fbpx

Sametinget vill expropriera halva Pajala

Sametinget vill att Muonio blir en skogssameby – och dessutom att allt markägande inom samebyns gränser "återförs" till samebyn. Kartskiss: Lars Pekka

Drastiska förändringar väntar cirka 200 skogsägare i norra Pajala kommun. Sametinget föreslår till regeringen att Muonio sameby blir skogssameby med rätt till jakt, fiske och avverkning av skog för renskötseln.
I förslaget ingår också att markägandet i halva Pajala kommun ”återförs” till samebyn.

HB kan idag avslöja innehållet i den hemställan som Sametinget gjorde till regeringen redan 2021 där den blev vilande fram till 2023. Först då påbörjade Renmarkskommittén arbetet med ett lagförslag som ska lämnas till regeringen i maj 2025.

Att Sametinget, som är en myndighet, förslår att Muonio sameby ska övergå från koncessionssameby till skogssameby är inte överraskande. I Muonio finns hela nio koncessionsinnehavare och de har inte plats för många skötesrenar.

Blir de skogssameby behöver de inte hålla skötesrenar för icke samer, de behöver inget tillstånd för sin renskötsel och kravet att renskötseln ska gynna hela bygden försvinner. Förutom samebyns rätt till jakt, fiske och trädfällning.

Så klarar man äganderätten

I förslaget ingår, överraskande nog, dessutom att all mark inom samebyns gränser ska exproprieras från Pajala allmänning, Sveaskog och privata skogsägare – och ”återföras” till Muonio sameby.

Bland annat ska avvittringen från slutet av 1800-talet, då privata marker avstyckades från statens marker, ogiltigförklaras. Och vips – så har man man klarat av den privata äganderätten enligt Sametingets hemställan till regeringen.

Slår larm

Förslagen om expropriation är naturligtvis i praktiken omöjliga att genomföra så länge demokrati råder i Sverige. Men Sametingets hemställan visar på den offensiv som blir allt starkare hos samepolitikerna och samebyarna för att stärka rennäringens makt.

I Renmarkskommitténs expertgrupper ingår elva representanter för rennäringen och en enda för skogsnäringen.

Pajala allmänning vill nu slå larm bland sina medlemmar och man har kallat till ett informationsmöte på torsdag kväll i Pajala.

Läs mer i tisdagen HB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

42 kommentarer på “Sametinget vill expropriera halva Pajala

 1. Till ”RM”
  Nu ska vi hålla oss till fakta, girjasdomen avkunnades av Högsta domstolen i rättsfallet mellan Girjas sameby och svenska staten. Regeringen är ingen domstol och kan inte agera som det heller!

 2. Skribenternas argument påminner mycket om deras argument i en annan tråd om att Haparanda kommun censurerar och undanhåller fakta. En massa ordbajseri. En eloge till samerna som inte går till sandlådan och leker med hink och spade. Samerna låter istället rätten/regeringen pröva saken. Samerna har tidigare varit otroligt framgångsrika. När ett beslut tas som går emot era synpunkter så kan ni alltid pröva saken. Tyvärr så saknar ni till skillnad mot samerna både mod och kompetens. Samerna har bra stöd av sina egna advokater. Jag har för en herrans massa år sedan jobbat i samma myndighet som en av deras advokater och han var redan då som relativt ung en blivande ”stjärna”. Han var involverad i ett stort mål för några år sedan som samerna vann. Personligen tror jag inte på vinst denna gång för samerna, men jag är dock imponerad att man går in i som man tror omöjliga saker. Det tyder på bra självförtroende.

  • Och Girjasdomen är riktig? Vilka är ursprungsbefolkning i Tornedalen eller i Sverige? Nädu Sametinget siktar högt kanske för högt?

 3. Nog är det konstigt att samer och renar duger när någon kan tjäna pengar på dem. Men tjänar en renskötare pengar så är det dåligt och fel. Tjänar en renskötare inte pengar så är det en orsak till att dennes existens kan ifrågasättas. Även om det känns tokigt så prova tänk omvänt.. Idag är bl.a. ”kvänerna” rädda för att samebyarna kan tjäna pengar på jakt ifall dessa får jakträtt. Men vad gör ”kvänerna” och bl.a. pajala allmänning idag? Jo dom säljer jakt till högstbjudande och stänger ute lokalbefolkningen. ”Kvänerna” ojjar sig över att samebarn kan ärva renar och iom det rättigheter (även skyldigheter) av sina föräldrar.. Men det är helt ok för ”kväner” att ärva mark och rättigheter av sina föräldrar även om dessa saknar helt intresse för att bruka och förvalta marken och tom bo i landet. Är det rätt. Ren rasism är det vad detta handlar om!

 4. Samerna har nu startat något som kommer att innebära att hatet mot samerna förstärks. Nu kan dom inte påstå att tornedalingar och övriga är skyldiga till detta. Att Girjas domen gick igenom var pga att vi hade en svag regering med
  Mp,s Kuncke i spetsen Hoppas nuvarande regering ser till att det här vansinniga inte godkänns.
  Det här är storhets vansinne

 5. Det här börjar likna apartheid där Sametinget och samerna är den exklusiva skaran som rasistiskt ska styra över resten av befolkningen! Nä, avskaffa särbestämmelser och sametinget helt och hållet! Är man skriven i Sverige så ska man ha samma rättigheter oavsett om man är låtsassame eller 08:a. Hur ska man annars kunna avgöra vem som har rättigheterna, DNA-test? Och hur ska man kunna bevisa vem som ska ha urminnes hävd till markerna? För 11400 år sedan grillades ren vid Aareavaara och samtidigt som Kristus föddes så tillverkades järn i Vivungi. Det här skapar bara en massa motsättningar i onödan.
  Markägarna bör få större makt över sina egna skogar och de hobbyverksamheter(renskötsel, jakt, fiske, turism m.m.) som bedrivs där bör helt enkelt göra upp med markägarna som enda instans för att få bedriva sina verksamheter.
  Att köpa skog är inte som att köpa en bil, när man köper en bil så bestämmer man själv vem som ska nyttja den, köper man skog så får man en massa snyltgäster med på köpet som ska ha olika rättigheter som reglerar hur du får använda din surt förvärvade skog.

  Nä, vill man fälla ett träd så att renen får tillgång till lav eller haren får tillgång till bark så köper man en skogsfastighet och fäller trädet där, det är då min åsikt!

 6. Varför ska vi upplåta marker år rennäringen när vi har tappat alla renar pga att skötesrenar har gått förlorade under skötestiden i muonio konventionen. Bedrövligt

 7. Får samerna igenom detta förslag ligger de övriga renägarföreningarna/koncessionssamebyarna illa till för ett samiskt konfiskerande.

  • Hej!
   Jag undrar: Lever vi verkligen i Sverige? Var är svenska äganderätten? Samerna som styr och ställer….

 8. Det här kan aldrig stämma, hade gärna velat se källhänvisningar. Oseriös artikel. Det känns som desinformation.

 9. Dags att avskaffa Sametinget för sådan tankar,ideer och förslag är inte bara ett hot mot demokratin utan också mot hela det svenska samhället.
  Jag förstår att man nu duckar för journalisterna för det här är bland de dummaste jag läst på länge. Idemakaren bör dra täcket över huvudet och stanna där tills vårsolen dyker upp, om inte längre.

 10. Mycket bra att frågan aktualiseras det är egentligen den sk
  Rennäringen som utgör ett hot mot Skogsbruket, Gruvnäringen ,Turistbranschen och det rörliga fria friluftslivet de vill begränsa och inskränka dessa branscher.
  Samhällsnyttan av Rennäringen gällande arbetstillfällen och därav följande skatteintäkter är försvinnande liten.
  Rennäringen bör kvarstå men inte äga dagens självpåtagna rättigheter till i princip halva Sverige

 11. Jordabalken är fortfarande svensk lag. Laga fång är köp arv eller gåva. Lägg ett bud! Hur ni ska få ihop 100-tals miljoner från er lågavkastande, bidragssubventionerade verksamhet? Men Sveriges favoritmedborgare räknar med statens bistånd.Tycker ni borde skämmas. Hur kommer ni efter detta att kunna .bli kvar i Pajala? Kan nog bli svårt.

 12. Jag anser att att det kan bli svårt. Det måste nog köpas ut i såfall. Jag tycker att kyrkan ska lämna tillbaka skog och mark till svenska folket!!!

 13. Vore bra om du kunde länka till fakta som vidimerar det du påstår.
  Annars bertraktar jag det du skriver som ren skrämselprpaganda utan belägg.

 14. På detta vis startas inbördeskrig. Mycket farligt att leka med elden. Svårt att släcka och allvarliga konsekvenser.

 15. Laga fång är arv, köp eller gåva enl jordebalken.. I det här fallet skulle det röra sig om köp. Ge ett anbud! Inte ens staten kan ge bort andras egendom, hoppas man, men för så kallade renskötare gäller uppenbarligen andra regler. Skäms! Hur tror ni att ni kan verka framledes i kommunen? Nu är det nog!

 16. Nu får dom skärpa sig ska det bara finnas några samer här dom tillför inte mycket till statskassan ska vi övriga inte få finnas till

 17. Det är märkligt att ett så omvälvande förslag från en svensk myndighet inte uppmärksammats av media tidigare. All heder åt Lars Pekka som orkar gräva och informera om detta och om skogsnäringen i övrigt. Den så viktiga skogsnäringen borde ha ett betydligt större fokus i norrbottensmedierna än vad det har idag.

 18. Varför dras detta upp? Vem driver denna fråga? Varför finns inget reportage från samebyn om denna fråga?

  • Samebyn vill inge dra till sig uppmärksamhet. Utan när allt är klappat och klart och tåget har gått kan ingen protestera. Tänk till nu.

 19. Hoppas verkligen att det inte går igenom, har man inget kan man inget göra, bara att börja jobba som alla andra istället för att leva på oss andra skattebetalare.

 20. Snyltare, äger man inget kan man inget ha, men såklart, hos vissa är viljan stor att få bestämma allt över allt och alla tyväär är det så.

 21. Ett fruktansvärt grovt och osakligt påhopp på urfolksrätten som innebar hets mot folkgrupp. Anmärkningsvärt att Haparanda bladet publicerar en sådan artikel. FN har upprepade gånger kritiserat Sverige för bristande hänsyn till samiska rättigheter. Att utan att det ens finns ett färdigt förslag från Renmarkskommiten görs de påståenden som Lars Pekka gör i artikeln innebär ett grovt påhopp på både SSR och medlemmarna i Muonio. Helt oacceptabelt.

  • Och vars finns lantalaisets/kvänernas rättigheter till skog och vatten.? Var är våran ursprungs rätt?
   Lantalainen….

  • Urbefolkningen är de bofasta och samerna flyttade in från Ryssland med tiotusentals renar. Att först ta ifrån de bofasta deras rätt att ha renar och nu ta landet från dem där ligger övergreppet.

  • Skicka tillbaka ”ryssarna” till Kolahalvön och Sibirien. Putin kan nog ge dem uppgifter i Ukrains.

  • Är detta kollektiv bestraffning för det som hände för 200 år sen . Det finns en hake, kvänerna kom långt före innan samerna kom från Russland via Finland. Kvänerna hade kom via Norge till Sverige på 1300 talet. Då fanns inte samerna här Norrbotten enligt forskare som kan historiken. Hela denna som Sametinget har spånat ihop i hemlighet med dessa ”forskare”. Skäms för Faen.

  • Nu får de vara nog med svammel.avskaffa ren näringen och se till att dom stänslar in sina renar precis som vi vanliga bönder måste göra.fy fan säger jag ,det räcker nu!!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka