fbpx

Protesterar mot vindkraftsplaner

Protesten mot vindkraftverken samlade ett 50-tal bilar. Foto: Läsarbild
Protesten mot vindkraftverken samlade ett 50-tal bilar. Foto: Läsarbild

FINLAND: Ett ovanligt protesttåg med cirka 50 bilar gick på fredagsmorgonen genom de finska byar som berörs av planerna på det stora vindkraftsbygget i Karhakkamaa.

Att protesten skedde med bilar berodde på att det i coronatider inte tillåts att många samlas.

Motståndarna på den svenska sidan, i framför allt i byarna Risudden och Korpikylä, hade gärna deltagit, om det nu inte var så att gränsen till Finland är stängd. De gläds däremot över att även andra protesterar.

Om vindkraftsparken med 50 st 350 meter höga vindkraftverk blir av kommer det att innebära rejäla inkomster för Torneå stad som får del av fastighetsskatten med beräknade en miljon euro per år i 25-30 år. Betydelsefullt för Torneå stad som 2019 gick back med närmare sex miljoner euro.

I Sverige är det för övrigt staten och inte kommunen får del av fastighetsskatten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Protesterar mot vindkraftsplaner

 1. Nu håller jag med dig Palle.

  Man gnäller om elpriser men sedan får inte kraftverk byggas någonstans.

  Är ungefär som med allt annat. T ex det här med att man skiter i hur miljövänligt saker är producerade. Men direkt när det gäller ens egen närmiljö då protesterar man. Sedan är det ett jxxxa liv speciellt om granlandet gör något.

  Är väl så med elen också. Man köper den hellre från Ryska kärnkraftverk eller från Polska kolkraftverk. Nä det drabbar ju inte oss 😄😃

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.