fbpx

Politisk process om nytt badhus

PAJALA: Pajala kommun meddelar att kan vara fukt som orsakar frostsprängningar och inte snömängden som i sig orsakat sprickbildningar och därmed stängning av badhuset. ”Den politiska processen kring hantering av ett eventuellt nytt badhus pågår, säger kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

Efter en första besiktning och dialog med sakkunniga inom området kan man på Pajala kommun konstatera att icke-bärande fasadskonstruktioner har fått sprickbildningar. Detta bedöms bero på antingen fukt som har vandrat in i väggen och orsakat rost på infästningar eller att fukten har orsakat frostsprängningar.

Således bedömer man att det inte är snömängden i sig som tidigare angavs som är den primära orsaken till sprickbildningarna. Fortsatta utredningar kommer att göras där man tar ner delar av det skadade teglet, detta för att se om badhuset kan öppnas igen utan risk för allmänhet och personal.

I dagsläget bedöms att badhuset kommer att vara stängt åtminstone fram till sommaren för dessa undersökningar och eventuella åtgärder. Kommunalråd Ulrica Hammarström (S):

– Den politiska processen kring hantering av eventuellt nytt badhus pågår, men kräver nya underlag på vilka kostnader som ett nytt badhus skulle innebära för kommunen. När dessa underlag finns kommer frågan att diskuteras i de politiska partierna.”

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

24 kommentarer på “Politisk process om nytt badhus

 1. Har aldrig badat i badhus i Pajala. Det flesta använder bastun och simma har gått bra i älven. På vintern är det inne med utomhusbad, har inte sett att Vinterbad förekommer i Pajala. Vore en självklarhet med alla utomhusbastun överallt. Vilket lyx. Är ingen vinning med att ha alla badande i samma smutsvatten. Pajalabor behöver bli andligt renligare.

 2. Ekonomen nu är det inte snömassorna som skadat badhuset utan fukt och allmänt dåligt underhåll.
  Många verkar ha snöat in sig på att det är snön som orsakat problemet.
  Visst är det bra om det kommer ett nytt badhus men vad jag har sett så bör det räcka med att riva väggen och dit med en ny.
  Men blir det nu ett nytt badhus så vill jag se den mest drivande i frågan hoppa i plurret på invigningsdagen och bada minst 2ggr i veckan.

 3. Du Eva Tillberg, de finns nog fler anställda i kommunen utanför vården och de var dessa jag nämnde om du vill förstå mej rätt,

 4. Mycke tjo och tjim från en del politiker 😊. Men själv har dem varit orsaken till dagens situation. Det är inte dom nya som är orsaken.

 5. Hoppas att nämnden ser badhusfrågan nyktert den här gången.
  Det har tagits många konstiga och dyra beslut i fullmäktige genom tiderna.

 6. Ska kommunanställda få högst 35 000 / månad ? Hurra, har väl ingen inom vården just nu, har jobbat snart 40 år och är fortfarande inte över 30 000 ! Förresten finns det snart ingen som vill jobba inom vården, dåliga löner, dåliga arbetstider men tyvärr finns det inte så många andra jobb här och försörja sig måste man ju ?! Och nog känns det som att man medvetet skippat underhållet för att bygga nytt , is i magen och nyttja först badhuset i Junosuando…

 7. @Ulffi
  Precis, menar ju det, är många år sen jag och andra besökare sett att något måste göras.
  Det har även politikerna vetat om..

 8. Låt inte centralisterna förstöra badhuset, ta bort snön på taket och reparera takbalkarna.
  Det går att tömma snön med kranar utan att orsaka snedbelastningar.
  Sköt sedan om byggnaden enligt fastställda byggnadsnormer, då kan den användas säkert en halv sekel till.

 9. demokrat, ni kanske är fler men kan ni tänka er att betala mer skatt?
  de finns svarta hål i ekonomin som måste adresseras först,
  pensionsskulden, ska vi ha rent vatten att dricka, va-anläggningen, skolan förfaller. Ska jag räkna fler punkter eller är ett äventyrsbad för 200+miljoner viktigt?
  Åk till Junosuando de har badhus som funkar.

 10. Nä, byggnaden tar inte slut över en natt. Den är över 50 år gammal.

 11. Hade ju förstås varit kul med ett nytt badhus i Pajala. Frågan är ju bara om det finns ekonomi för det.
  Det känns ju inte heller som att gruvan gett nå skjuts till samhället. Är ju enormt lugnt i samhället när man än är i farten.
  Sen är det oerhört tråkigt att politikerna fortsätter med den oerhört låga nivån i debatten. Klaga inte på andra när ni själva styrt och vi hamnat där tack vare er.

 12. Hur kommer det sig att byggnaden är slut NU?
  VARFÖR har inte nuvarande opposition i Pajala som varit styrande Pajala i decennier gjort något tidigare?
  En byggnad blir inte slut över en natt.

  En som undrar

 13. Om Politikerna verkligen vill öka attraktiviteten för att förmå fler att flytta hit, ja då är det en god ekonomi, gärna med en välfylld börs, som lockar bäst.

  En kommun som är skuldsatt upp över öronen, det avskräcker mest.

 14. Att fatta beslut kring ett 200 miljoners projekt kräver kunskap och mod för en liten aktör som Pajala kommun. Dessutom vill knappast nuvarande förmågor kunna bli beskyllda för än mer galenskap som i och för sig är resultat av tidigare galenskap, men till ytter mera förvisso hamnar på rådande lednings bord.

  Skolverket borde vid det här laget inneha flera tjänstepersoner endast för att reda ut tidigare ambivalans.

  Så….ett badhus med en prisnota som är svår att definiera, klarar helt enkelt inte en politisk ledning….

  OM man inte hittar godtagbara skäl förstås😀.

 15. Ta lärdom från Harads, där byggde man nytt Hotellbadhus efter naturlig design, enligt samma konstruktion som bävrarna använder.
  Det som skiljer är korslagda timmer istället för träbitar.
  Där slipper man skotta snö, byta vatten, klor, gifter, uppvärmning och allt som är skadlig för vår miljö.
  Sådan hållbar och modern Framtid Ser vi fram emot i Pajala C.

 16. Äntligen kan vi riva badhuset & bygga nytt. Hoppas att kommunen kommer att satsa stort. Ett äventyrsbad skulle liva upp stämningen i Pajala. Tänk på alla glada barn som får leka & stoja. Barnen är vår framtid.

 17. Ekonomiskt ska de vara lätt att fixa, kommunanställda inför vi en max månadslön på 35000 kronor i månaden för, mer är de ej värda för de ligger på den nivån i de privata och tycker de att de för lågt kan de söka till andra arbetsgivare….detta innebär några miljoner till räntor och amortering på lånet till badhuset, givetvis ska de vara lika i kommunägda bolag.

 18. Nejnejojoj, kommunhusets tjänstemän har haft hemliga seanser där de förbannat badhusets konstruktion, de verkar ha lyckats. Nu får vi hoppas att de inte börjar förbanna broarna mot Finland, vi måste ju kunna fly!

 19. Lugn i båten. Det är ingen panik. Det finns ett badhus i Junosuando.

  Under förra mandatperioden kunde man tänka sig att elever skulle pendla de 11 milen och mer där till, varje dag. Att bussas en gång i månaden är inget problem, under några års tid, medan man sparar pengar till ett nytt badhus. Underligt är också att inte Lahti, Lantto och Pekkari ,varit mer politiskt kunniga och sett till att det funnits pengar till renovering/ nytt badhus redan tidigare.

 20. nej och nej. Detta är ett medvetet beteende av förvaltningen att inte underhålla byggnaden eftersom beslut redan är taget att bygga nytt, bedrägligt uppförande av tjänstemän/politiker.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.