fbpx

Politiker fick resor för att utreda tropikhus

HAPARANDA: Utan formell ansökan och formella beslut beviljades en ks-ledamot i Haparanda en budget på 50.000 kronor till en förstudie av ett tropikhus.

Det var kommundirektören Lena Ekh och kommunalrådet Sven Tornberg (C) som gav Lars-Erik Wikberg (KD) ett muntligt löfte om budgeten, ”för att se vart det bär”.

– Med facit i hand borde vi ha tagit upp det till ett formellt beslut. Så där får vi vara kritiska mot oss själva, säger Lena Ekh till Haparandabladet.

Budgeten på 50.000 kronor ska täcka resor, eventuellt boende och förlorad inkomst.

Ks-ledamoten Bengt Westman (S) anser att detta handlar om jäv, i allra höga grad.

– Man kan inte anlita politiska kommunstyrelseledamöter för att göra tjänstemannajobb. Det blir ju en jävsituation. Politikernas roll är att komma med idéer, sedan ska tjänstemän utreda det och kolla vad det kostar, säger Westman som menar att här har de blandat ihop rollerna.

Lars-Erik Wikberg berättar att han har gjort tre resor till Stockholm för att träffa folk, i syfte att utreda ekonomiska förutsättningar, villkor och krav för att genomföra idén om ett tropikhus i Haparanda – för att öka besöksnäringen.

Han förstår inte varför detta ifrågasätts, då han anser att det handlar om en vanlig näringslivsfråga. ”Det är storm i ett vattenglas”.

På frågan om han driver projektet i egenskap av politiker eller som egen företagare svara han:

– Jag gör det i egenskap av entusiast och som medborgare för att Haparanda ska börja blomstra.

Läs hela artiklarna i fredagens Haparandabladet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

28 kommentarer på “Politiker fick resor för att utreda tropikhus

 1. Bra Jimmy……får se vilka Ni då är som ska ta över…..
  Bordet är dukat..ta för Er bara…

 2. Lekskola: Antar att du beskriver din miljö där du huserar för tanken på ett tropikhus är lika naturlig som ett rymdcentrum eller varför inte en kamelpark i Haparanda?
  Förslaget bör snarast förpassas dit det bäst hör hemma, nämligen i papperskorgen.

 3. Hur kan man bråka, ens skriva en tidningsartikel, lägga ner 5 minuter på att göra politisk opposition på detta ”tropik hus” case ?

  Det är väl ett mycket bra initiativ att göra något för att få stan attraktiv. Det finns inga bolag, eller näring eller något över huvudtaget så allt som kan utveckla staden och initiativ, är bra.

 4. Det är bra om dom kollar upp om det är en bra ide låt dom kolla upp. Ny ishall. Ridhus. Ridbana. Badhus bättre vägar längre eljusspår skolbyggnader museum brandstation polishus kommunalhus fattigstuga happis är bäst

 5. Det sparas inom skola,vård,gator men sånt här är helt ok….Känns som en Kalle Ankastad vi bor i…..

  Ankeborg bör våra politiker fundera över om vår stad ska heta. Ta en resa alla politiker och kom inte tillbaks som VÅRA valda politiker…Ni har förbrukat förtroendet….

 6. Kanske tropikbadet sponsrat ”entusiasten” eftersom Värmeverket brukar välja någon att sponsra som verkar vara en politiker i Haparanda, då är det lättare att sälja in både tropik och värme?

 7. Kul, alla barnfamiljer har inte råd att besöka tex. Skansen med sitt aqvarium. Göteborg har Universeum. Vilken fullpott för våra skolor.

 8. Bengt Westman har rätt: dom nya stollarna i kommunhuset vet inte ”spelreglerna” för hur en kommun ska skötas, dom irrar fram och tillbaka och inget vettigt blir gjort. Antar att om tropik badhuset skulle byggas så är det nog en privat aktör som genomför det och sen får kommunen boka in badtider för skolbarnen, allt ska privatiseras är ju grundtanken.

 9. För flera år sedan åkte en stor delegation politiker från olika partier med ett gäng rektorer och lärare för att kolla in nya fantastiska skolbyggnader söderut. Med facit i hand, vad blev resultatet av dessa studiebesök? Inte är det här nåt nytt fenomen.
  Inte har vi sett röken av några fantastiska skolor än i alla fall.

 10. Har en idé som kan öka besöksnäringen i Hpda kan jag söka och få bidrag att åka till Thailand och undersöka möjligheterna?

 11. Varför tror ni att dom vill
  sälja värmeverket?
  Är skattekassan tom i Haparanda?
  Tänkte på alla år av bristande underhåll. Tex skolorna,vägarna, vatten/avlopp,badhus,mm.
  Tror att det blir en kraftig skattehöjning till nästa budget.

 12. ”Entusiasten” berätta vad Stockholm lärde dig om badet?
  Ingen barnvänlig kommun detta och Är lärarbristen sann? Barnmängden minskar ju hela tiden…

  Nu stängs simhallen men Mariekundskolan ska fyllas med barn.
  S sket i allt underhåll och de nya gör först och tänker sen och gärna på distans som i Stockholm och Råneå

 13. Haparanda behöver inte ett tropikhus – vi har ju kommunhuset! Haparanda kommunhus och nu kraxas det argt inne i kommunhuset pga all kritik och man ställer sig helt oförstående till den omfattande kritik som nu riktas. Det är uppenbart att herr Wikberg försöker att gjuta olja på vattnet.

 14. Nä men Hallo Haparanda .. varför så negativa och bakåtsträvande. Kommunen kan väl inte stanna upp och ”bara vara.” Nya idéer och nya saker som lockar turister och barnfamiljer måste hela tiden undersökas. Vi kan väl inte somna in och bli en stad full med zombies? Jag tycker att haparandaborna borde istället fråga sig ” vart tog våra skattepengar vägen” under S styret, eftersom de inte underhållit varken vägar, simhallen, skolor, värmeverket, reningsverket m.m. Listan kan göras lång, lång av det som inte skötts bra av S .

 15. Det är med stor förvåning man åter igen läser om hur kommunens medel används.
  Wikberg som varit länge i politiken borde veta skillnad på tjänstemännens och politikernas uppdrag. Ständigt kommer det fram nya uppgifter så nu är det dax för revisionerna att träda in och göra en djupgranskning av allt som pågår i kommunhuset. Kommundirektören delar frikostigt ut medel åt alla håll och Tornberg nickar och håller med men undanhåller informationen för andra politiker. Som skattebetalare har man höga krav på politiken och kommundirektören. Nu är det dax att städa upp och få ordning i kommunhuset.

 16. Tre resor till Stockholm för att träffa folk i syfte att utreda ekonomiska förutsättningar för ett tropikhus i Haparanda.
  Herregud alltså man vet inte vad som är värst iden eller tillvägagångssättet i kommunhuset!
  Helt klart är ändå att Wikberg fått den värsta formen av hybris, tur för moderaterna att han lämnat för Kd. Men man undrar vem som kläckt idén till detta fantasiprojekt.

 17. När man planerade luftslottet Gropen så blev det en hel del resor för dåvarande S -politiker. Del av resorna finasierandes av entreprenörer, en del av kommunen. Så det var nog inte bättre förr

 18. Det är bara att bygga på, vi har pengar i den här kommunen, det finns pengar som skräp och skräpet tar aldrig slut. Folket kommer ju alltid att gnälla ändå oavsett vad de blir…. Kör på!

 19. Vill upplysa Lena Ekh att den kommunala skattkistan tillhör kommuninvånarna inte den politiska ledningen inom Centerpartiet.
  Om ni politiker i Haparanda stadshus ska ha någon trovärdighet kvar, måste ni omedelbart entlediga Lena Ekh från alla uppdrag inom kommunen med omedelbar verkan med indragen lön, fallskärmar,mm. Det är allvarligt när man sätter Demokratin ur spel. Det kallas för diktatur.
  Demokrati=Folkstyre

 20. KD:aren åker på fantasiresor som ”entusiast och medborgare”, men får pröjs av sina högerkompisar. Bra röstat, Haparandabor!

 21. Sven har nog bara tjänsteledigt från Ikea. Snart tillbaka men synd att det inte finns andra bra kandidater heller.
  Redovisa gärna vad dessa möten gav herr tropikpolitiker så kanske vi blir imponerande istället för irriterande

 22. Är det här förklaringen till den hastiga stängningen av vårt badhuset? För att motivera behovet av ett s k Tropikhus bekostat av oss skattebetalare i kommunen?
  Notan av beslut genomförda av nya styret börjar bli så pass hög att man kanske ska överväga en flytt till en annan kommun?! Barnen ska ändå tvingas byta skola och klasser..

 23. Under hela mitt liv i Haparanda har det aldrig varit såhär rörigt på kommunen.
  Högsta chefen bor inte ens i stan, näringslivet ”utvecklas” på distans, nu i Stockholm av en ”entusiast”med skattepengar som drivkraft…

 24. Kvalificerat svammel! I Haparanda får politikerna återkommande idér som visar på ren galenskap och storhetsvansinne! Tropikhus i Haparanda… för att få staden att blomstra(!)? Det är ju ytterst löjeväckande och galet. För inte så länge sedan var det ett ”affärsimperium” (gropen) som skulle byggas, och nu så är det alltså ett tropikhus som politikerna vill bygga i Haparanda. Skattebetalarna betalar givetvis kalaset. Ska man skratta eller gråta?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka