fbpx

Polisen: skoterförare måste ta mer ansvar

Polisen skapar förutsättningar för att minska antalet skoterolyckor genom kontroller, utbildning och närvaro ute i terrängen. Foto: Eva Spiik (arkivbild)
Förra året inträffade 367  olyckor med snöskoter i Sverige. Inför påsken uppmanar polisen till ökat egenansvar.
År 2023 inträffade tre skoterolyckor med dödlig utgång och 364 olyckor med personskador. Under 2022 inträffade totalt 315 snöskoterolyckor varav sju hade dödlig utgång, enligt siffror från Transportstyrelsen. Vanligaste orsaken är kollision med fasta föremål.
I Norrbotten har antalet skoterolyckor med skoter ökat från 22 stycken år 2021 till 76 stycken år 2023.
Påsken som närmar sig är en högsäsong för snöskoteråkning. I och med det går polisen ut med uppmaningar till ökat ansvar, i syfte att minska antalet olyckor.
– Vi kan skapa förutsättningar för att antalet olyckor ska minska i form av kontroller, utbildning och närvaro ute i terrängen. Men, i slutändan är det den enskilde skoterföraren som måste ta ansvar för sin egen säkerhet, säger Daniel Pettersson, chef på trafiksektionen i polisregion Nord.
Polisen vill även göra skoterförare uppmärksamma på att både snö- och isförhållandena snabbt förändras under våren.
”Isarna kan vara förrädiska och är du osäker ska du hålla dig på land. Befinner du dig på fjället är det viktigt att hålla koll på väder- och lavinprognoser. Planera din tur och ta alltid med spade, bogserlina, karta och kompass”.
Enligt de lagar och regler som skoterförare ska följa gäller bland annat:
• Du måste vara 16 år och ha förarbevis för att få köra snöskoter, om du inte tog körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000.
• Använda en godkänd hjälm utifrån de föreskrifter som finns. Barn under sju år kan använda annan lämplig hjälm.
• Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/tim. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.
• Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Då är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim. När du passerar en väg ska alla passagerare, både på skoter och i pulka, gå över vägen.
• Det är inte tillåtet att köra snöskoter på skogsmark med plant- eller ungskog eller på jordbruksmark, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på marken.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.