Projekt för att gynna Torneälven

TORNEDALEN: Länsstyrelsen i Norrbottens län vill i samverkan med Finland genomföra ett åtgärdsprojekt i Torneälvens biflöden. 

110 mil vattendrag har tidigare inventerats i TRIWA III-projektet som avslutades 2014. Men nu hoppas åtgärdsprojektet TRIWA LIFE återuppta återställning av älvens biflöden med tillhörande våtmarker, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Återställningen skulle innebära bättre förutsättningar för allt liv i Torneälven. I fjol skickades en förfrågan till  finska jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet, en förutsättning att projektet kan genomföras är att Finland deltar.

Budgeten för projektet uppgår till 140 miljoner kronor och kan under den isfria perioden sysselsätta cirka 50 personer.

 

 

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Projekt för att gynna Torneälven

  1. Statsmannen(s)…jag trodde aldrig att jag skulle hålla med dig. Vi tycker och tänker olika. Det är otroligt att du skrivit två kommentarer utan att dra in SD. Tack för det. Jag håller med dig i det du skrivit. Fortsätt så. Det är trevligare att läsa ett sansat inlägg från dig.

  2. För ett klargörande ang centern: hela Sverige ska leva är devisen; eller hur. vad är centerns riktiga politik hittills? Fakta är att dom vill att af inte ska finnas i varje kommun. Apoteken skulle heller inte vara kvar i alla kommuner om inte dom privata skulle ta över, samma med bilprovningen, nu när bilar besiktigas av privata aktörer så har vi livsfarliga fordon på våra vägar allt pga centerns poliotik. Det är fakta.

  3. Vad är viktigast, fler arbetstillfällen eller en älvdal utan föroreningar pga av tex gruvindustrin? Jag föredrar en torneälv som den är. Men högern med centern i spetsen dom ser till gruvintressenternas intressen i första hand. Centern är ju ett extremt högerparti som inte har några intressen för dom svaga i samhället. Att de låtsas vara ett parti för landsbygden är ett av dom största svammel ett parti framfört.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Det utdömda badhuset öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.

Nya skolan har öppnat

Aspstrandens skola i Haparanda har genomgått en omfattande renovering inför skolstarten. – Det är otroligt fräscht, och jag är jättestolt över skolan, säger rektor Jarko Tuisku.