fbpx

Regeringen avslår parallellt ortsnamn

Pajala kommun har ansökt om att ortnamnet Pajalan kunta ska antas som ett andra självständigt namn jämte Pajala kommun, vilket regeringen har beslutat att avslå. Foto: Anders Sjöberg

Regeringen avslår Pajala kommuns ansökan om ändring av kommunnamn.

Pajala kommun har ansökt om att ortnamnet Pajalan kunta ska antas som ett andra självständigt namn jämte Pajala kommun, vilket regeringen har beslutat att avslå.

Regeringen konstaterar att ingen annan kommun har mer än ett kommunnamn och att det vore att frångå gällande ordning genom att bifalla ansökan. ”Att anta Pajalan kunta som ett parallellt och självständigt namn jämte Pajala kommun skulle innebära ett avsteg från den gällande ordningen för kommunnamn. Ett sådant beslut skulle också kräva följdändringar i ett antal lagar och förordningar”.

I ett pressmeddelande från Finansdepartementet uppges att det däremot inte krävs ett regeringsbeslut för att en kommun ska ha möjlighet att skylta på flera språk. ”Ett antal kommuner skyltar redan på flera språk, utan att ha flera parallella kommunnamn”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Regeringen avslår parallellt ortsnamn

 1. Har man tagit ett kommunalt beslut bör man löpa linan ut. Nästa steg är då Europarådets domstol för mänskliga rättigheter och alla andra internationella institutioner för vilka den djupa staten har deklarerat sin godhet.

 2. Ett klokt beslut fast det är en högerregering. Det börjar vara inflation på att allt ska skyltas dubbelt med svenska och meän kieli, snart kommer det väl ett tredje språk. Det räcker med svenska för det är ju i Sverige vi bor.

  • Precis.
   Ibland blir det också löjligt. Som med Säivis/Säivi. En enda bokstav skiljer. Folk hittar dit ändå.

  • STR och Pajala kommun har gått alldeles för långt med mycket. De ”mindervärderar” oss/sitt eget folk, på många sätt och vis. Hur skall Ni få enbart svensktalande till att flytta till orten? Den enda som gjort en välgärning ”inom området” är Kyrkan, som med vördnad tagit hand om de kranier som en gång ansågs tillhöra ett ”mindervärdigt” folk. Dessa kommer att en gång för alla grävas ner i myllan och äntligen få en skön vila i frid. Gör Ni likadant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.