Pensionsåldern höjs till 66 år

Riksdagen beslutade idag att klubba regeringens förslag att höja pensionsåldern.

Regeringens förslag innebär att åldersgränserna i pensionssystemet, samt i vissa andra trygghetssystem, ska höjas med ett år.

Bland annat ska åldersgränsen för tidigaste uttag av inkomstgrundad ålderspension höjas från 62 till 63 år 2023. Även åldern för att tidigast få garantipension, bostadstillägg till pensionärer och äldreförsörjningsstöd höjs, från 65 år till 66 år.

Åldersgränserna ska knytas till den så kallade riktåldern för pension som ska börja användas 2026. Riktåldern ska ersätta dagens 65-årsnorm och innebär en pensionsålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Pensionsåldern höjs till 66 år

  1. Intressant ämne. Finns nog alternativa förklaringar varför svenskar ska jobba längre. Att HB återger regeringens narrativ ” en pensionsålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige”, borde inte refereras till som en sanning. Fakta är väl att allt fler som inte arbetar ska försörjas av de som arbetar, därför måste blivande pensionärer jobba längre. Och Affe, istället för att be om ännu mer invandrare (utöver de grava problem vi redan har), borde vi kanske försöka få de 700.000 invandrare som redan finns att börja arbeta istället för att gå på bidrag? Då kanske statens pengar räcker till bättre pension till de som arbetat hela livet!

    • Det är just gruppen fattigpensionärer som kommer ur den stora gruppen som ej arbetat i Sverige utan dragit sig fram på bidrag..Den här gruppen vill Kommunisterna (V) och Sossarna hjälpa med sitt nya förslag o att gynna fattiga garantipensionärer…

  2. Det här är förjävligt!!
    Jag har jobbat inom vården över 40 år och är totalt utsliten.
    Gick ner i arbetstid för 1½ år sedan för att orka till jag fyller 65.
    Det här är ett slag i ansiktet på oss som jobbar inom vården!!
    Det är lätt att ta beslut när man sitter på en kontorsstol!!

  3. Jag kan nästan tycka att pensionsåldern borde variera beroende på vad man har jobbat med. En del jobb sliter betydligt mer på kroppen än andra. Tänk på de hårt arbetande (låginkomsttagare) som dör innan de hinner få pension. Man bara jobbar och jobbar, får knappt någonting för det och på fritiden har man så ont i ryggen eller någon annanstans att man inte orkar göra desto mer (och inte har vem som helst råd med massage eller liknande). Så kanske man dör just före pensionen av en stressrelaterad hjärtinfarkt eller i en arbetsplatsolycka. Otur …

  4. Sverige behöver fler invandrare för att trygga pensionerna i framtiden.
    Men om befolkningen ökar så flyttar vi bara problemet framför oss.
    I framtiden kommer ännu fler invandrare att behövas eftersom befolkningen ökar och dom flesta får jobb med låga ingångslöner.
    Detta är ett evigt ekorrhjul som kommer att snurra snabbare och snabbare.

    • Sossarna med sitt jävla hyckleri är med om att höja pension åldern för vanliga knegare som borde sänkas istället. Så att man skulle kunna hinna njuta några år av pensionen. Lätt för politikerna o höja med deras pensions regler.

      • väljarna kanske måste justera sina politiska preferenser…

      • I en del länder sänker man pensionsåldern istället. Vad är skillnaden?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.