fbpx

Rörlig akutpsykiatri

Nu ska en mobil akutpsykiatrisk enhet finnas till för människor som mår psykiskt dåligt. Inledningsvis i fyra av länets 14 kommuner.  

Det kan till exempel handla tillstånd som depression, ångest, suicid och psykos. – Ibland kan det vara bättre att få psykiatrisk hjälp på den plats man befinner sig än att behöva åka till sjukhus, säger Carin Nordberg, psykiatrisjuksköterska, Region Norrbotten.

I nuläget är områdena för insatsen begränsad till Piteå, Luleå och Bodens kommun samt i Älvsbyns centralort och insatsen finns att tillgå under helgernas eftermiddagar och kvällar. Teamet utgår från vuxenpsykiatrin på Piteå sjukhus och Sunderby sjukhus. SOS Alarm gör en bedömning när ett larm kräver psykiatrisk kompetens och kallar ut teamet, som färdas i egen bil. Det sker exempelvis vid suicidlarm och andra akuta psykiatriska ärenden. Samtidigt larmas ambulans, precis som vanligt. – I det här skedet har vi inte haft möjlighet att prova det här i andra kommuner ännu. Men en del i våran satsning är hur vi ska kunna erbjuda det här i andra orter inom Norrbotten. Vi vill hitta samarbetspartners för det, säger Carin Nordberg till Hb.

Exempel på samarbetspartners är hälsocentraler, ambulans på de orter som har ambulanssjukvård, kommuner och räddningstjänst. Behov för den här typen av samhällsservice finns, i de kommuner som projektet nu har pågått under tre veckor så har SOS larmat ut det mobila teamet vid sex tillfällen. – Än så länge är det här ett projekt men vi vill ju se möjligheten att utveckla det här under 2022. Vi hoppas att kunna hitta orter med resurser till samarbete, säger Carin Nordberg.

 

 

 

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Rörlig akutpsykiatri

  1. Är ju otroligt sjukt hur det fungerar. Luleå, Boden, Piteå samt Älvsbyn är ju typ grannkommuner.
    Hur ´tänker man då?
    Borde inte vi som mår dåligt i andra kommuner oxå ha en chans?
    Sprid då ut kommunerna inom akutpsykiatri lite bättre!
    För nu har ju alla de fyra kommunerna ni räknat upp hjälp i varje kommun runtom, så fel!
    Vad ska jag som bor i Tornedalen då ta mig till?, för mig finns inte ens skymten till akutpsykiatri ens i närheten!!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.