fbpx

Rysare till presidentval i USA

USA går till val och kandidaterna är den sittande presidenten och republikanen Donald Trump samt demokraternas kandidat Joe Biden. 538 elektorsröster står på spel, när en kandidat har tagit 270 av dem avgörs valet.

Rösträkningen pågår och väntas ta flera dagar. Ställningen 15.40 lokal tid på torsdagen var Joe Biden 264 elektorsröster och Donald Trump 213.
Till stater som inte var färdigräknade då hör Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Georgia och Nevada.
Stödet för Trump och republikanerna var starkt föregående val 2016 i Arizona, North Carolina och Georgia. Medan stödet för demokraterna var starkare i Pennsylvania och Nevada.
På grund av pandemin har rekordmånga amerikaner förtidsröstat eller poströstat, vilket kan påverka när det finns ett färdigt valresultat.
Donald Trump har gjort uttalanden om valfusk och att valet är ett bedrägeri mot det amerikanska folket. Anklagelserna är ogrundade och skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner. Det hävdar internationella valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, rapporterar Dagens Nyheter.
102 observatörer från OSSE granskar presidentvalet på inbjudan av amerikanska myndigheter. Slutgiltig rapport kommer när alla röster är räknade och valet är klart, skriver CNN.
Trumpkampanjen har vänt sig till domstol för att stoppa rösträkning i flera stater och hindra att sena poströster räknas i Pennsylvania.
Joe Biden har redan deklarerat sig och demokraterna som vinnare.
– Efter en lång natts rösträkning står det klart att vi vinner tillräckligt många stater för att nå de 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentskapet, har Joe Biden sagt i ett tal på CNN.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Rysare till presidentval i USA

 1. President Trump bråkar in i det sista med att störa valutgången. Men experter är övertygad om att Joe Biden vunnit valet och blir USA President.

 2. Bättre med det ryska valsystemet.
  Där vet man redan i förväg, vem som vunnit.

  • Eller som i Sverige….oavsett hur vi röstar kommer en sosse ut som statsminister…

   • Jajamensan…
    Torbjörn Fälldin, Ola Ullsten, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt – gamla pålitliga Socialdemokrater. Riktiga folkhemsbyggare alà Per Albin Hansson.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.