fbpx

Regeringen avslår parallellt ortsnamn

Pajala kommun har ansökt om att ortnamnet Pajalan kunta ska antas som ett andra självständigt namn jämte Pajala kommun, vilket regeringen har beslutat att avslå. Foto: Anders Sjöberg

Regeringen avslår Pajala kommuns ansökan om ändring av kommunnamn.

Pajala kommun har ansökt om att ortnamnet Pajalan kunta ska antas som ett andra självständigt namn jämte Pajala kommun, vilket regeringen har beslutat att avslå.

Regeringen konstaterar att ingen annan kommun har mer än ett kommunnamn och att det vore att frångå gällande ordning genom att bifalla ansökan. ”Att anta Pajalan kunta som ett parallellt och självständigt namn jämte Pajala kommun skulle innebära ett avsteg från den gällande ordningen för kommunnamn. Ett sådant beslut skulle också kräva följdändringar i ett antal lagar och förordningar”.

I ett pressmeddelande från Finansdepartementet uppges att det däremot inte krävs ett regeringsbeslut för att en kommun ska ha möjlighet att skylta på flera språk. ”Ett antal kommuner skyltar redan på flera språk, utan att ha flera parallella kommunnamn”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Regeringen avslår parallellt ortsnamn

 1. Har man tagit ett kommunalt beslut bör man löpa linan ut. Nästa steg är då Europarådets domstol för mänskliga rättigheter och alla andra internationella institutioner för vilka den djupa staten har deklarerat sin godhet.

 2. Ett klokt beslut fast det är en högerregering. Det börjar vara inflation på att allt ska skyltas dubbelt med svenska och meän kieli, snart kommer det väl ett tredje språk. Det räcker med svenska för det är ju i Sverige vi bor.

  • Precis.
   Ibland blir det också löjligt. Som med Säivis/Säivi. En enda bokstav skiljer. Folk hittar dit ändå.

  • STR och Pajala kommun har gått alldeles för långt med mycket. De ”mindervärderar” oss/sitt eget folk, på många sätt och vis. Hur skall Ni få enbart svensktalande till att flytta till orten? Den enda som gjort en välgärning ”inom området” är Kyrkan, som med vördnad tagit hand om de kranier som en gång ansågs tillhöra ett ”mindervärdigt” folk. Dessa kommer att en gång för alla grävas ner i myllan och äntligen få en skön vila i frid. Gör Ni likadant!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka