fbpx

Planerar för byggande och tillväxt

Kommunen vill stimulera byggande och tillväxt genom en tydlig och offensiv plan för markanvisning.
I ett pressmeddelande skriver kommunen att en viktig del av Haparandas utvecklings- och tillväxtarbete är planeringen av mark för nyetableringar. Fokus ligger på att stärka och ge det befintliga näringslivet förutsättningar att utvecklas på orten men också att attrahera nya etableringar som kompletterar och stärker den lokala och regionala arbetsmarknaden. – Vi ska göra kommunen mer attraktiv på många olika sätt. Det innebär bland annat att vi planerar för nya bostäder, nya arbetsplatser och ny mark för företag i hela kommunen, säger Haparanda stads kommunalråd Sven Tornberg (C).
Genom markanvisningar kan kommunen reservera mark till byggaktörer som vill vara med och utveckla kommunen med attraktiv nybyggnation.
Markanvisningen betyder att byggaktören under en begränsad tid inom överenskommen villkorsram kan förhandla med kommunen om att köpa kommunägd mark för att sedan bebygga den. – Tydliga regler och riktlinjer kring markanvisning är ett steg i rätt riktning. Det minskar till exempel risken för inlåsningseffekter om vi säljer tomter som sedan inte bebyggs, säger Tornberg.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Planerar för byggande och tillväxt

  1. Verkar som kommunen inte behöver duktiga hantverkare ack så rätt han hade det finns redan 200 tomter i skönvik men ingen bygger.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka