Regionen bekräftar ökat antal fall i Pajala kommun

PAJALA: – Vi kan bekräfta fem nya fall av Covid-19-smitta under förra veckan i Pajala kommun. Även den här veckan har ett antal fall tillkommit, säger Regionens biträdande smittskyddsläkare Jonas Hansson, som inte kan gå in på om de aktuella fallen finns i Junosuando.

Vi frågar Jonas Hansson om vi kan kalla de ökade fallen i Pajala kommun för ett kluster, så medger han att om det blir en ökad ansamling av fall kan man kalla det för ett kluster. I övrigt är han förtegen om var i kommunen personer blivit smittade.

– Även om jag visste det så kan jag inte säga något om det till media, säger Jonas Hansson.
Han berättar att när en ansamling av fall kan konstateras träder smittspårningsenheten in, de ringer upp de drabbade och tar reda på om och hur omgivningen drabbats. Enligt Jonas Hansson är det viktigt att folk i Pajala kommun är uppmärksamma och stannar hemma om man känner sig krasslig och låter testa sig.

Hålla distansering
– I övrigt gäller det fortfarande att tvätta händerna och hålla distansering, säger Jonas Hansson.
Maria Naarttijärvi är säkerhetsansvarig i kommunens pandemigrupp. Hon säger sig känna till att det finns ett ökat antal Covid-19-fall i Pajala kommun men har ännu inte fått ta del av uppgifterna om var de smittade finns.
– Vi får veckovis en sammanställning från Regionen och på grund av sekretesskäl är det är inte per automatik de anmäler fallen till oss, säger Maria Narttijärvi, och hänvisar i övrigt till Regionen.
– Det är Regionen som sitter inne med den medicinska informationen om smittan.

Inte oroad
Maria Narttijärvi är inte i dagsläget oroad att smittan ska ta sig in i kommunens äldreboenden, exempelvis finns i Junosuando det kommunala äldreboendet Asphemmet.
– Vi har stenhårda regler på våra äldreboenden och vi fortsätter att tillsammans med personalen att jobba hårt med de basala rutinerna. Vi har klarat oss riktigt bra och det finns ingen anledning till oro vid Asphemmet, säger Maria Narttijärvi.

Leif Rönnbäck är tillförordnad kommunchef i Pajala. Det har även kommit till hans kännedom om en ökad smitta i kommunen men man har ännu inte hunnit behandla smittoläget i pandemigruppen.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Regionen bekräftar ökat antal fall i Pajala kommun

  1. sjukt att samhällsfarliga smittor ska hållas hemliga i antal och var någonstans.. det är ju bara desto större risk att smittan sprids än mer då man inte vet om den finns omkring i den närmaste omgivningen.. betänk att om viruset överlever i en timme i luften och då det blåser ute så är ju frågan hur långt det kan färdas på en timme. nu vet jag inte hur länge detta virus kan överleva i luften men hoppas ni förstår mitt tankesätt..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Hon blir ny skolchef

Det har stått klart att ny barn- och utbildningschef, tillika skolchef, skulle anställas under sommaren. Av totalt tiotalet sökande fastnade kommunen för Marie Simonsson.

Gropen är till salu

Ägarbolaget till gropen, Destination Gränsstaden Fastigheter ab, hittar inga aktörer som är villiga att satsa på en etablering i Haparanda.

”Bygg inget värmeverk!”

– Varför ska Haparanda kommun bygga ett nytt värmeverk för 155 miljoner när man i stället kan köpa stabil fjärrvärme. Pengarna kunde man i stället använda till nytt badhus och andra investeringar, säger Rune Routuvaara, styrelseordförande i kommunägda Övertorneå Energi och tidigare vd för bland annat Polarica och Nyhlén Hugosson, båda företag i miljardklassen.

Förre kommunchefens företagsgrupp rasar ihop

HAPARANDA Förre kommunchefen i Haparanda Patrik Ojas företagskoncern rasar nu fullständigt. Ytterligare fem företag har försatts i konkurs. Han drev liksom Mikael Fahlander många bolag där osäkra fordringar på andra koncernföretag räddade en i övrigt ganska tom balansräkning.

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.