fbpx

Projekt för att gynna Torneälven

TORNEDALEN: Länsstyrelsen i Norrbottens län vill i samverkan med Finland genomföra ett åtgärdsprojekt i Torneälvens biflöden. 

110 mil vattendrag har tidigare inventerats i TRIWA III-projektet som avslutades 2014. Men nu hoppas åtgärdsprojektet TRIWA LIFE återuppta återställning av älvens biflöden med tillhörande våtmarker, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Återställningen skulle innebära bättre förutsättningar för allt liv i Torneälven. I fjol skickades en förfrågan till  finska jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet, en förutsättning att projektet kan genomföras är att Finland deltar.

Budgeten för projektet uppgår till 140 miljoner kronor och kan under den isfria perioden sysselsätta cirka 50 personer.

 

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Projekt för att gynna Torneälven

  1. Statsmannen(s)…jag trodde aldrig att jag skulle hålla med dig. Vi tycker och tänker olika. Det är otroligt att du skrivit två kommentarer utan att dra in SD. Tack för det. Jag håller med dig i det du skrivit. Fortsätt så. Det är trevligare att läsa ett sansat inlägg från dig.

  2. För ett klargörande ang centern: hela Sverige ska leva är devisen; eller hur. vad är centerns riktiga politik hittills? Fakta är att dom vill att af inte ska finnas i varje kommun. Apoteken skulle heller inte vara kvar i alla kommuner om inte dom privata skulle ta över, samma med bilprovningen, nu när bilar besiktigas av privata aktörer så har vi livsfarliga fordon på våra vägar allt pga centerns poliotik. Det är fakta.

  3. Vad är viktigast, fler arbetstillfällen eller en älvdal utan föroreningar pga av tex gruvindustrin? Jag föredrar en torneälv som den är. Men högern med centern i spetsen dom ser till gruvintressenternas intressen i första hand. Centern är ju ett extremt högerparti som inte har några intressen för dom svaga i samhället. Att de låtsas vara ett parti för landsbygden är ett av dom största svammel ett parti framfört.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Samebyn som utbildar ren-rena jakthundar

Sattajärvi Sameby inbjuder nu alla som har jakthundar till sin renhage med 700 renar att komma och göra sin hund ren-ren. Det vill säga att jakthunden jagar vilt – och inte driver renar under jakten.– Telefonen har gått varm. Intresset verkar stort från jägarna, säger renägaren Johanna Finnholm, Pajala.

Fiskeprojekten som satt Tornedalen på kartan

Vi har i Haparandabladet följt projektet från starten med några olika projektledare och en rad olika projekt som har genomförts. Av de beviljade 12,9 miljoner kronorna finns i dag 228.000 kronor kvar. Totalt har 17 projekt beviljats stöd, varav sju är avslutade. Två har fått avslag.

Övertorneåpolitikernas affärer

I Övertorneå driver sju av 14 toppolitiker företag. De representerar flera partier, inklusive vänsterpartiet. Men socialdemokraterna engagerar sig i kommunala bolag i stället. Fem av de sju privata politikerföretagarna gjorde affärer med kommunen 2018-2020.

Pajalapolitikernas affärer

Toppolitikerna i Pajala är inga entreprenörssjälar. I Haparanda driver i princip varenda toppolitiker egna företag. I Pajala är endast fyra av tretton aktiva företagare. En enda politiker gör affärer med kommunen.

27 projekt som utvecklat Tornedalen

Totalt cirka 25,5 miljoner har gått till 39 prioriterade projekt. Det handlar om Lokalt Ledd Utveckling Tornedalen 2020. De projektmedel som återstår från avslutade projekt används för att genomföra ytterligare projekt som kommer att avslutas under 2021.

Norra Skog svarar på kritiken mot avverkning

– Jag delar inte uppfattningen av vi har skövlat skog vid slutavverkningen vid Muonionvaara, säger på Henric Bucht, fältområdeschef på Norra Skog, med tanke på turistentreprenören som i tisdagens HB ansåg att Norra Skog inte tagit hänsyn till naturvärdesskog vid avverkningen.

Tar strid mot skogsskövling

– Skogsindustrin har alltför länge haft fribrev när det gäller miljöbrott, säger Lars Malmström, turistentreprenör i Muonionalusta som i samarbete med renskötseln och naturskyddet vill skydda de kvarvarande skogarna och har polisanmält Norra Skog för en kalavverkning i Muonionvaara.