fbpx

Regionen slipper vite på tio miljoner

Förvaltningsrätten beslutade i veckan att avslå IVOs ansökan om att Region Norrbotten ska betala vite på tio miljoner kronor.

Region Norrbotten har under år 2023 haft två vitesmål i Förvaltningsrätten i Stockholm. Ett gällde att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, ansökt om att regionen ska betala vite om tio miljoner kronor på grund av vårdplatsbristen på Sunderby sjukhus. Det andra avser Arbetsmiljöverkets ansökan om att regionen ska betala 500.000 kronor i vite med anledning av bristande arbetsmiljö på akutmottagningen i Sunderbyn.

Nu har Förvaltningsrätten beslutat att avslå både IVO:s och Arbetsmiljöverkets ansökningar.

I motiveringen uppges att vitesföreläggandena bedöms vara för otydligt utformade för att kunna ligga till grund för utdömande av vite.

Enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten anser IVO att sjukhuset ska ha 180 vårdplatser, medan regionen ”siktar högre, på totalt 200 platser”.

– Vi arbetar aktivt för att få till en mer stabil bemanning och minska andelen inhyrd personal i våra verksamheter. Med fler egna medarbetare får vi en mer robust verksamhet, något som inverkar på såväl patientsäkerhet som arbetsmiljö, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall i pressmeddelandet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.