fbpx

Regeringen har fått tre nya ministrar

NORRBOTTEN: Regeringen har fått tre nya ministrar, varav en är från Norrbotten.

 

Det är Eva Nordmark, bördig från Luleå, som har tillsatts som arbetsmarknadsminister och chef för Arbetsmarknadsdepartementet.

Till sin meritlista kan läggas att hon år 1992 valdes som den första kvinnliga ordföranden för SSU Norrbotten, 2004 valdes hon till ordförande i SKTF, och 2011 blev hon ordförande för TCO.

Eva Nordmark ersätter  Ylva Johansson (S), som blir EU-kommissionär med ansvar för migrationsfrågor.

Vidare har Margot Wallström (S) lämnat regeringen och posten som utrikesminister samt chef för Utrikesdepartementet. Hon ersätts av Ann Linde (S), tidigare utrikeshandelsminister.

Den som ersätter Ann Linde, samt blir minister med ansvar för nordiska frågor, blir nu Anna Hallberg (S).

Hallberg kommer närmast från det statliga investeringsbolaget Almi, där hon var vice vd.

Hon är vidare sambo med Anders Sundström, tidigare handels- och näringsminister samt S-kommunalråd i Piteå och Swedbanks före detta ordförande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

32 kommentarer på “Regeringen har fått tre nya ministrar

 1. Vad har utbildning att göra med politiskt kompetens? Högutbildade är begränsade till sitt special område. Vet inget om hur vanligt folk har det och hur hela samhället fungerar. Se bara på retoriken från brua/blå jänget, som sägs och många poäng från högskola!

 2. hur många poäng har ”vet inte nått” åkesson? hur många poäng har busch-thor i poäng från Livets ords kristna skolor? hur många poäng har ”lillemannen” kristersson i medborgarskolans studier?

 3. Spelar ingen roll vad eventuella studierna visar. I ministrarnas fall räcker med några poäng och med rätt bakgrund öppnas dörrarna, bara tacka och ta emot.
  Konstiga i sammanhanget är att än vad du studerar hur länge eftergymnasial utbildning och förblir utan ynka anställning vilket inte beror på horisontalläge, hela dagarna.
  Tidigare redovisade utbildningar räckte aldrig ens till anställning. I Pajala satt fyra år i en korridor och väntade på turen få vara med övriga anställda. Bittert, javisst fick vara glad att vistas under samma tak.

 4. låt oss svänga med studiepoängen…han som tvivlar på serverade fakta kan plocka fram andra so visar att det är fel….

 5. Lantakurre: Studier utförda i Sverige är offentlig handling. Det går att ta reda på det lika så resultatet efter högskoleprov. Vad trodde du? Att det råder sekretess?

 6. Källa på det Rosa? Samhällsnytt kanske? Men Fortfarande inget svar på frågan, i fall Luleå tekniska är ”eftergymnasial” eller ej. Brukar bli så härinne när alla haters flyter upp dränker debatten med diverse ovidkommande anklagelser. Trist.

 7. Vi är mer än arbete men vi bedöms i det här ” jämställda” samhället efter arbete och lön. Vi som av någon anledning, omvänd nepotism har varit ofrivilligt arbetslösa har förtjänat människovärdet genom Jesus rättvisa bild om jämställdheten. Enligt Jesus utsago är vi Alla-hur länge vi arbetat i vingården får samma lön. Även de som kom i elfte timmen. Bra kyrkoherde Richard Marklund i Gammelstads. Församling som påminner oss om ordet, lika värde vad än gör även som oavlönad hemarbetande är jämställd med religiösa begrepp i kyrkans värld.

 8. Laitahyökkääjä. 7 poäng i sociologi, 2 poäng i statsvetenskap, 4 i historia. En studievecka ger ett poäng. Alltså 13 veckors studier. Och det framgår inte ifall hon har tenterat.

 9. Skulle vela vända på saken om nepotism, att förnekas delaktighet i samhället därför att tillsammans bestämmer majoriteten att dig och dina familjemedlemmar vill ingen veta av. Vilket upplevde i tidig ålder om lappar, kallades jag att jag var opassande. Idag, sägs en sak med politisk eftertryck, alla människor har rätt att vara sig själv. Nix, idag är lika förbjuden och opassande och ingenting om rättigheter är förbjuden för den är, från början där ojämställdheten började i forna hembygden. Det räcker med att inte gillas för att förnekas, utan att vara kriminell eller asocial på annat sätt.

 10. Goggle tips….Nya ministern för utrikeshandel Anna Hallberg sätts på prov på handelsfakta och svarar på frågor om internationell handel….mer framgår om den nya ministern…

 11. Rosa. Är Luleå Tekniska eftergymnasialt eller inte? Poäng hit och dit. Vilka exakt hit och dit?

 12. Ser hur nepotismen verkar i alla samhällets sammanhang vilket tydligt framgår i ministerutnämningen. Tänker på Lulebons mamma som hoppar mellan olika toppbefattningar i sin kommun. En tydlig sossefanatiker som behöver välja sina befattningar. I tidigare samhället var utbudet mindre och politiska makten var mindre än enskilda personers betydelse. Reflekterar sådana gånger hur lite personens kompetens avgör platsen i samhällsstegen det är vem du är som gäller. Inte vad du gör eller kan som gäller utan vem du är. Att följ John politiken är samhällsfarlig. Den fisken som går mot strömmen.

 13. Hallberg i blåsväder? Om det finns fog ska hon så klart sparkas. Så lite om andra fuskare: Två SD-riksdagsmän nu officiellt misstänkta för bedrägerier. Patrick Reslow bjöd familjen på lyxsemester och lät skattebetalarna stå för notan. Samma när Stefan Jakobsson bl a tog med familjen på grillfest med Jimmie i Sölvesborg. Reslow polisförhörd och misstänkt för 7 fall av bedrägerier, Jakobsson för upprepade bedrägerier. SJ jobbar dessutom kvar på SDs riksdagskansli! De tänkte aldrig på fattigpensionärerna (Obs ironi). Roligt när AH tas upp här när SD toppar listan för fuskande förtroendevalda!

 14. Nordmark har ingen eftergymnasial utbildning bortsett från några poäng hit och dit. Hon är s.k. politisk broiler. Började med politiken vid 16 års ålder. Linde fil.kand. = tre års eftergymnasial utbildning. Om inte utbildning ger någonting så varför vill socialdemokraterna att alla ska läsa vidare efter gymnasiet? Nog gav utbildning ett och ett annat tidigare men idag kan man verkligen ifrågasätta utbildningens värde. Kraven på högre studier har sänkts, många av de utbildade kan knappast förstår vad de läser. Ferrum, du tillhör säkert de lyckliga vars studier gav både kunskap och helhetssyn.

 15. Jaja, få se hur länge Anna Hallberg sitter kvar. Hon är redan i blåsväder. Herr Löfven är duktig på att hitta ministrar. Förresten…ni har väl koll på sista opinionsmätningen? Trevlig helg från Tärendö😂😂

 16. vilka beklämmande inlägg hittills! säg rakt ut att ni vill se JIMMIEEE som statsminister!!! han som är född i den bruna myllan. en ny thrump eller erdogan. alltså razi ledare. eller tror ni att ”lille mannen” kristersson skulle bli en bra ledare!!? dom nämnd är vilka ”stolp skott” lindrigt sagt.

 17. Anna Hallber kopplas till Miljösvineri, man kan ju tycka att högt skolade utnämnda ministrar skola hava bättre ordning och ha hållit sig undan dylikt Miljösvineri…Googla : ””Nya S-ministern kopplas till miljöskadligt gruvbolag” ———- Ponera nu att det varit en minister med borgerlig livsåskådning då hade vi fått höra/läsa mer från dom socialistiskt influerade media som vi ju har…

 18. Det finns en anledning till kritik – det osar nepotism och vänskapsrelation om tillsättandet av topptjänster. Det gynnar inte ett samhälle samtidigt som det blir allt svårare för vissa grupper att göra karriär och kunna skaffa skaffa sig ett värdig liv. I synnerhet funktionshindrade i samhället.

 19. Att svinga åt alla håll i ”sossefabriken” när debatten gällde fakta om vilka av de tre nya som har ”eftergymnasial utbildning” visar bara på att man rent allmänt hatar sossar – oavsett vad de gör. Jo, mycket med S är kasst, men varför inte hålla sig till saken och skippa generaliseringar om många politiker som ”går en kurs och anser sig välutbildade” eller gira undan med frågor om ”Hur mycket A Linde jobbat som socionom?” etc. Medge istället att debatten här startade med en lögn, eller i vart fall ett misstag av F. Därefter kanske vi kan vi bredda diskussionen.

 20. Så jag tror en och annan ”lantis” skulle få saker fungera bättre än dessa högutbildade överklassen.

  Med de inte sagt att alla med bra utbildnibg är överklass. Men i många fall är det så.

  Jag säger inte heller att utbildning är negativt men erfarenhet tycker jag i alla fall väger tyngre.

  T ex personlig erfarenhet inte det som någon annan skriver om.

  Många politiker förstår inte vilket samhälle vi flesta av oss lever i!!!

 21. Vilken svammel det är om utbildning hit och dit jämt.

  Du kan ju ha gått i fina skolor och ha bra betyg men sedan passar du inte alls som politiker eller annan ledare.

  Märks bara av vissa ekonomer i dessa kommuner (skriver inte bara om Haparanda kommun).
  De dom kan räkna är vinsten till sig själv i form av löner, avdrag, förmåner etc.

 22. Lantakurre: Det är inte konstigt att styrelseposten går till en sosse. Så har det varit sedan urminnestider. Anders Sundströms avtagerska så att säga. Men detta leder inte till någon utveckling av samhället. Det är ett komplett band av vänner och bekanta inom sosse-fabriken som förser varandra med toppjobb.

 23. Marita. Knappt ens din guru Jimmie Å skulle uttrycka sig så illa om en svensk regeringsledamot i offentligt forum: ”Hon står på våldverkarnas (sic!) sida…”. Vem åsyftas f ö? Här handlar det om tillsättningen av tre (3) nya ministrar, pluralis således, inte singularis. Och – håll dig till ämnet. ”Muslimer” och ”våldtäktsmän” kan du mässa om i andra trådar….men det är ju där ni SDare alltid hamnar. Går ej ens att diskutera senaste bilmodellen utan att flyktingar/muslimer kommer upp, suck… Ferrum: ett genuint grattis till 400 p, hoppas de kommit väl till pass i karriären.

 24. Förvräng ej dina egna ord F: ”Den enda av trion…( AH)…har eftergymnasial utbildning”. Mig veterligt är Luleå tekniska eftergymnasial, men du kanske trodde det var kindergarten? Bra också du har koll på att EN bara läste ”några poäng”. Berätta gärna mer specifikt. Konstigt nog erhöll hon även styrelseuppdrag (2 ggr t o m) på samma läroanstalt. Låter för mig som att hon var en mönsterelev som lämnade bestående avtryck på skolan. Och du – höj dig över barnsligheterna med att använda öknamn på andra debattörer. Det klarar du.

 25. Hur mycket erfarenhet har Ann Linde som socionom? Hur mycket av ”neken”? 5 poäng? Jag har nästan 400 poäng på universitetsnivå men det gör mig inte till raketforskare ändå även om stora delar av min utbildning är mot den inriktningen.

 26. Lantakyrre: Vad har Eva läst? Några poäng i vad? Många politikers läser lite ledarskap och en liten kurs i ekonomi och kallar sig välutbildad.

 27. Vadå feministiska inriktning ?
  Skämtar du ?
  Var ställer hon sig på alla kvinnors rätt i muslim länderna och här hemma ? Du sover ännu kom till verkligheten !
  Hoppas denna minister får öppnade ögon för alla förtryckta kvinnor.
  Inte hör man mycket från feministerna nu när det begås många våldtäkter i Sverige !
  Hon står på våldverkarnas sida och har munväder !

 28. Fejk nys, Ferrum. Eva Nordmark har studerat vid Luleå Tekniska Universitet på 90-talet (i vars styrelse hon f ö är ledamot numera). Och Ann Linde har en filosofie kandidatexamen i statskunskap från Sthlms universitet där hon även läste sociologi och nationalekonomi. Lätt att ta reda på, enkelt att skriva korrekt – om man är intresserad av sanningen vill säga.

 29. Tre välutbildade kvinnor med goda meriter. Sveriges regering fortsätter med sin moderna feministiska inriktning. Bara att önska damerna lycka till i det krävande arbetet, ty utmaningarna är många (liksom fallgroparna) i ett hårdnande samhällsklimat och en allt mer komplicerad omvärld.

 30. Den ende av trion dvs. Anna Hallberg har eftergymnasial utbildning. De övriga två har bara partibok och munläder.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.