fbpx

Planerar expansion till Finland

Visionsbild om den planerade turismanläggningen.

Det driftiga företagarparet Väisänen, som driver bland annat turismanläggningen på Luppioberget, riktar blicken mot finska Tornedalen och Aavasaksa.

För några år sedan beslutade Ylitornio kommun att två fritidstomter vid Aavasaksa ska säljas till ett pris på en euro per tomt. Detta som ett försök att locka företag att bygga mer logi där.

I måndags beslutade kommunstyrelsen att reservera två fritidstomter till företaget Explore the North. De slutliga förhandlingarna om försäljning sker vid ett senare tillfälle. Reservationen och byggrätten gäller till slutet av 2024. Företaget har presenterat visionsbilder, men projektet är i inledningsfas vilket betyder bland annat att det ännu inte tagits fram ritningar.

– Det gäller två områden som ska bebyggas. Ett för ett landskapshotell och ett för tillhörande stugor. Planen är att spaden ska vara i marken innan slutet av 2024, säger Johan Väisänen.

Det handlar om 60 dubbelrum och mellan åtta och 15 stugor. Tanken är att det ska bli cirka 200 bäddar och skapa arbetstillfällen för cirka 20 helårsanställda plus säsongsanställda.

Väisänen betonar att projektet är i ett väldigt tidigt stadium.

– Vi kommer att skapa en finsk organisation för expansion i Finland.

Till turismföretaget Explore the Norths anläggningar hör bland annat

Lapland view lodge på Luppioberget, Arctic river lodge i Tärendö och Grand arctic resort i Överkalix.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.