fbpx

Politiskt toppmöte i Haparanda

Länder och minoriteter i barentsområdet sammanstrålar för konferens.  Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Under tisdagen och onsdagen pågår Barentskonferensen i Haparanda. 
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Idag invigs den nionde parlamentariska Barentskonferensen som äger rum i Haparanda till imorgon, onsdag. Den svenska delegationen deltar i konferensen med fem politiska ledamöter.
Den nionde parlamentariska Barentskonferensen äger rum i Haparanda. Det övergripande temat är hållbara transporter och infrastruktur.

Invigningen går av stapeln på tisdagsmorgonen och öppnas av Riksdagens talman Andreas Norlén. Landshövdingen i Norrbottens län, Björn O. Nilsson och vice ordförande i Finnmarks fylke, Tarjei Jensen Bech medverkar också på invigningen som hålls på Haparanda stadshotell.
I konferensen deltar ledamöter av de nationella parlamenten, representanter för län, fylken och regioner inom Barentsområdet samt urfolksorganisationer och andra relevanta organisationer på parlamentariker- och regeringssidan, uppger riksdagen i ett pressmeddelande.
Riksdagen är värd för konferensen som anordnas med anledning av att Sverige är ordförande för regeringssidans samarbetsorgan Barents Euro-Arctic Council (BEAC) 2017-2019. Enligt praxis arrangerar det land som innehar ordförandeskapet för BEAC en parlamentarikerkonferens under ordförandeskapsperioden.
Parallellt med det ordinarie programmet anordnas även ett studiebesök för deltagarna till IKEA och Haparandas järnvägsstation där en mottagning äger rum under värdskap av Björn O. Nilsson
Den svenska delegationen till den parlamentariska Barentskonferensen utgörs av två Norrbottningar och det är Mattias Karlsson (M), Luleå samt vice ordförande Birger Lahti (V), Pajala. Övriga deltagare är ordförande, Pyry Niemi (S), Ann-Britt Åsebol (M)) och Thomas Morell (SD).

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Politiskt toppmöte i Haparanda

  1. Hoppas att sådant möte har idéer om verklighet, om hur fler arbetstillfällen ska kunna öka inom denna region! Mycket viktigt!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.