fbpx

Besökarna återvände men vinsterna uteblir

Enligt preliminär statistik gjorde resmålet Swedish Lapland nytt rekord i antal gästnätter 2022.

Johanna Spolander, Kukkolaforsen turism & konferens, berättar om ett ”all time high” gästnätter under 2022.

– Vi summerar året den sista april men prognosen är att vi ökar med tolv procent och kommer att slå rekord. Vi är tillbaka på samma nivå som 2019 och över, säger Spolander och uppger att en ökning ses speciellt under vintersäsongen.

Dock kommer detta inte betyda ekonomiskt sett bra siffror eftersom det skett en markant höjning av bland annat räntor.

– Nu har bankerna höjt räntorna otrolig mycket. Det känns som att de kompenserar att det har varit amorteringsfritt under pandemitiden. Dessutom går det mycket el så nu står vi inför jättestora kostnader helt plötsligt, säger Spolander och fortsätter:

– Så all den vinst vi gör med denna all time high äts upp av fördyrade kostnader på livsmedel, höjda energi- och transportpriser och även valutakursen – vi köper mycket tjänster från Finland.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Besökarna återvände men vinsterna uteblir

  1. Skyll ej på valutakurser ni får en hel del euron i betalning från Finland. Berätta istället vad det är för tjänster ni köper i Finland som vi i Sverige inte har så kanske någon driftig person konkurerrar med finnarna. Men är det jante Haparanda som gäller så är man tyst och tiger

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka