fbpx

Protesterar mot vindkraftsplaner

Protesten mot vindkraftverken samlade ett 50-tal bilar. Foto: Läsarbild
Protesten mot vindkraftverken samlade ett 50-tal bilar. Foto: Läsarbild

FINLAND: Ett ovanligt protesttåg med cirka 50 bilar gick på fredagsmorgonen genom de finska byar som berörs av planerna på det stora vindkraftsbygget i Karhakkamaa.

Att protesten skedde med bilar berodde på att det i coronatider inte tillåts att många samlas.

Motståndarna på den svenska sidan, i framför allt i byarna Risudden och Korpikylä, hade gärna deltagit, om det nu inte var så att gränsen till Finland är stängd. De gläds däremot över att även andra protesterar.

Om vindkraftsparken med 50 st 350 meter höga vindkraftverk blir av kommer det att innebära rejäla inkomster för Torneå stad som får del av fastighetsskatten med beräknade en miljon euro per år i 25-30 år. Betydelsefullt för Torneå stad som 2019 gick back med närmare sex miljoner euro.

I Sverige är det för övrigt staten och inte kommunen får del av fastighetsskatten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Protesterar mot vindkraftsplaner

 1. Nu håller jag med dig Palle.

  Man gnäller om elpriser men sedan får inte kraftverk byggas någonstans.

  Är ungefär som med allt annat. T ex det här med att man skiter i hur miljövänligt saker är producerade. Men direkt när det gäller ens egen närmiljö då protesterar man. Sedan är det ett jxxxa liv speciellt om granlandet gör något.

  Är väl så med elen också. Man köper den hellre från Ryska kärnkraftverk eller från Polska kolkraftverk. Nä det drabbar ju inte oss 😄😃

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.