fbpx

Politiskt toppmöte i Haparanda

Länder och minoriteter i barentsområdet sammanstrålar för konferens.  Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Under tisdagen och onsdagen pågår Barentskonferensen i Haparanda. 
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Idag invigs den nionde parlamentariska Barentskonferensen som äger rum i Haparanda till imorgon, onsdag. Den svenska delegationen deltar i konferensen med fem politiska ledamöter.
Den nionde parlamentariska Barentskonferensen äger rum i Haparanda. Det övergripande temat är hållbara transporter och infrastruktur.

Invigningen går av stapeln på tisdagsmorgonen och öppnas av Riksdagens talman Andreas Norlén. Landshövdingen i Norrbottens län, Björn O. Nilsson och vice ordförande i Finnmarks fylke, Tarjei Jensen Bech medverkar också på invigningen som hålls på Haparanda stadshotell.
I konferensen deltar ledamöter av de nationella parlamenten, representanter för län, fylken och regioner inom Barentsområdet samt urfolksorganisationer och andra relevanta organisationer på parlamentariker- och regeringssidan, uppger riksdagen i ett pressmeddelande.
Riksdagen är värd för konferensen som anordnas med anledning av att Sverige är ordförande för regeringssidans samarbetsorgan Barents Euro-Arctic Council (BEAC) 2017-2019. Enligt praxis arrangerar det land som innehar ordförandeskapet för BEAC en parlamentarikerkonferens under ordförandeskapsperioden.
Parallellt med det ordinarie programmet anordnas även ett studiebesök för deltagarna till IKEA och Haparandas järnvägsstation där en mottagning äger rum under värdskap av Björn O. Nilsson
Den svenska delegationen till den parlamentariska Barentskonferensen utgörs av två Norrbottningar och det är Mattias Karlsson (M), Luleå samt vice ordförande Birger Lahti (V), Pajala. Övriga deltagare är ordförande, Pyry Niemi (S), Ann-Britt Åsebol (M)) och Thomas Morell (SD).

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Politiskt toppmöte i Haparanda

  1. Hoppas att sådant möte har idéer om verklighet, om hur fler arbetstillfällen ska kunna öka inom denna region! Mycket viktigt!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN