fbpx

Regeringens plan för det ekonomiska läget

Regeringen har enligt finansministern en plan för att möta de tuffa ekonomiska utmaningarna.

Under måndagen överlämnade regeringen till riksdagen 2023 års ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten, som de tagit fram tillsammans med (SD).

– Inflationen är fortfarande alldeles för hög, och måste bekämpas med kraft, sa finansministern Elisabeth Svantesson (M) under en pressträff och uppgav att prognosen pekar mot en svag tillväxt.

Prognosen pekar vidare, enligt Svantesson och regeringen, på att lågkonjunkturen kommer att pågå under 2023, 2024, 2025 och att arbetslösheten väntas stiga.

– Det är en tuff tid, betonade finansministern när hon presenterade extra satsningar i vårändringsbudgeten för totalt fyra miljarder kronor. Bland annat:

• Stöd till särskilt utsatta hushåll, bland annat genom förlängt och höjt tillfälligt tilläggsbidrag för barnfamiljer med bostadsbidrag.

• Civilsamhället och trossamfund får ett riktat stöd för att bättre kunna hjälpa personer i socialt särskilt utsatta situationer i samhället.

• Konkurrensverket får mer pengar för att kunna bedriva en effektiv konkurrenstillsyn i syfte att förbättra konkurrensen i branscher med stora prisökningar, exempelvis livsmedelsbranscher.

• Ökade anslag till Arbetsförmedlingen, fler platser i yrkesvux och yrkeshögskolan, samt Sfi för ukrainare.

• Kommuner får ökade resurser för familjhemsplaceringar. Mer stöd till elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

• Mer pengar till Kriminalvården, Säkerhetspolisen och det militära försvaret.

Vårpropositionen, den riktning som de fyra partierna tar i år och åren framöver, går ut på att fortsätta bekämpa inflationen, stötta utsatta hushåll, återupprätta ”arbetslinjen”, samt öka tillväxten.

Enligt Svantesson ska de även effektivisera och minska de statliga myndigheterna.

Oppositionen var inte imponerad. Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Mikael Damberg (S) har kallat vårbudget för en ”löftesbrytarbudget” som inte lever upp till väljarnas förväntningar och krav.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Regeringens plan för det ekonomiska läget

  1. vilken inkompetent(SD) regering vi har. lovar skattesänkningar framledes fast regioner och kommuner vill ha typ 20 miljader i tillskott. försvaret tex behöver 30 miljader i tillskott. men lovar skattesänkningar!!! hur går det här ihop? jo som högern brukar göra att utöka statens skuld eller att sälja ut LKAB, SBAB, apoteket, vattenfall, svenska spel, lantmäteriet, alla tingsrätter med flera till privata kvartalskapitalister. de är fakta. det är det dom har gjort tidigare. det är också fakta. sen är det beklämmande att en moderat stofil i riksdagen går ut med att vårts land ekonomi är till raders av konkurs. och i samma veva går ett statsråd moderat ut med att sveriges ekonomi är stark med en låg skuldsättning. vem av dom ljuger? skulle kunna vara busch men i detta fall var det en moderat.

    • Som vanligt inkompetenta o pålästa som skriver vad dem tror. När ska hamster hjulet folket vakna och se vilka som igentligen ligger bakom allt. Inget parti/statsminister som styr/handlar i Sverige/Världen. Nya tider är på gång. Det finns ingen demokrati/yttrandefrihet mm och kommer aldrig finnas! Allt censureras på nätet osv. Kolla vilka som äger median bankerna i världen. Det är dem just dem sjuka personerna som styr vad som händer!

  2. Har denna inkompetenta regering en plan?? Det är bara och se hur det har gått hittills med elstödet, sänkningen av drivmedelspriser (sänkningen av reduktionsplikten, SD säger 0%, övriga partier vet inte) och påsskatten där det tydligen blev ett missförstånd enl miljöministern. En säger en sak och den andra något annat, så otrolig låg nivå! En sak har de lyckats med och det var att sänka skatten för höginkomsttagare, det är moderatpolitik i allra högsta grad.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN