fbpx

Regionala restriktioner kan införas

Smittspridningen i Norrbotten är mycket hög och läget är väldigt ansträngt, aviserade Region Norrbotten på en presskonferens i fredags. Regionala restriktioner kan införas för att stoppa smittspridningen. 

Till skillnad från resten av  Sverige och övriga Europa syns det en förbättring, men den märks inte av i Norrbotten. Jämfört med resten av landet ligger Norrbotten näst sämst när det gäller smittspridning och snudd på sämst i hela Europa. Om inte smittspridningen minskar avsevärt är det inte läge att öppna upp samhället ytterligare, klargjorde smittskyddsläkaren Anders Nystedt i fredags.

Från den 1 juni införs vissa lättnader i restriktioner nationellt men Norrbotten kommer att överväga huruvida ännu strängare restriktioner behöver införas. Kommande vecka smittskyddsläkaren att påbörja en dialog med länsstyrelsen och länets kommuner om att lägga fram ett förslag till Folkhälsomyndigheten om regionala restriktioner.

Nya fall i Norrbotten vecka 19. Veckans siffror offentliggörs under måndagen. 

Pajala: 27                                 

Haparanda: 11     

Övertorneå : 2       

Kalix: 45         

Överkalix: 10         

Boden: 123     

Luleå: 307               

Piteå: 180                        

Älvsbyn: 23

Gällivare: 94 

Kiruna: 127

Jokkmokk: 2

Arjeplog: 39                             

Arvidsjaur: 26

Källa: Region Norrbotten

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Regionala restriktioner kan införas

 1. Swe kan inte handla saken.Stäng gränsen totalt, inte korona till finland

  • Haparanda har lite bättre, men inte bra. Kolla Gällivare, Kiruna,Kalix, Luleå,.. Norrbotten är sämst i Europa.

  • Är det först nu Sverige börjar vakna? När det börjar drabba Norrbotten…nog är det bara heja Sverige!! Du gamla du fria…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.