen röstar för ett parti. På måndagen då valresultatet kommer så börjar de klaga direkt på personerna de röstat in i politiken några timmar tidigare. Det är som en komedi som pågår år efter år. Har det begåtts fel i Pelloaffären så bör ju ni kommunmedborgare göra en anmälan, i annat fall så är ni ju medskyldiga. Eftersom ingen gör en anmälan så verkar allt ha gått rätt till.

 30. Håller med ansjovis. Det är allvarligt när Ötå kommun inte följer lagar och inte jobbar för kommunens bästa. Nu måste folket vakna och protestera öppet.

 31. Pompejus: Det kallades ett ”extra ordinärt möte” i pressutskicket, men det verkar inte vara ett begrepp som används så jag förutsätter att det är ”extraordinärt möte” som avses, och har nu ändrat till det.

 32. Kommer att säga upp mitt medlemskap i S partiet för jag gick inte till valurnan för att rösta på inre stridigheter inom partiet. Detd liknar Bolibompa nivå. Jag tänker inte byta parti utan vänta tills sunt förnuft åter kommer in i partiet.

 33. Axel Anden kan kanske kolla upp om ett extra ordinärt och ett extraordinärt möte är samma sak?

 34. Enig styrelse? Klart det var eniga när inte hela styrelsen blivit kallade. Alltså ,de blev kallade som tycker som Bente? Ser fint ut på pappret med en ”enig” styrelse.

 35. Det var på tiden! Äntligen försöker någon stoppa all kohandel som sker i Ötå kommun. Nu har S börjat städa i sitt, hoppas Alliansen gör detsamma inom sig.

 36. Få se om alliansen vågar göra detsamma med T. Mörtberg? Han har visat att han inte är lämplig som kommunalråd många gånger. Att han dessutom skiter i vad tjänstemän, som är kunniga och har utbildning säger, är ju bedrövligt! Det räcker nu!

 37. Slutade för många år sedan att lägga min röst på S. Och partiet blir ju bara värre och värre. Inte konstigt att de tappar röster, utesluta personer som inte följer partilinjen ajaj inte bra.

 38. Heja Roland, stå på dig! Det är synd att det är sådana strider inom S i Norrbotten, Pajala, Luleå, nu Övertorneå. Är det verkligen så svårt att vara i opposition. Vi är många med dig.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka