fbpx

Rysare till presidentval i USA

USA går till val och kandidaterna är den sittande presidenten och republikanen Donald Trump samt demokraternas kandidat Joe Biden. 538 elektorsröster står på spel, när en kandidat har tagit 270 av dem avgörs valet.

Rösträkningen pågår och väntas ta flera dagar. Ställningen 15.40 lokal tid på torsdagen var Joe Biden 264 elektorsröster och Donald Trump 213.
Till stater som inte var färdigräknade då hör Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Georgia och Nevada.
Stödet för Trump och republikanerna var starkt föregående val 2016 i Arizona, North Carolina och Georgia. Medan stödet för demokraterna var starkare i Pennsylvania och Nevada.
På grund av pandemin har rekordmånga amerikaner förtidsröstat eller poströstat, vilket kan påverka när det finns ett färdigt valresultat.
Donald Trump har gjort uttalanden om valfusk och att valet är ett bedrägeri mot det amerikanska folket. Anklagelserna är ogrundade och skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner. Det hävdar internationella valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, rapporterar Dagens Nyheter.
102 observatörer från OSSE granskar presidentvalet på inbjudan av amerikanska myndigheter. Slutgiltig rapport kommer när alla röster är räknade och valet är klart, skriver CNN.
Trumpkampanjen har vänt sig till domstol för att stoppa rösträkning i flera stater och hindra att sena poströster räknas i Pennsylvania.
Joe Biden har redan deklarerat sig och demokraterna som vinnare.
– Efter en lång natts rösträkning står det klart att vi vinner tillräckligt många stater för att nå de 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentskapet, har Joe Biden sagt i ett tal på CNN.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Rysare till presidentval i USA

 1. President Trump bråkar in i det sista med att störa valutgången. Men experter är övertygad om att Joe Biden vunnit valet och blir USA President.

 2. Bättre med det ryska valsystemet.
  Där vet man redan i förväg, vem som vunnit.

  • Eller som i Sverige….oavsett hur vi röstar kommer en sosse ut som statsminister…

   • Jajamensan…
    Torbjörn Fälldin, Ola Ullsten, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt – gamla pålitliga Socialdemokrater. Riktiga folkhemsbyggare alà Per Albin Hansson.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.