fbpx

Region Norrbotten i regeringens expertgrupp

Region Norrbotten tar plats i en expertgrupp som ska se över prövningsprocesser och regelverk inom mineralnäringen.

Enligt ett pressmeddelande var det i våras som näringsminister Ibrahim Baylan utsåg Helén Leijon, enhetschef vid Länsstyrelsen i Västernorrlands län, till särskild utredare för uppdraget att se över prövningsprocesser och regelverk i syfte att säkerställa en hållbar försörjning av innovationskritiska metaller och mineral. Expertgruppen ska vara ett stöd till utredaren.

Region Norrbottens representant i gruppen är strategen Carl Rova.
– Tanken är att utredningen ska analysera och föreslå förändringar av prövningsprocesser och regelverk. Målet är att en bättre hänsyn kan tas både till ett projekts lokala miljöpåverkan och dess samhällsnytta, till exempel minskad global klimatpåverkan, säger han.

Vidare uppges att när efterfrågan inom mineralnäringen ökar ställs kommuner och regioner för utmaningar kopplade till snabba investeringar inom infrastruktur, samhällsservice och bostäder. Dessutom innebär utvinning ofta en betydande lokal påverkan på miljön och kan konkurrera med markanvändningsintressen i berörda områden.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sjöräddningen planerar etablering i skärgården

Sjöräddningen planerar att etablera sin verksamhet permanent i Haparanda-Kalix skärgård. Och redan nästa sommar kan en räddningsbåt finnas på plats i Kalix för att en frivillig besättning ska kunna övas och senare etableras som sjöräddare.

Sveriges bästa skolkommun

För andra året i rad har Lärarförbundet rankat Övertorneå till Sveriges bästa skolkommun. Pajala klättar rejält och placeras som etta när det gäller lärartäthet. Haparanda tappar däremot placeringar.

HB presenterar: Värmeverket och jakten på den försvunna skatten

HB avslöjade 1 juni i år att VD Pär Gabrielsson vid Haparanda Värmeverk AB var engagerad som konsult i strid med lagen. Det gav snabbt resultat. Redan 4 juni begärde Värmeverket att få komma in med en självrättelse till Skatteverket. Det har lett till en omfattande skatt(e)jakt med målet minsta möjliga skatt för alla inblandade.