fbpx

Säker snöskoterkörning i påsk

TORNEDALEN: Påsken närmar sig och med den högsäsongen för snöskoteråkning. Här är polisens tips för säkrare turer.

Våren är på frammarsch och det innebär att snö- och isförhållandena snabbt förändras. För den som planerar att köra skoter under påsken är det därför viktigt att ta det säkra före det osäkra.

– Det är överlag väldigt blött på isarna i hela regionen, så prata med den lokala skoterklubben, fiskare eller ortsbor för att få en bild av isläget. Är du det minsta osäker ska du hålla dig på land, säger Håkan Isaksson, polisens representant i Nationella Snöskoterrådet.

Planering och kunskap

– Planering, kunskap och utrustning är tre bra ledord. Ta med spade och bogserlina, men också karta och kompass om du kör utanför lederna. Du får ut mer av din tur om du är väl förberedd, säger Håkan Isaksson.

Anpassa hastigheten

Under vintersäsongen ifjol inträffade 50 måttliga och allvarliga snöskoterolyckor i Sverige, varav nio med dödlig utgång. Hittills under den här säsongen har åtta personer mist livet i snöskoterolyckor, visar statistik som Nationella Snöskoterrådet tagit fram.

– Enkelt uttryckt gäller samma sak i terräng som på väg. Kör nykter och anpassa färdväg, hastighet och färdsätt efter underlag och förmåga. Det är för din egen säkerhet, men också för att visa hänsyn till andra människor och djur, säger Håkan Isaksson.

Att tänka på

 • Du måste vara 16 år och ha förarbevis för att få köra snöskoter, om du inte tog körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000.
 • Använda en godkänd hjälm utifrån de föreskrifter som finns. Barn under sju år kan använda annan lämplig hjälm.
 • Se till att din skoter är påställd och försäkrad, samt har en väl synlig registreringsskylt framtill på skotern.
 • Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/h. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.
 • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Då är högsta tillåtna hastighet 20 km/h.
 • När du passerar en väg ska alla passagerare, både på skoter och i pulka, gå över vägen.
 • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på skogsmark med plant- eller ungskog eller på jordbruksmark, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på marken.

Och kom ihåg – kör alltid nykter!

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.