Politiskt toppmöte i Haparanda

Länder och minoriteter i barentsområdet sammanstrålar för konferens.  Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Under tisdagen och onsdagen pågår Barentskonferensen i Haparanda. 
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Idag invigs den nionde parlamentariska Barentskonferensen som äger rum i Haparanda till imorgon, onsdag. Den svenska delegationen deltar i konferensen med fem politiska ledamöter.
Den nionde parlamentariska Barentskonferensen äger rum i Haparanda. Det övergripande temat är hållbara transporter och infrastruktur.

Invigningen går av stapeln på tisdagsmorgonen och öppnas av Riksdagens talman Andreas Norlén. Landshövdingen i Norrbottens län, Björn O. Nilsson och vice ordförande i Finnmarks fylke, Tarjei Jensen Bech medverkar också på invigningen som hålls på Haparanda stadshotell.
I konferensen deltar ledamöter av de nationella parlamenten, representanter för län, fylken och regioner inom Barentsområdet samt urfolksorganisationer och andra relevanta organisationer på parlamentariker- och regeringssidan, uppger riksdagen i ett pressmeddelande.
Riksdagen är värd för konferensen som anordnas med anledning av att Sverige är ordförande för regeringssidans samarbetsorgan Barents Euro-Arctic Council (BEAC) 2017-2019. Enligt praxis arrangerar det land som innehar ordförandeskapet för BEAC en parlamentarikerkonferens under ordförandeskapsperioden.
Parallellt med det ordinarie programmet anordnas även ett studiebesök för deltagarna till IKEA och Haparandas järnvägsstation där en mottagning äger rum under värdskap av Björn O. Nilsson
Den svenska delegationen till den parlamentariska Barentskonferensen utgörs av två Norrbottningar och det är Mattias Karlsson (M), Luleå samt vice ordförande Birger Lahti (V), Pajala. Övriga deltagare är ordförande, Pyry Niemi (S), Ann-Britt Åsebol (M)) och Thomas Morell (SD).

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Politiskt toppmöte i Haparanda

  1. Hoppas att sådant möte har idéer om verklighet, om hur fler arbetstillfällen ska kunna öka inom denna region! Mycket viktigt!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.

Här är Pajalas nya ridklubb

Nu finns krafter som arbetar för att starta upp en ridklubb och åter öppna stallet samt ett ridhus. HB kan först av alla avslöja att den nya ridklubben ska heta Pajala Hästkraft.