Reseförbud till och från Helsingfors

FINLAND: Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade att huvudstaden Helsingfors och landskapet Nyland med flera andra städer, spärras av och att rörelsefriheten begränsas. Marins besked kom på en presskonferens i Helsingfors under gårdagen, skriver TT. 

Karantänen för boende i Nyland kommer att gälla i tre veckor, fram till den 19 april, skriver Hufvudstadsbladet. Restriktionerna och resebegränsningarna gäller både från och till landskapet Nyland.

Den nya lagen behandlas och antas under torsdagen,

Regeringens bedömning är att den enda fungerande åtgärden för att hejda epidemins framfart är att minska på kontakterna mellan människor, sade Sanna Marin under presskonferensen.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Reseförbud till och från Helsingfors

 1. Novis: om Sverige hade gjort som många andra länder och stängt ner i princip allt – alla restauranger, alla hotell, alla affärer utom apotek och livsmedelsbutiker och orsakat massiva uppsägningar – tror du på allvar att ekonomin hade klarat sig bättre då?

 2. Hej,Fakta!Jag tittade in på konjunkturinstitutet hemsida. Där stod det ” En synnerligen djup lågkonjunktur väntar Sverige” KI skrev också att ”svensk BNP faller med drygt 6 % det andra kvartalet” Skrämmande utveckling av svensk ekonomin. Om inte Regeringen ändrar sin politik angående Coronan är Sverige illa ute. Låg avlönade och fatig pensionärer riskerar att förlora allt. Vi kanske kan lära av historien?
  Hoppas Riksdagen stoppar den förödande politik/agenda som regeringen driver innan det är försent.

 3. Hur som helst, 60% av befolkningen måste smittas för att det ska skapas immunitet. Eller att det går att ta fram ett vaccin, då går det fortare att uppnå immunitet. Att stänga gränserna förhalar bara utvecklingen vilket är bra för då blir inte alla sjuka på en gång vilket skulle vara förödande för vårt sjukvårdssystem.

 4. Den här pandemin kommer att pågå så länge tills ”befolkningen” uppnår ”kollektiv immunitet”, det går inte att stoppa, bara att fördröja. Det kommer att bli en ekonomisk kollaps i väldigt många länder, företag efter företag får klappa igen och arbetslösheten stiger till rekordnivåer, den ekonomiska ”pandemin” kommer också att skörda människoliv. Det gäller att hålla igång ekonomin men samtidigt skydda befolkningen, det är en svår balansgång.

 5. Sedan måste jag tillägga att i vissa stunder är det bättre att diskutera än att ta förhastade beslut.

  Lär bli enorma ekonomiska bekymmer framöver.

  Men om man hade stoppat det här i tid. T ex testat dem som rört sig i Asien hade det här kanske aldrig spridit sig till Europa på samma sätt som nu.

 6. Pajala bybo skriver:

  Det har du rätt i och att man klarar av ta snabba beslut.

  Men så har det alltid varit i Sverige. Vi måste ha flera möten och saken bollas och diskuteras månader ibland tom år innan nåt händer.

  Men sedan kan jag tycka det fel att skylla på Sverige. Som om inte Finland haft utrikes flygtrafik etc.

  I det här fallet skulle jag inte bli förvånad om finska lappland i slutändan drabbas värre än svenska.

 7. Många som känner sig kallade att bedöma olika åtgärder också på denna sida. Men de tror nog inte ens själva på sina kunskaper enär de måste skriva annonymt.

 8. Inläggen ovan visar en total okunnighet om den svenska strategin!! Har t.ex. höger regeringen i Italien lyckats? Till Demokrat: Så du föredrar Jimmy ”vet inte” Åkesson som tar över ledarskapet i landet!

 9. Svenska myndigheter gör ingenting, pengarna är viktigare. Ni får betala av det.

 10. Inkompetensen är skrämmande angående Corona epidemin. Regeringen/departementen och myndigheten leker med svenska medborgares liv och lem. Dom har ingen susning/kompetens hur man styr ett land i kris. Det bristande ledarskap som statsminister Löven (s) visar upp är förödande för landet. Det räcker inte med att vifta med svenska flaggan när rikets säkerhet/hälsa står på spel. Den grön-röda agendan måste för passas till historien där den hör hemma.När pandemin har klingat av måste Riksdagen ta ansvar och rösta bort den styrande regimen och utlysa extra val och flytta fram ordinarie val till 2024.

 11. När Finland bestämmer något och slår näven i bordet så händer saker direkt.
  För Sveriges del är det alldeles försent innan något händer. Tyvär.

 12. Sådärja. Nu gick man helt rätt väg 👍

  Bara Sverige följde efter…

  Löjligt när man stänger landsgränser medans smittan får härja fritt inom egna landet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.

Nya skolan har öppnat

Aspstrandens skola i Haparanda har genomgått en omfattande renovering inför skolstarten. – Det är otroligt fräscht, och jag är jättestolt över skolan, säger rektor Jarko Tuisku.