fbpx

Pensionsåldern höjs till 66 år

Riksdagen beslutade idag att klubba regeringens förslag att höja pensionsåldern.

Regeringens förslag innebär att åldersgränserna i pensionssystemet, samt i vissa andra trygghetssystem, ska höjas med ett år.

Bland annat ska åldersgränsen för tidigaste uttag av inkomstgrundad ålderspension höjas från 62 till 63 år 2023. Även åldern för att tidigast få garantipension, bostadstillägg till pensionärer och äldreförsörjningsstöd höjs, från 65 år till 66 år.

Åldersgränserna ska knytas till den så kallade riktåldern för pension som ska börja användas 2026. Riktåldern ska ersätta dagens 65-årsnorm och innebär en pensionsålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Pensionsåldern höjs till 66 år

 1. Intressant ämne. Finns nog alternativa förklaringar varför svenskar ska jobba längre. Att HB återger regeringens narrativ ” en pensionsålder som tar hänsyn till den ökande medellivslängden i Sverige”, borde inte refereras till som en sanning. Fakta är väl att allt fler som inte arbetar ska försörjas av de som arbetar, därför måste blivande pensionärer jobba längre. Och Affe, istället för att be om ännu mer invandrare (utöver de grava problem vi redan har), borde vi kanske försöka få de 700.000 invandrare som redan finns att börja arbeta istället för att gå på bidrag? Då kanske statens pengar räcker till bättre pension till de som arbetat hela livet!

  • Det är just gruppen fattigpensionärer som kommer ur den stora gruppen som ej arbetat i Sverige utan dragit sig fram på bidrag..Den här gruppen vill Kommunisterna (V) och Sossarna hjälpa med sitt nya förslag o att gynna fattiga garantipensionärer…

 2. Det här är förjävligt!!
  Jag har jobbat inom vården över 40 år och är totalt utsliten.
  Gick ner i arbetstid för 1½ år sedan för att orka till jag fyller 65.
  Det här är ett slag i ansiktet på oss som jobbar inom vården!!
  Det är lätt att ta beslut när man sitter på en kontorsstol!!

 3. Jag kan nästan tycka att pensionsåldern borde variera beroende på vad man har jobbat med. En del jobb sliter betydligt mer på kroppen än andra. Tänk på de hårt arbetande (låginkomsttagare) som dör innan de hinner få pension. Man bara jobbar och jobbar, får knappt någonting för det och på fritiden har man så ont i ryggen eller någon annanstans att man inte orkar göra desto mer (och inte har vem som helst råd med massage eller liknande). Så kanske man dör just före pensionen av en stressrelaterad hjärtinfarkt eller i en arbetsplatsolycka. Otur …

 4. Sverige behöver fler invandrare för att trygga pensionerna i framtiden.
  Men om befolkningen ökar så flyttar vi bara problemet framför oss.
  I framtiden kommer ännu fler invandrare att behövas eftersom befolkningen ökar och dom flesta får jobb med låga ingångslöner.
  Detta är ett evigt ekorrhjul som kommer att snurra snabbare och snabbare.

  • Sossarna med sitt jävla hyckleri är med om att höja pension åldern för vanliga knegare som borde sänkas istället. Så att man skulle kunna hinna njuta några år av pensionen. Lätt för politikerna o höja med deras pensions regler.

   • väljarna kanske måste justera sina politiska preferenser…

   • I en del länder sänker man pensionsåldern istället. Vad är skillnaden?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.