fbpx

S-politiker i Övertorneå hoppar av

Inga Savilahti Häggbo och Birgitta Emanuelsson lämnar Socialdemokraterna i Övertorneå.

Enligt NSD planerar de att sitta kvar i kommunfullmäktige som politiska vildar.

Vidare uppges att ytterligare en medlem utan förtroendeuppdrag samt två andra medlemmar också ska ha lämnat det lokala partiet.

– Vi kan säga så här att vi känner oss inte hemma och inte välkomna i vårt parti. Vi har kommit till vägs ände, säger Inga Savilahti Häggbo till NSD.

Hon uppger vidare att de däremot inte kommer att lämnar sina socialdemokratiska värderingarna.

Marianne Salometsä, som är arbetarekommunens ordförande i Övertorneå, uppger för NSD att beskedet om avhoppen kom plötsligt, och att hon inte har fått någon information om orsaken.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

23 kommentarer på “S-politiker i Övertorneå hoppar av

 1. För mig är det ofattbart att MS försvarar kvinnoförnedrande och könsuttryck inom (S) Övertorneå, och försöker istället skuldbelägga de två avhopparna genom att säga att det var andra orsaker till deras avhopp!
  Inte att förglömma hur MS agerade när ett kommunfullmäktige spårade ur då hon påstod att kvinnorna kallades för ”bitterf****r! Då minsann blev det ramaskri ,då hon uttalade sig i media både lokalt och nationellt!
  Nu sopas den senaste utskällning inom (S) lokalt under mattan, med att damerna fått en ursäkt om händelsen!
  Sen straffades avhopparna med att inte nomineras till några förtroendeuppdrag!
  Blir ett löjets skimmer över (S) , tyvärr!

    • Vi har inte rapporterat om vad som sagts exakt, så då kan vi inte publicera det i läsarkommentarer utan måste reda ut det med de inblandade i så fall.

     • Jag syftade inte specifikt på vad just dessa personer (och kanske deras motståndare) säger eller inte säger till varandra, utan på det faktum att ett ord som är en benämning på en kvinnlig kroppsdel över huvud taget används som ”fult ord”. Utan denna kvinnliga kroppsdel (och motsvarande manliga) skulle ingen av oss existera då de krävs för fortplantning. Oftast är det den kvinnliga delen som används i negativa uttryck, men jag skulle inte ta det som en förolämpning om någon kallade mig för det, även om det antagligen vore menat som en förolämpning, för jag anser inte att kroppsdelen i fråga symboliserar någonting negativt. Mycket handlar om ens egen attityd, ibland kan man välja om man ska känna sig kränkt eller inte.

     • Jag förstår det, det var bara att det kunde läsas som ett inlägg om vad som faktiskt sagts!

 2. Kanske dags att skriva in mobbning i själva partiprogrammet, med tanke på att de verkar gilla att hålla på med det så mycket, i olika former. Alla bara dissar varandra hela tiden. Hur orkar de? Vuxna människor …

 3. Tror att det är många med mig som kräver att S nu tar bladet ur munnen och förklarar för S väljare i kommunen orsakerna till alla avhopp och den dåliga politiska stämningen inom partiet. Detta för att slippa alla rykten och spekulationer som florerar runt. Som det nu verkar gör ni alla som strutsen, stoppar huvudet ner i sanden.

 4. Stridigheterna inom Socialdemokraterna fortsätter.
  15 personer frystes ut som bildade Framtid S. Nu fortsätter mobbningen och snart är de inte många kvar.

 5. Fritt fall för S i Övertorneå?? Lite självrannsakan från toppen behövs verkligen! Som MS sagt tidigare : laget före jaget, men verkar som att det är precis tvärtom , jaget före laget.

 6. Så bra Inga och Birgitta att ni gick efter magkänslan. Känner man sig inte bekväm i ett team så kan man inte göra ett bra jobb. Nu får ni helt andra möjligheter att påverka och komma fram med er egna värderingar och det ni själv står för.
  Tack!

 7. frågan är; finns det nån med socialdemokrtatiska värderingar kvar i vår kommun? det vekar inte så. vem ska vi (s) inför valet 2026 rösta på med våra värderingar. ska vi hellre rösta på partier med rent ut sagt lögner vann valet som kd och sd med statsministern som den mest korrupkta politikern i trojkan. ingen tycker om han, förutom moderaterna för dom måste göra det. vilket svammel han är-

 8. Salometsä när ska du inse att det är du som är det största problemet inom vår fina arbetsrörelse, med våra värderingar. förutom muskos som sedan 2018 har röstat emot vår partilije i kf. i de flesta viktiga ärendena- det är bara och se det på tv. han har röstat för den borgerligare majoriteten fast (s) har en annan åsikt.

 9. till Salometsä du verkar vara ensam kvar i ledningen för våra värderingar inom (s), avhopp hit och dit, hur många är ni kvar? Du verkar kunna alla paragrafer i kommunallagen men det verkar inte att öka ditt förtroende blad våra väljare. Och var en aktiv opposition tillsammans med sjp där ni i (s) är skrämmande passiva. ingen egen bugget tex, skrämmande,

 10. Häggbo: Visa lite kurage och säg sanningen om ditt avhopp från våra fina värderingar. Är det framtid S som du som socialdemokrat vill dela med dina värderingar? eller säg vilka! för så här kan vi inte fortsätta och ha, inför valet 2026 finns det ett sosseparti egentligen att rösta på? S-ledamoten muskos visa redan sen tidigare och rösta emot den samlade s politiken och muskos rösta för högern. de är fakta. de finns fakta på TV, men visst förstår man han att muskos vill ha centernhögervärderingar.

  • Men se där! Du hade rätt. I Haparandabladet igår tisdag, fick vi läsa Socialdemokraternas förklaring. Vilket var att Inga och Kikki hoppar av för dom fick inga uppdrag med arvoden.

 11. Vad håller ni på med och förstör mitt parti med mina värderingar på sossepolitik. Jag röstade på ert partiet i valet i stället för högersossarna i Framtid S. Men nu är jag besviken. Vad/vem är det som styr partiet till en riktning som inte vi medlemmar kan stå för i våra värderingar. Till slut kommer man till ordförande salometsä som har tillhört moderaterna, centen och övriga högervärderingar och nu har till slut kommit fram där hon kan göra skillnad och vara en maktfaktor i kommnalpolitiken. inom (s). Man måste i själen dela våra värderingar och inte byta värdering från högern till sossepolitik. Det går inte att lura oss med sosse värderingar fullt ut.

 12. Vilken såpa!! Före valet var vissa nöjda med att motarbeta medlemmar som senare bildade partiet Framtid S Ötå. Efter valet är dessa själva motarbetade av partiet! Frågan måste ställas till ordf. Salomätsä, kan hon själv vara orsaken till den totala splittringen av S-partiet!

 13. Om jag inte missminner mig så var det speciellt Savilahti Häggbos agerande som gjorde att personer som starta alternativet Framtid S, då de inte kände sig välkomna och motarbetade av partiet S! Nu känner sig Savilahti Häggbo själv motarbetad, av vem? Kan det vara så att en tidigare Centerpartistisk vilde är orsaken?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.