fbpx

Protesterar mot vindkraftsplaner

Protesten mot vindkraftverken samlade ett 50-tal bilar. Foto: Läsarbild
Protesten mot vindkraftverken samlade ett 50-tal bilar. Foto: Läsarbild

FINLAND: Ett ovanligt protesttåg med cirka 50 bilar gick på fredagsmorgonen genom de finska byar som berörs av planerna på det stora vindkraftsbygget i Karhakkamaa.

Att protesten skedde med bilar berodde på att det i coronatider inte tillåts att många samlas.

Motståndarna på den svenska sidan, i framför allt i byarna Risudden och Korpikylä, hade gärna deltagit, om det nu inte var så att gränsen till Finland är stängd. De gläds däremot över att även andra protesterar.

Om vindkraftsparken med 50 st 350 meter höga vindkraftverk blir av kommer det att innebära rejäla inkomster för Torneå stad som får del av fastighetsskatten med beräknade en miljon euro per år i 25-30 år. Betydelsefullt för Torneå stad som 2019 gick back med närmare sex miljoner euro.

I Sverige är det för övrigt staten och inte kommunen får del av fastighetsskatten.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Protesterar mot vindkraftsplaner

 1. Nu håller jag med dig Palle.

  Man gnäller om elpriser men sedan får inte kraftverk byggas någonstans.

  Är ungefär som med allt annat. T ex det här med att man skiter i hur miljövänligt saker är producerade. Men direkt när det gäller ens egen närmiljö då protesterar man. Sedan är det ett jxxxa liv speciellt om granlandet gör något.

  Är väl så med elen också. Man köper den hellre från Ryska kärnkraftverk eller från Polska kolkraftverk. Nä det drabbar ju inte oss 😄😃

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.