fbpx

Rekordmånga björnar fälls i årets licensjakt

Arkivbild. Foto: Magnus Nyman

Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat om en licensjakt på 70 björnar i Norrbottens län. Tillsammans med de som fälldes under vårens skyddsjakter blir det ett sammanlagt uttag på 123 björnar, det hittills högsta uttaget från länets björnstam.

Eftersom björnen är fridlyst och endast får jagast under strikt kontrollerade former är det Länsstyrelsen som beslutar om skyddsjakt på björn i länet. I år kommer sammanlagt 123 björnar få fällas i Norrbotten, det högsta antalet någonsin. jämfört med förra årets skyddsjakt, då 55 björnar fälldes.  Förra årets björnjakt gav inte det resultatet man önskade, därför höjs antalet björnar som får fällas under årets licensjakt.

– Fjolårets höjda licensjaktkvot gav inte riktigt den effekt som vi önskat gällande skadorna på rennäringen och behovet av skyddsjakter under våren. Vi bedömer att det finns ett fortsatt behov av att minska eller begränsa björnstammen för att nå toleransnivån på max 10 % förluster för rennäringen till rovdjur, säger Anna Danell Savela, Länsstyrelsen i Norrbotten.

Länsstyrelsen delar in Norrbottens län i fem delområden baserat på björnstammens tillväxt i respektive område. Område fem, där bland annat Haparanda kommun ingår, har fått en tilldelning på tio björnar för höstens jakt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Rekordmånga björnar fälls i årets licensjakt

  1. Älgen ska utrotas? Och nu är de björnens tur? De är bara renen som ska få plats i naturen . Är de ingen som fattar naturens gång? Ren stammen blir svagare och svagare när inte den naturliga gallringen av svaga djur finns.
    Renstammen blir svagare .

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN