fbpx

Region Norrbotten startar stressrehab

Patienter med stressrelaterad ohälsa kommer snart kunna få hjälp av Region Norrbottens nya satsning på specialistsjukvård.

Sjukskrivningar för psykisk ohälsa har ökat kraftigt och är den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Kvinnor i yngre medelåldern är mest drabbade, har högst sjuktal och är därmed också största målgruppen.

Den nya stressrehabiliteringen startas av Neurocentrum och kommer att vara ett stöd till primärvården. Med modern teknik och digitala insatser ska stressrehabiliteringen erbjuda god, jämlik och jämställd vård för hela Norrbotten.

Målet uppges vara att patienternas bästa möjliga hälsa, funktion och arbetsförmåga ska återställas.

– Vi har goda erfarenheter av liknande arbetssätt från rehabilitering av patienter med långvariga symtom på covid-19. Med våra långa avstånd behöver vi också ha bättre lösningar, särskilt med tanke på att det ingår i sjukdomsbilden att man sällan orkar med långa resor, säger Stefan Stridsman, verksamhetschef för Neurocentrum.

Långvarig stress kan bland annat leda till nedstämdhet, sömnproblem, trötthet, hjärt-/kärlsjukdomar och långvariga smärttillstånd. Långvarig stress hämmar också immunsystemet vilket även gör kroppen känsligare för infektioner.

– Det handlar om att det ställs krav på oss och att vi inte känner att vi kan hantera dem, det blir ett glapp. Stress i sig är ingen sjukdom, men stress kan leda till mycket besvär om den finns kvar under lång period, säger Stefan Stridsman.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Region Norrbotten startar stressrehab

 1. Petrus: De flesta i vårdyrken tränar, de skulle inte orka med arbetet. Det är ett fysiskt tungt arbete. Vi delar på årets alla röda dagar. Övriga helger har vi arbetspass (7 h) och beredskap till nästkommande morgon. Rätt så ofta har vi övertid på helgerna som motsvarar mellan 10-12 timmar övertid. Vi är bara två på helgerna. På veckorna är det mäktigt mycket patienter att vi inte hinner med raster på eftermiddagen och då är vi ändå fullbemannade. Extra turer på veckan eller helg är inte ovanligt då personal blir sjuka. Det slår på återhämtning. Träna på du och håll dig frisk så får vi återhämtning.

  • Glöm detta!
   kommer snart kunna få hjälp av Region Norrbottens landsting.eller ring till hjälp linjen som ej har resureser o problem med personal brist!

 2. Vad har hänt med människorna? De flesta är överviktiga och stressade. En väldigt bra sätt att minska stressnivån är att motionera och träna. Vara ute i naturen. Samtidigt kan man gå ner i vikt och spara staten miljarder. Varför mår kvinnor sämre än män? Tycker de synd om sig själva? I de kvinnodominerande arbetsplatserna finns mest mobbning och bråk. Hur kommer det sig ? ( Det är forskningen som säger det.)

 3. Är patienterna sjukvårdsanställda? Region Norrbotten skulle behöva ta hand om sin personal.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN