fbpx

Projekt för att gynna Torneälven

TORNEDALEN: Länsstyrelsen i Norrbottens län vill i samverkan med Finland genomföra ett åtgärdsprojekt i Torneälvens biflöden. 

110 mil vattendrag har tidigare inventerats i TRIWA III-projektet som avslutades 2014. Men nu hoppas åtgärdsprojektet TRIWA LIFE återuppta återställning av älvens biflöden med tillhörande våtmarker, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Återställningen skulle innebära bättre förutsättningar för allt liv i Torneälven. I fjol skickades en förfrågan till  finska jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet, en förutsättning att projektet kan genomföras är att Finland deltar.

Budgeten för projektet uppgår till 140 miljoner kronor och kan under den isfria perioden sysselsätta cirka 50 personer.

 

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Projekt för att gynna Torneälven

  1. Statsmannen(s)…jag trodde aldrig att jag skulle hålla med dig. Vi tycker och tänker olika. Det är otroligt att du skrivit två kommentarer utan att dra in SD. Tack för det. Jag håller med dig i det du skrivit. Fortsätt så. Det är trevligare att läsa ett sansat inlägg från dig.

  2. För ett klargörande ang centern: hela Sverige ska leva är devisen; eller hur. vad är centerns riktiga politik hittills? Fakta är att dom vill att af inte ska finnas i varje kommun. Apoteken skulle heller inte vara kvar i alla kommuner om inte dom privata skulle ta över, samma med bilprovningen, nu när bilar besiktigas av privata aktörer så har vi livsfarliga fordon på våra vägar allt pga centerns poliotik. Det är fakta.

  3. Vad är viktigast, fler arbetstillfällen eller en älvdal utan föroreningar pga av tex gruvindustrin? Jag föredrar en torneälv som den är. Men högern med centern i spetsen dom ser till gruvintressenternas intressen i första hand. Centern är ju ett extremt högerparti som inte har några intressen för dom svaga i samhället. Att de låtsas vara ett parti för landsbygden är ett av dom största svammel ett parti framfört.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.