fbpx

Rysare till presidentval i USA

USA går till val och kandidaterna är den sittande presidenten och republikanen Donald Trump samt demokraternas kandidat Joe Biden. 538 elektorsröster står på spel, när en kandidat har tagit 270 av dem avgörs valet.

Rösträkningen pågår och väntas ta flera dagar. Ställningen 15.40 lokal tid på torsdagen var Joe Biden 264 elektorsröster och Donald Trump 213.
Till stater som inte var färdigräknade då hör Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Georgia och Nevada.
Stödet för Trump och republikanerna var starkt föregående val 2016 i Arizona, North Carolina och Georgia. Medan stödet för demokraterna var starkare i Pennsylvania och Nevada.
På grund av pandemin har rekordmånga amerikaner förtidsröstat eller poströstat, vilket kan påverka när det finns ett färdigt valresultat.
Donald Trump har gjort uttalanden om valfusk och att valet är ett bedrägeri mot det amerikanska folket. Anklagelserna är ogrundade och skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner. Det hävdar internationella valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, rapporterar Dagens Nyheter.
102 observatörer från OSSE granskar presidentvalet på inbjudan av amerikanska myndigheter. Slutgiltig rapport kommer när alla röster är räknade och valet är klart, skriver CNN.
Trumpkampanjen har vänt sig till domstol för att stoppa rösträkning i flera stater och hindra att sena poströster räknas i Pennsylvania.
Joe Biden har redan deklarerat sig och demokraterna som vinnare.
– Efter en lång natts rösträkning står det klart att vi vinner tillräckligt många stater för att nå de 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentskapet, har Joe Biden sagt i ett tal på CNN.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Rysare till presidentval i USA

 1. President Trump bråkar in i det sista med att störa valutgången. Men experter är övertygad om att Joe Biden vunnit valet och blir USA President.

 2. Bättre med det ryska valsystemet.
  Där vet man redan i förväg, vem som vunnit.

  • Eller som i Sverige….oavsett hur vi röstar kommer en sosse ut som statsminister…

   • Jajamensan…
    Torbjörn Fälldin, Ola Ullsten, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt – gamla pålitliga Socialdemokrater. Riktiga folkhemsbyggare alà Per Albin Hansson.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.