fbpx

Polisen ökar nykterhetskontroller

Mellan januari och juni har polisen nästan dubblat antalet nykterhetskontroller jämfört med förra året. Foto: Eva Spiik

Svensk polis ökar nykterhetskontroller, 400 000 under första halvåret 2023, enligt preliminär statistik. Året innan var siffran 234 500 för samma period. 

Under pandemin gjordes markant mindre nykterhetskontroller. Nu ökar kontrollerna igen, men de har fortfarande inte nått samma nivåer som före pandemin. Förra året gjorde polisen sammanlagt 843 700 nykterhetskontroller. Under pandemiåren 2021/22 var siffran ungefär 400 000 kontroller per år,  jämfört med 2019 då polisen gjorde 1,3 miljoner nykterhetskontroller. Enligt polisens egen statistik.

Tomas Jonsson, sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund), säger i ett pressmeddelande att en hög nivå av kontroller krävs för att öka den upplevda upptäcksrisken.

– Tyvärr finns det ingen rattfyllerist som sätter sig i bilen och tänker att ”hoppas jag inte kör ihjäl någon idag”. Utan man tänker att man inte vill åka fast hos polisen, säger Tomas Jonsson.

För att nå trafiksäkerhetsmålet på 99,9% nykter trafik, behövs 2 miljoner utandningsprov per år enligt Trafikverket. Den siffran har inte polisen kommit upp i sen 2013, då 2,2 miljoner kontroller gjordes.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka