fbpx

Kukkolaforsen hyllar sikens ankomst – traditionell sikfest till helgen

Foto: Lasse Stenman

Kukkolaforsen i närheten av Torneälven förbereder sig för en traditionsenlig Sikfest till helgen.
Med rötter från medeltiden lockar evenemanget besökare som vill uppleva den unika atmosfären. Under festen halstras siken på gammalt vis över öppen eld, och hela området fylls av doften från nyhalstrad- och rökt sik.

Sikfesten äger rum helgen efter Jakobsdagen, då siken börjar sin vandring upp längs Torneälven till sina lekplatser. I århundraden har människor firat detta med en ”skördefest” till sikens ära, och traditionen lever kvar både på den svenska och finska sidan av Kukkolaforsen.

Besökarna kan se fram emot en kulinarisk upplevelse då siken halstras på ett speciellt Kukkolavis över öppen eld. Evenemanget kommer även erbjuda en matmarknad, berättelser från gamla Sikfester, samt musikunderhållning.

Sikfesten vid Kukkolaforsen är öppen för alla, och det finns möjlighet att delta i Sikfestbuffén mot en avgift. Fri entré för besökare.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Kukkolaforsen hyllar sikens ankomst – traditionell sikfest till helgen

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.