fbpx

Säker snöskoterkörning i påsk

TORNEDALEN: Påsken närmar sig och med den högsäsongen för snöskoteråkning. Här är polisens tips för säkrare turer.

Våren är på frammarsch och det innebär att snö- och isförhållandena snabbt förändras. För den som planerar att köra skoter under påsken är det därför viktigt att ta det säkra före det osäkra.

– Det är överlag väldigt blött på isarna i hela regionen, så prata med den lokala skoterklubben, fiskare eller ortsbor för att få en bild av isläget. Är du det minsta osäker ska du hålla dig på land, säger Håkan Isaksson, polisens representant i Nationella Snöskoterrådet.

Planering och kunskap

– Planering, kunskap och utrustning är tre bra ledord. Ta med spade och bogserlina, men också karta och kompass om du kör utanför lederna. Du får ut mer av din tur om du är väl förberedd, säger Håkan Isaksson.

Anpassa hastigheten

Under vintersäsongen ifjol inträffade 50 måttliga och allvarliga snöskoterolyckor i Sverige, varav nio med dödlig utgång. Hittills under den här säsongen har åtta personer mist livet i snöskoterolyckor, visar statistik som Nationella Snöskoterrådet tagit fram.

– Enkelt uttryckt gäller samma sak i terräng som på väg. Kör nykter och anpassa färdväg, hastighet och färdsätt efter underlag och förmåga. Det är för din egen säkerhet, men också för att visa hänsyn till andra människor och djur, säger Håkan Isaksson.

Att tänka på

  • Du måste vara 16 år och ha förarbevis för att få köra snöskoter, om du inte tog körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000.
  • Använda en godkänd hjälm utifrån de föreskrifter som finns. Barn under sju år kan använda annan lämplig hjälm.
  • Se till att din skoter är påställd och försäkrad, samt har en väl synlig registreringsskylt framtill på skotern.
  • Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/h. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.
  • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Då är högsta tillåtna hastighet 20 km/h.
  • När du passerar en väg ska alla passagerare, både på skoter och i pulka, gå över vägen.
  • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på skogsmark med plant- eller ungskog eller på jordbruksmark, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på marken.

Och kom ihåg – kör alltid nykter!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka