fbpx

Polisens uppmaning- barn ska använda cykelhjälm

Polisen kommer att vidta åtgärder i form av en anmälan till socialtjänsten om de stoppar cyklister under 15 år som inte bär cykelhjälm. Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Polisen kommer att vidta åtgärder i form av en anmälan till socialtjänsten om de stoppar cyklister under 15 år som inte bär cykelhjälm.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Barn och ungdomar som är under 15 år måste enligt lag ha på sig cykelhjälm när de cyklar. Nu tar polisen i Haparanda hårdare tag med syfte att få fler barn och ungdomar att använda cykelhjälm.

– Vi ser att många under 15 år inte använder cykelhjälm i Haparanda, säger Johan Kaikkonen, polisinspektör.
Det handlar inte bara om att följa lagen, det är även en viktig säkerhetsaspekt att skydda sitt huvud under cykelturen.
– Våran uppmaning till föräldrar är att se till att barnen använder cykelhjälm, säger Johan Kaikkonen.
Unga upp till 15 år måste även ha hjälm på sig om de blir skjutsade på en cykel av någon annan. Och eftersom att det är stadgat enligt lagen att alla under 15 måste ha cykelhjälm på sig så kommer åtgärden från polisens sida nu att bli en anmälan till socialtjänsten för alla som stoppas och inte bär cykelhjälm.
– Vi kommer att rapportera personer under 15 år. Det här är både ett skade- och brottsförebyggande arbete, säger Johan Kaikkonen och hans kollega Hans Innala, polisassistent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

23 kommentarer på “Polisens uppmaning- barn ska använda cykelhjälm

 1. typiska genmälen från sd:eare. laglöstland är deras devis. vi sd får göra alla kriminella handlingar om bara vi har vit makt hudfärg. och Jimmie ”vet inte nått” åkesson håller med internt-

 2. Adam: Polisen kan göra båda. Stora knarkbeslag sker inte dagligen, då kan cykelhjälmar, bilbälteskontroll etc utföras.

 3. Föräldrarna borde själva föregå med exempel att använda ”störtkruka” då de är ute och kör med sina ”rörkameler”. Men den förstör ju frisyren förmodar jag.

 4. Kapten Haddock: tror du att barnens respekt för lagstiftning och polis ökar om barnen märker att polisen inte bryr sig om att de bryter mot lagen?
  Lagen om cykelhjälm ända upp till 15 år är dålig, men tyvärr så finns den på plats och skall då respekteras.

 5. Vad är viktigare? Att man anmäler tonåringar utan cykelhjälm till socialen, eller att man stoppar knarkhandeln som pågår på öppna platser i staden? En stilla undran bara…

 6. Kaptain haddok: Om man vill ha en vilande grönsak hemma som inte kan förmedla sig till omvärlden – då ska man givetvis strunta i att tjata om hjälmen.

 7. Allmänhetens förtroende för Polisen lär inte öka tack vare detta.
  Snarare tvärtom.
  Sexuella kränkningar mot småflickor verkar ha ökat och knark mm.
  Att då prioritera att jaga hjälmlösa barn är ett skämt.
  Ta av skygglappana och gör ert jobb.

 8. Ferrum kanske att den gamla pepitarutiga bilhjälmen får en renässans.

 9. hmmm Signatur Tjosan är på rätt väg..utarbeta förslaget till att Polisen tar Cykeln för lagbrytaren som kör utan hjälm…vi skall inte vara elaka Cykeln kan sedan lösas ut mot att böter erläggs…gäller det barn så är det ju föräldrarna som har tillsynen och ansvaret…det går också utmärkt väl att mäta ut barnbidraget om kontant inkomst saknas…Tycker jag!

 10. Jag skulle vilja att bilister har en hockeyutrustning med nackstöd och motorcykelhjälm på sig när de kör bil. Personskadorna skulle begränsas betydligt. Det är inte tänkt som ironi. Människokroppen är inte skapad för bilkollisioner.

 11. Personligen tycker jag att polisen borde ha ett gäng kedjor och hänglås… Och låsa fast cykeln när de ser barn utan hjälm… Då kanske det skulle bli lite ordning.
  Sedan kan föräldrarna få lösa ut cykeln mot en avgift när de förstår att det är en lag oavsett vad man tycker…

 12. Lagen borde gälla alla kolhuvuden som med motorcykel och skoter och köp inte för trång hjälm så du måste lämna hjärnan hemma

 13. man har inte hjälm eller bilbälte för polisen skull, man har den för sin egen säkerhet och för att minska risken för livlångt lidande

 14. Man må tycka vad man vill om lagen men en skallskada påverkar hela personligheten. I bästa fall överlever man. I värsta fall får man massiva blödningar ända in till hjärnstammen – då är det godnatt. En hjälm är en billig livförsäkning. Det är helt okej att bryta armar och ben. Det går att fixa. En hjärnskada däremot är svårfixad.

 15. Bra jobbat, polisen! Vore bra om föräldrarna var lika villiga att guida sina barn.

 16. Polisen kanske borde ta tag i viktigare saker än att cykla utan hjälm. Kommer bli kul och cykla iväg från snutfan inte som att dem kör in på en lekpark xD.

 17. Tornedalens sheriffer går från klarhet till klarhet! Ynkligt!

 18. Höll på att bli påkörd av en bil några meter utanför Systembolagets ingång. Snart parkerar man väl inne i butiken.
  Kan polisen göra något åt detta? Noterade även att yrkeschaufförer parkerar utanför dörren.

 19. Tandlös lag tyvärr.
  Barn och ungdomar under 15 år som inte använder hjälm kan stoppas av polisen men inte bötfällas.
  Vad hjälper det att anmäla till socialtjänsten?
  Ge böter åt föräldrarna så kanske det tar skruv.

 20. Ja,ja svensk polis,bråka med barn det vågar dom göra men tillrättavisa de stora busarna det vågar dom inte. Vilka mesar de är ha,ha,ha.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.